Skip to main content

Δηλώσεις μισθωμάτων: Παράταση ως τις 26 Ιουλίου ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Alexandros Michailidis / SOOC

Επιστολή της στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή

Τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων των πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακινήτων, τροποποιήσεων και λύσεων, στην εφαρμογή των μισθώσεων ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), χωρίς πρόστιμο, μέχρι και τις 26 Ιουλίου ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε επιστολή της στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή τονίζεται ότι πολλά μέλη της Ομοσπονδίας διαπιστώνουν ότι ενώ δηλώνουν σωστά τα εισπραχθέντα μισθώματά τους, εν τούτοις διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αναρτήσει στην εφαρμογή των Μισθώσεων Ακινήτων είτε τροποποιητικές δηλώσεις (παρατάσεις – αυξομειώσεις ενοικίων),  είτε λύσεις μισθώσεων. Επιπλέον, επί μισθώσεων που συνεχίζουν να τρέχουν,  δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να προβούν σε τυπική λύση τους όταν συνέβη κάποια μεταβολή στο πρόσωπο είτε των εκμισθωτών είτε των ενοικιαστών, και δήλωση της ίδιας μίσθωσης ως δήθεν «νέας».

Είναι χαρακτηριστικό όσοι  ιδιοκτήτες επιχειρούν να κάνουν εκπρόθεσμα τροποποιήσεις στα μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων  που βρίσκονται καταχωρημένα στην εφαρμογή των μισθώσεων ακινήτων της ΑΑΔΕ, έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Με βάση τα ισχύοντα σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος  να το δηλώσει, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της δήλωσης έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.