Skip to main content

Α. Πατέλης στη Ναυτεμπορική TV: Η μείωση της ανεργίας είναι ό,τι πιο σημαντικό πετύχαμε

Στη Ναυτεμπορική TV βρέθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας ζητήματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην Ναυτεμπορική TV και την εκπομπή «Εκλογές 2023» με τον Μιχάλη Ψύλο και τη Νατάσα Στασινού ήταν καλεσμένος απόψε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

Μιλώντας για τον τομέα της οικονομίας, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι στην Ελλάδα «έχουμε μια ανάπτυξη 5,2% το 4ο τρίμηνο, που είναι η δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη». Παράλληλα μίλησε για τη μείωση της ανεργίας, τονίζοντας ότι ήταν ίσως ο πιο σημαντικός στόχος που επετεύχθη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευάλωτες ομάδες στηρίχθηκαν πολύ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, ο κ. Πατέλης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει έρθει και στην χώρα μας. Τόνισε δε πως έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, χωρίς όμως η ακρίβεια να έχει «αφήσει» τα νοικοκυριά. Ειδική αναφορά έκανε στα επιδόματα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (π.χ. στα τρόφιμα και την ενέργεια).

Απαντώντας σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ο κ. Πατέλης εξήρε τον ρόλο της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «είναι αυτή που έχει την βασική δουλειά να χαμηλώσει τον πληθωρισμό». Και συμπληρώνει: «Αυτή είναι που μπορεί να ελέγξει το θέμα της ακρίβειας, γιατί είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει τα νοικοκυριά». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αμφισβητούμε την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει τη δουλειά της».

Μιλώντας για το πετρέλαιο και τις αυξήσεις σε αυτό δήλωσε ότι «οι τιμές του πετρελαίου είναι αρκετά σταθερές, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Πέρυσι είδαμε πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις». Επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να αντιδράσει στα απρόβλεπτα γεγονότα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα έρθει μπροστά μας».

Ο κ. Πατέλης τόνισε ότι όσα προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε πει, τα έχει καταφέρει, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους φόρους και περισσότερη ασφάλεια. «Η κυβέρνηση παραδίδει θετικό πρόσημο το 2023», σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού χαρακτήρισε την ανεργία ως την μεγαλύτερη ανισότητα απ’ όλες. Γι΄ αυτό υπογράμμισε τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια επί διακυβέρνησης της ΝΔ, με πρώτη στόχευση την μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αύξηση των επενδύσεων επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ το κατάφερε, προκειμένου να αυξήσει και την παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες για νέα γενιά κόκκινων δανείων, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος πως δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, εξαπέλυσε και πυρά για την ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την α΄ κατοικία, χαρακτηρίζοντάς το επιεικώς υποκριτικό.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι το «επίμαχο» νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία «μιας ρυθμιστικής αρχής που θα επιβλέπει της εταιρείες ύδρευσης. Είναι πολύ σημαντική τομή. Σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Τέλος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.