Skip to main content

Σταϊκούρας: Από Απρίλιο η ρύθμιση για 72 & 120 δόσεις – Νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις 3,4% το 2024

«Τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία».

«Είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις. Του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», σημείωσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η ρύθμιση για τις 72 και 120 δόσεις. Όπως είπε, «ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση που είχαμε με τους θεσμούς. Το ότι έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως ισχύει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν αξιολογείται. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτό το πλαίσιο ρυθμίσεων. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που πράγματι έχουν δυσκολίες εξαιτίας και της τρίτης κρίσης, να κρατήσουμε την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτούς που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο» δήλωσε.

Για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία». Όπως συμπλήρωσε, «τα επτά κοινωνικά μέτρα είναι επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Βρήκαμε με ασφάλεια δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η αναγκαία κοινωνική ισορροπία και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, δανειολήπτες, καταναλωτές, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες».

Εξήγησε δε πως ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος «προέρχεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα, 9 έως 10 δισ. ευρώ το 2022, καλύτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις και απόρροια της καλύτερης πορείας της οικονομίας, των αυξημένων φορολογικών εσόδων εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της καλής πορείας του τουρισμού, της αύξησης κατανάλωσης και εν μέρει, περίπου 15%, από την ακρίβεια».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «όλοι οι συμπατριώτες μας έχουν βοήθεια από αυτήν την κυβέρνηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, για μία δεκαετία και πλέον, είχαν περικοπές και δεν είχαν καμία βοήθεια. Φέτος, για πρώτη φορά, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, 200 εκατ. ευρώ. Καταργήσαμε το 1% ως εισφορά στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων». Και πρόσθεσε πως «τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλες κατηγορίες που θα τις δείτε να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τα συναρμόδια υπουργεία. Η βοήθεια στο Δημόσιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν 170 εκατ. ευρώ και γίνεται 250 εκατ. ευρώ. Και έχουμε την πρόβλεψη, από 1/1/2024 για ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα καλύπτει όλους τους συμπατριώτες μας στο Δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1 δισ. ευρώ βοήθεια και στους δημοσίους υπαλλήλους».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος». Δήλωσε συγκεκριμένα πως «εκτιμώ ότι στην πορεία του χρόνου, έτσι όπως κινείται η ελληνική οικονομία, θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το πότε όμως θα προκύψει με ασφάλεια, είναι ένα άλλο στοιχείο». Καθώς, όπως είπε, «εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, κανείς δεν είναι βέβαιος πώς θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο έχει αρχίσει και αυξάνει. Διότι το β’ τρίμηνο του 2023, και αυτό είναι μία ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κόστος πετρελαίου. Άρα, πρέπει να έχουμε και εφεδρείες για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ