Skip to main content

UBS: Αναθεωρεί προς τα πάνω, στο 5,7% ,την ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2022 – Στο 4% το 2023

Με ρυθμό 5,7% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2022, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας  UBS, κυρίως ως αποτέλεσμα της ισχυρής επίδρασης του τουρισμού. Σε προηγούμενο ενημερωτικό σημείωμα η ελβετική τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 4,0%,

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της UBS Γκιόργκι Κόβατς, η νέα πρόβλεψη είναι 150 μονάδες βάσης υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση της αγοράς (+4,2%).

Η αναβάθμιση προκύπτει από τα έσοδα από τον τουρισμό που αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 20 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. ευρώ (από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι), συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης του κλάδου στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, προβλέπεται να φτάσει το 4% ,από 4,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η αναθεώρηση έγινε λόγω των κινδύνων για την ελληνική οικονομία το 2022 που εντοπίζονται στη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε πιθανή διακοπή των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η UBS εκτιμά τέλος ότι ο μέσος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 9% το 2022, ενώ τυχόν μισθολογικά κέρδη είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την άνοδό του από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη από πρόσθετες θέσεις εργασίας.