Skip to main content

Νευρική στάση αναμονής στο Χ.Α.

Αδυναμία να διαπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων παρατηρείται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να καταγράφει, όπως και χτες, με νευρικότητα κινήσεις βραχυχρόνιας στόχευσης.

Ειδικότερα, στις 11:14, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,13% στις 692,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 5,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,13% στις 203,80 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 1,61% στις 259,73 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε κάτι στο πολιτικό σκηνικό, επομένως αυτό που θα κρίνει τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς είναι εάν η νέα κυβέρνηση μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στο τρίτο πακέτο διάσωσης, χωρίς να βυθίσει ακόμη περισσότερο την οικονομία στην ύφεση.

Τα επόμενα 24ωρα θα δούμε τη νέα κυβέρνηση να έχει πάρει μορφή, ίσως και να έχει ξεκινήσει δουλειά, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ενώ αύριο, Τετάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει τη διάθεση των Ευρωπαίων απέναντι στη νέα κυβέρνηση, επιχειρώντας να βελτιώσει και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα θα είναι τα σενάρια πάνω στα οποία θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Η αγορά βρίσκεται ακόμη σε περίοδο αναμονής, εωσότου ολοκληρωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), το αποτέλεσμα των οποίων θα προσδιορίσει και το ύψος των αναγκών.

Αν και το Χ.Α. ξεκίνησε με κέρδη, πλέον το αρνητικό πρόσημο είναι αυτό που κυριαρχεί, με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 3,45%. Ακολουθεί η Alpha Bank στο -1,89%, η ΕΥΔΑΠ στο -1,85% και οι Βιοχαλκο και Τιτάν στο -1,2%. Απώλειες 1,60% καταγράφει η Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΜΕΤΚΑ.

Στον αντίποδα, η Jumbo ενισχύεται κατά 2,25%, η ΕΧΑΕ είναι στο +1,48% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +1,16%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, η Τέρνα Ενεργιακή, η Aegean, η Μυτιληναίος και η Ελλάκτωρ.