Skip to main content

Talk of the market: Περιορισμένη ορατότητα στο μέτωπο της πανδημίας

“Χαμηλές πτήσεις” στις αγορές στον απόηχο των ανησυχιών για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Παρά την άνοδο της Παρασκευής, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με απώλειες την περασμένη εβδομάδα. 

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,85% ενώ οι αντίστοιχες απώλειες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανήλθαν σε 1,39%, με τη μέση αξία των συναλλαγών να αυξάνεται στα 125 εκατ. ευρώ από τα 56 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της κινητικότητας που προκάλεσε η προσθήκη της μετοχής της Alpha Bank στο MSCI Greece Standard Index.

Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε τη βαθμολογία της “BB” για την Ελλάδα με σταθερή προοπτική. Η βαθμολογία είναι δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ίδιο επίπεδο με την αξιολόγηση της S&P και ένα επίπεδο πάνω από την βαθμολογία της Moody. Ο οίκος αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας φέτος σε 4,3% από 3% προηγουμένως, με επιτάχυνση σε 5,3% το 2022. 

Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση του ΔΝΤ η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8,2% το 2020 ήταν μια επίδοση καλύτερη από την αναμενόμενη, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Ελλάδας από τον τουρισμό ενώ για το 2021 το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,3% (έναντι των επίσημων προβλέψεων της κυβέρνησης για 3,6% και των προβλέψεων της ΕΕ για 4,3%) και 5,4% το 2022, με την ανάπτυξη να υποστηρίζεται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικό δείκτη βασισμένο στα κριτήρια ESG για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (Environmental, Social, Governance) ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο καταληκτικό στάδιο βαίνει η συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Frontier, συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα. Τον περασμένο μήνα υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές ενώ σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο που πλειοδότησε για την τιτλοποίηση.

Οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται από αύριο, 20 Ιουλίου, χωρίς το μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή, πριν από την παρακράτηση φόρου 5%. Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε 3,4% περίπου με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής. 

Σε πλήρη κάλυψη της έκδοσης οδήγησε η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Prodea Investments, που άντλησε 300 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης 300.000 άυλων ανώνυμων ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ. Σημειώθηκε υπερκάλυψη 1,85 φορές και η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,30% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,30% ετησίως.

Το σύνολο των μετοχών της Paperpack κατέχει πλέον η Orlando, σε συνέχεια της εξάσκησης του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών που δεν κατείχε στην εισηγμένη εταιρεία. 

Τη διανομή μερίσματος από κέρδη της χρήσης 2020, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ή 0,179 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό ποσό) ενέκρινε η γενική συνέλευση της Μύλοι Κεπενού. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η 21.7.2021. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της εταιρείας στα αρχεία του Σ.Α.Τ. κατά την 22.7.2021 (record date) ενώ η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 27.7.2021 από την Alpha Bank.

Σε πλειστηριασμό οδηγούνται 19 συνολικά καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης του εμπορικού κέντρου Avenue της Τροπαία Συμμετοχικής. Η συνολική τιμή εκκίνησης των ακινήτων στον πλειστηριασμό, που θα διενεργηθεί στις 23 Ιουλίου, ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά που προκηρύσσεται πλειστηριασμός για το εμπορικό κέντρο, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη διαδικασία πριν από δύο χρόνια περίπου, η οποία όμως κατέληξε άγονη.

Πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν στελεχώσει ήδη το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, από τον Απρίλιο που ξεκίνησε τη λειτουργία του. Η μέση ηλικία των στελεχών είναι 34 έτη, με το 66% να είναι γυναίκες. Από τις νέες προσλήψεις τα 2/3 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 17% των νέων στελεχών είναι Έλληνες και Ελληνίδες που εργάζονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα.

naftemporiki.gr