Skip to main content

Talk of the market: Νευρικότητα στις αγορές αλλά φουλ επενδύσεις στα ακίνητα

Χωρίς σαφή κατεύθυνση οι τιμές στα χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να κλείνει χθες με μικρή άνοδο της τάξης του 0,16% μετά από αρκετές διακυμάνσεις. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ήτοι 114,6 εκατ. ευρώ, λόγω του όγκου συναλλαγών στην Αlpha Bank.

Συμφωνήθηκε με τους θεσμούς νέα ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής χρεών που δημιουργήθηκαν στην κρίση της πανδημίας σε τρία χρόνια χωρίς καταβολή τόκων ή σε έξι χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. 

Συμφωνία για την απόκτηση χώρων γραφείου στο Ελληνικό από την Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν από κοινού η τράπεζα και η Lamda Development. Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού που υλοποιεί από το 2020 και εφαρμόζοντας τη στρατηγική της επιλογή για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, υπέγραψε συμφωνία με την Lamda Development για την απόκτηση γραφειακών χώρων στο νέο, υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εντός του χώρου του Ελληνικού όπου και θα μεταφέρει όλες τις υπηρεσίες της. Το MoU προβλέπει απόκτηση χώρων γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό και αξία συναλλαγής 147 εκατ. ευρώ.

Ενισχύεται η ζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας spitogatos η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είναι η Ισπανία με 323%. Παράλληλα, χώρες της ομογένειας όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο προσκήνιο με τη ζήτηση από αυτούς τους προορισμούς να αυξάνεται κατά 70% και 20% αντίστοιχα.

Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την τιμολόγηση της προσφοράς ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις και με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,375% και λήξη το 2028, με τιμή έκδοσης 100%. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των εξόδων της προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου ή αλλού και η προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 21η Ιουλίου.

H Eλλάκτωρ γνωστοποίησε τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ μετά το πράσινο φως στο ενημερωτικό της δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία προχωρά σε αύξηση με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλιές. Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου, ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος είναι από τις 21/7 έως τις 3/8 και η διαπραγμάτευσή του 21/7 έως 27/7. 

Ο όμιλος AVE AE μέσω της θυγατρικής του Teleunicom ίδρυσε την εταιρεία Retail & More με ποσοστό συμμετοχής 51% η οποία έχει υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.

Η Aegean Airlines έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για το α’ τρίμηνο ανακοίνωσε έσοδα 44 εκατ. ευρώ μειωμένα καυτά 70% σε ετήσια βάση, με αρνητικό EBITDA 14 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 44,5 εκατ. ευρώ.

Σε γενναίες εκπτώσεις στα εισιτήρια εμβολιασμένων νέων προχωρά η Attica Group. Στηρίζει την εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού και μέσω των εταιρειών Blue Star Ferries, και Hellenic Seaways προσφέρει έκπτωση 50% στους εμβολιασμένους 18-25 ετών, κατόχους της ψηφιακής κάρτας Freedom Pass για ταξίδια έως 31/10/2021 σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Νησιά Β. Αιγαίου, Σαρωνικό, Σποράδες και Κρήτη.

naftemporiki.gr