Skip to main content

Talk of the market: Σε ΑΜΚ, ομολογιακά και ιδιωτικοποιήσεις το επενδυτικό ενδιαφέρον

Στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον μετά το “πράσινο φως” που έλαβε το σχέδιο ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” από το Ecofin. Για να λάβουμε την προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπογραφούν οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, μία για το πακέτο επιδοτήσεων 17,8 δισ. ευρώ και μία για το πακέτο δανείων 12,7 δισ. ευρώ. Οι δύο συμβάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ και να επικυρωθούν από την ελληνική Βουλή προκειμένου στη συνέχεια να οδεύσει το ποσό στους ειδικούς λογαριασμούς και να εκταμιευθεί.

Ευμετάβλητο παραμένει το χρηματιστηριακό κλίμα στην Αθήνα, με μικτή εικόνα στις διεθνείς αγορές. Χθες, εν μέσω μεγάλου όγκου συναλλαγών λόγω της προσθήκης της Alpha Bank στον MSCI Greece Standard Index, η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,47% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,76% ενώ η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε στα 315 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Δευτέρας. Αντίρροπες δυνάμεις αναπτύσσονται στις τράπεζες.

Καθησυχαστική πάντως εμφανίστηκε η UBS για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων. Σε έκθεσή της εκτίμησε ότι η επίδραση της πανδημίας είναι μικρή έως ασήμαντη ακόμη και για την Ελλάδα ή την Ισπανία που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επενδυτικού οίκου, από τα 877 δισ. ευρώ δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην ΕΕ που είχαν υπαχθεί σε moratorium από την έναρξη της πανδημίας, 203 δισ. ευρώ παραμένουν στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Άνοιξε σήμερα η διαδικασία για το πράσινο ομόλογο της Prodea ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το εύρος απόδοσης, το οποίο καθορίστηκε από τους συντονιστές κύριους αναδόχους και εντός του οποίου οι ειδικοί επενδυτές θα υποβάλλουν τις αιτήσεις κάλυψης, κυμαίνεται μεταξύ 2,20 ευρώ και 2,60 ευρώ. Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών (ήτοι τουλάχιστον 90.000 ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, δηλαδή έκδοση 300.000 ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών, και ποσοστό έως και 70% (ήτοι έως και 210.000 ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ με εισφορά ακινήτων και καταβολή μετρητών 47,5 εκατ. ευρώ προχωρά η Premia. Ξεκινά σήμερα η Δημόσια Προσφορά και Ιδιωτική Τοποθέτηση και διαρκεί μέχρι τις 23 Ιουλίου. Η εταιρεία στοχεύει σε ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ακινήτων με χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ σε μια πενταετία.

Στην τελική του φάση περνά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Οσονούπω λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ιταλική Italgas και η τσεχική EPH, μέσω της EP Investments Advisors εκτιμάται ότι περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Ελλάκτωρ σχετικά με τη δημόσια προσφορά έως 133.920.002 νέων μετοχών της, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με εισαγωγή των νέων μετοχών στο ΧΑ.

Η Epsilon Net, σχετικά με τη διανομή μερίσματος υπέρ των μετόχων της εταιρείας 629.800 ευρώ, ήτοι μικτού ποσού 0,047 ευρώ ανά μετοχή (ή καθαρό 0,04465 ανά μετοχή) γνωστοποίησε ότι ως ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Τρίτη 20 Ιουλίου και δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 (record date). Η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει την Τρίτη 27 Ιουλίου μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

naftemporiki.gr