Skip to main content

Talk of the market: Καταλύτη αναζητά το ΧΑ, ευκαιρίες το λιανεμπόριο

Ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank κατά 0,8 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία. Η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίσθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε 1 ευρώ ανά νέα μετοχή με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που διενεργήθηκε από 28.6.2021 έως 30.6.2021.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι λιανικές πωλήσεις (εξαιρουμένων των καυσίμων αυτοκινήτων) αυξήθηκαν κατά 37,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2021, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής υπό ορισμένους περιορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα λιανικής παρέμειναν κλειστά καθ ‘όλη τη διάρκεια του Απριλίου του 2020. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 38,9% ετησίως. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του τομέα των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση λόγω του υψηλότερου όγκου πωλήσεων (+ 11% σε ετήσια βάση). 

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (PPI) αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση το Μάιο, λόγω της απότομης αύξησης κατά 27,9% των τιμών παραγωγού σε ενεργειακά αγαθά καθώς και λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών κατά 5,9%. 

Το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου 26 εβδομάδων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,179 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε -0,39% από -0,36% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Nέες απώλειες κατάγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο χρηματιστήριο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Υποχώρησε κατά 1% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ζημιώθηκε σε ποσοστό 1,24%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 78 εκατ. ευρώ από τα 55 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης, κυρίως λόγω του όγκου των συναλλαγών σε πακέτα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης άλλαξαν χέρια πακέτα 6.071.183 μετοχών της Ελλάκτωρ ή ποσοστό 2,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έναντι 1,7 ευρώ ανά μετοχή, με την συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 10,32 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες πρόκειται για μερίδιο του Λ. Μπόμπολα που μεταβιβάστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας call option με την Reggeborgh. Μένει να επιβεβαιωθεί από τη σχετική γνωστοποίηση ο μηδενισμός του μεριδίου του κ. Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ Τέρνα. 

Επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ και είσοδο στην Κύπρο δρομολογεί η Κωτσόβολος που ανακοίνωσε χθες, σε ειδική εκδήλωση τα αποτελέσματα της χρήσης Μάϊος 2020 – Απρίλιος 2021. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 579 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,6% ενώ η αύξηση πωλήσεων διαμορφώνεται σε 65% τα τελευταία 7 χρόνια. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 43,8 εκατ. ευρώ από 43,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20,9 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ από 11,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 114%, φτάνοντας τα 76,6 εκατ. ευρώ. Ανοίγει δύο καταστήματα στην Κύπρο, αγορά στην οποία στοχεύει σε τζίρο 50 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία.

Εναλλακτικές λύσεις μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία εξετάζει η Frigoglass. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων γίνεται προσπάθεια εκ νέου ανάπτυξης των τμημάτων του εργοστασίου που καταστράφηκαν, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου 18 μηνών. Αισιόδοξη εμφανίστηκε η διοίκηση για τις οικονομικές επιδόσεις, καθώς η τάση αντιστράφηκε μετά την πτώση στο α΄ τρίμηνο του 2021

Η Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) προχώρησε στην εξαγορά χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας 14MW σε διαδικασία ανάπτυξης στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από την Elgin Energy, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή υποδηλώνοντας απόδοση μερίσματος περίπου 1,5%. Η γενική συνέλευση εξέλεξε επίσης νέο 11μελές Δ.Σ. με το δημόσιο να εκλέγει αυτήν τη φορά τέσσερα μέλη.

naftemporiki.gr