Οι εξελίξεις στην διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της ΠΕΙΡ μπορεί αρχικά να επηρέασαν αρνητικά αλλά κάθε τέτοια κίνηση άντλησης ρευστών από την αγορά έχει δύο όψεις και μάλλον είναι ώρα να αναδειχθεί η θετική. Μέσα από την υπερκάλυψη της ΑΜΚ, που υπογραμμίζει πως λεφτά υπάρχουν αλλά τοποθετούνται σε πραγματικές ευκαιρίες. Αυτό δεν αφορά την περίπτωση των παλαιών μετόχων που υπέστησαν ζημία.
Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τρόμαξε την Τρίτη, από την εκτίναξη των κρουσμάτων σε Ινδία και Βραζιλία και η είδηση πως σε μέρη με έξαρση κρουσμάτων, δημιουργούνται διαρκώς όλο και πιο έξυπνα στελέχη του COVID-19 που θα απλωθούν σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε ανησυχία. Γιατί ένα ακόμα κύμα της πανδημίας, πάνω που ξεκινά η ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομικά χώρες του κόσμου, θα μπορούσε να γίνει τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Χθες όμως η εικόνα αυτή ανατράπηκε δραστικά. Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ανέκαμψαν την Τετάρτη μετά το χειρότερο ξεπούλημα μετοχών για φέτος, καθώς η αισιοδοξία για μια περίοδο ισχυρών κερδών αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε ορισμένες χώρες. Οι μετοχές του τομέα υγειονομικής περίθαλψης έδωσαν στο STOXX 600 τη μεγαλύτερη ώθηση, με την Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche να πηδά +3% μετά την πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης για τα φάρμακά της για το υπόλοιπο του 2021. Ο γερμανικός οίκος μόδας, Hugo Boss, σημείωσε άνοδο 6,7% στο υψηλό ενός έτους, με τους traders να αναφέρουν ότι στα μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε το ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας, από την πλευρά της γαλλικής εταιρείας παραγωγής πολυτελών προϊόντων LVMH. Ο κατασκευαστής ημιαγωγών ASML σημείωσε άνοδο 4,1% ωθώντας ανοδικά τις μετοχές τεχνολογίας αφού αύξησε την πρόβλεψη πωλήσεων για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη έντονη ζήτηση εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης chip υπολογιστών.
Μετά από μια πτώση δύο ημερών η Wall Street ανέκαμψε την Τετάρτη καθώς η στροφή προς τις μετοχές που ήταν έτοιμες να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας αντιστάθμισαν τις πωλήσεις στη μετοχή της Netflix, που υποχώρησε -7,4%. Στη Wall Street, ο Nasdaq Composite πρόσθεσε +1,19% κλείνοντας στις 13,950,22 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε +0,93% σταματώντας στις 34.137,31 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε +0,93% με κλείσιμο στις 4.173,42. Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη +2,4% στη μεγαλύτερη άνοδο μιας ημέρας από την 1η Μαρτίου.
Χθες η διαπραγμάτευση της ΠΕΙΡ ξεκίνησε, με τιμή στο άνοιγμα 1,655 ευρώ και εμφανίζοντας ανώτερο τα 2,028, επέτρεψε να αλλάξουν χέρια 4 εκατομμύρια μετοχές ως τις 14:00. Την ίδια ώρα, η πτώση της ήταν 26,8% και ο ΓΔ έπεφτε -0,19%, καθισμένος στις 875 μονάδες, έχοντα κατώτερο (870,39) που σεβάστηκε και χθες τη στήριξη στις 870 μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν με ενθουσιασμό και στην πρώτη ώρα, τα κέρδη τους ήταν της τάξης του +1%, αλλά αργότερα ξεθύμανε η ορμή τους, δεν πέρασαν όμως σε αρνητικό πεδίο. Στην Αθήνα το ταμπλό έγραφε πως χθες ανεβάστηκε το θρίλερ με τίτλο, το αβέβαιο βήμα των τραπεζών, που ακριβώς επειδή είναι αβέβαιο προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στις συναλλαγές των υπόλοιπων μετοχών. Στη μέση της διαπραγμάτευσης τα ανοδικά blue chip ήταν7 και κέρδη άνω του +0,5% εμφάνιζαν ΑΛΦΑ +2,5%, ΒΙΟ +1,33%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,31%, ΕΥΡΩΒ +0,88%, ΔΕΗ +0,82%.
Μια δυνατή παρέμβαση που μεγάλωσε τη ζήτηση για τα μισά τουλάχιστον blue chip, έφερε το πέρασμα της αγοράς σε θετικό πεδίο και φάνηκε, ότι είχε επιδράσει στις αποφάσεις των συναλλασσόμενων το θετικό κλίμα στην Ευρώπη και η ειδοποίηση από τα futures στη Wall Street για άνοδο. Η σημερινή σύνοδος έχει ως κεντρικό γεγονός προς παρακολούθηση την εμφάνιση της Κριστίν Λαγκάρντ, για να παρουσιάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική και για τις προσδοκίες της Τράπεζας έναντι της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αλλά σίγουρα θα ακουστούν και ερωτήσεις, γύρω από την υγεία των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων. Καθώς τελευταία οι ειδοποιήσεις της ΕΚΤ για τις Τράπεζες του ευρώ πυκνώσανε.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μετά από μια πτώση δύο ημερών η Wall Street ανέκαμψε την Τετάρτη καθώς η στροφή προς τις μετοχές που ήταν έτοιμες να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας αντιστάθμισαν τις πωλήσεις στη μετοχή της Netflix, που υποχώρησε -7,4%. Επειδή η μεγαλύτερη εταιρία παροχής ροής δεδομένων στον κόσμο δήλωσε, ότι η βραδύτερη παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπληξε την αύξηση των συνδρομητών κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι περισσότερες μετοχές σημείωσαν άνοδο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας ορμή ικανή να κάνει τον Nasdaq Composite των μετοχών τεχνολογίας να ξεπεράσει τον S&P 500 σε ποσοστό κέρδους.
Η Intuitive Surgical Inc (ISRG.O) σημείωσε άνοδο 9,9% στο υψηλό όλων των εποχών, καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ο κατασκευαστής ρομποτικών χειρουργικών συστημάτων μαζί με τη Microsoft και την Tesla Inc για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στα κέρδη του S&P 500’s.
Στη Wall Street, ο Nasdaq Composite πρόσθεσε +1,19% κλείνοντας στις 13,950,22 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε +0,93% σταματώντας στις 34.137,31 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε +0,93% με κλείσιμο στις 4.173,42. Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη +2,4% στη μεγαλύτερη άνοδο μιας ημέρας από την 1η Μαρτίου. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των ΙΒΜ (+4%) και Dow Inc. (+3,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (-0,6%) και Verizon (-0,5%).
Το ήπιο κλίμα στην αγορά ομολόγων διατηρήθηκε, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,56% και την απόδοση του 30ετούς στο 2,26%. Το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2036 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε χαμηλότερα -2,1% ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο +0,8%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ανέκαμψαν την Τετάρτη μετά το χειρότερο ξεπούλημα μετοχών για φέτος, καθώς η αισιοδοξία για μια περίοδο ισχυρών κερδών αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε ορισμένες χώρες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% μετά από ένα εντυπωσιακό για την έντασή του ράλι επτά εβδομάδων που ανατράπηκε την Τρίτη, όταν υποχώρησε 1,9%.
Οι μετοχές του τομέα υγειονομικής περίθαλψης έδωσαν στο STOXX 600 τη μεγαλύτερη ώθηση, με την Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche να πηδά +3% μετά την πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης για τα φάρμακά της για το υπόλοιπο του 2021. Ο γερμανικός οίκος μόδας, Hugo Boss, σημείωσε άνοδο 6,7% στο υψηλό ενός έτους, με τους traders να αναφέρουν ότι στα μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε το ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας, από την πλευρά της γαλλικής εταιρείας παραγωγής πολυτελών προϊόντων LVMH.
Ο κατασκευαστής ημιαγωγών ASML σημείωσε άνοδο 4,1% ωθώντας ανοδικά τις μετοχές τεχνολογίας αφού αύξησε την πρόβλεψη πωλήσεων για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη έντονη ζήτηση εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης chip υπολογιστών. Τα κέρδη της ευρωπαϊκής εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν κατά 61% το πρώτο τρίμηνο του 2021, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv IBES, τοποθετώντας την Ευρώπη σε μια σπάνια απόδοση έναντι της εταιρικής Αμερικής.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε ένα από τα τελευταία μεγάλα εμπόδια για να ξεκινήσει το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την Πέμπτη, στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής.
Τελικά ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,65% στις 436,64 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,52% στις 6.895,29 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,44% στις 15.195,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,74% στις 6.210,55 μονάδες.
ΧΑ
Ο αβέβαιος βηματισμός διαρκώς κατέληξε στο -0,15% με άνοδο +0,16% στις 17:01
Μέρα με διαπραγμάτευση που χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές στην κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και παρά το πέρασμα των βασικών δεικτών σε θετικό πεδίο από τις 14:25 ως τις 17:01 ήρθε μετά τις δημοπρασίες το αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο. Έγινε από το πρώτο τέταρτο σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η επικράτηση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Αποφάσισαν ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από το προηγούμενο, υπό την καθοδήγηση της ανόδου της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ κυρίως που έφεραν το +0,23% του ΔΤΡ. Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς αυστηρό συντονισμό με την τάση που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Εδώ πιθανά η ανησυχία να χάσουν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική δυναμική οι συστημικές τράπεζες έφερε σήμερα εναλλαγές πρόσημου στον ΔΤΡ από 2,42% στο μέγιστο ως -1,25% στο ελάχιστό του.
Βασικές στατιστικές πληροφορίες
Μετά από άνοιγμα στις 876,74 με πτωτικό χάσμα (0,02 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (876,76), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική τάση στο τελευταίο 20λεπτο. Κυριάρχησε, αμέσως μετά τις 10:30, η ζήτηση για πολλές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη. Η εγγραφή του ανώτερου πρώτου μέρους, ήταν στις 878,8 μονάδες ήρθε στις 11:08, μετά άνοιξε ο δρόμος για την εγγραφή του πυθμένα. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 12:34 ήταν οι 870,39 μονάδες. Άρα το εύρος διακύμανσης από την προηγούμενη ήταν ισοδύναμο της προηγούμενης παραπέμποντας σε συναλλαγές με πάλη διαρκείας μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου.
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξε κίνηση με εναλλαγές σε αρνητικό πεδίο και θετικό πεδίο με την επικράτηση της καθοδικής δυναμικής λιγότερο έναντι της ανοδικής ως προς τη διάρκεια. Τελικά είχαμε στο μέσον των συναλλαγών την εντονότερη ανοδική κίνηση που έφερε το μέγιστο με μια πλαγιοανοδική πορεία στο αρνητικό πεδίο και περισσότερο στο θετικό ως και τις δημοπρασίες.
Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,15% ενώ εμφάνισε στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών ως καλύτερη μεταβολή το +0,49% γενικότερα είχε επιδόσεις διαφορετικές με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 875,44 μονάδες, δηλαδή 5,05 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.
Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 26,137 από 6,727 εκατ. ευρώ για ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.
Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,901% από 0,918% την προηγούμενη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 58,370 από 58,517 δις ευρώ.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,23%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,22% από +3,23% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -2,65% από +0,16%, ΕΥΡΩΒ στο +0,57% από +5,70% και η ΠΕΙΡ έκλεισε στο -23,70% από -29,97%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,67% από +0,46% την προηγούμενη συνεδρίαση.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 11) έναντι των καθοδικών (15 από 13) και τρία τις ΑΡΑΙΓ ΔΕΗ ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,15% οδηγήθηκε στις 875,44 από 876,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2120,24 από 2125,04 με πτώση -0,23%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,813 από 93,909 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 26,137 από 6,727 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 47 από 56, των καθοδικών 57 από 42 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 26 από 28.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Τα στοιχήματα που ανοίχθηκαν χθες σήμερα δοκιμάζονται
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο κάτω από την επίδραση συντονισμένων πιέσεων που συνάντησαν επιτυχημένη αντίσταση σε 7 blue chip. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,33 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,80 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 11:58 και ήταν οι 2109,31 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2138,45, εμφανίστηκε στις 15:31. Το κλείσιμο στις 2120,24 από 2125,04 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 13,381 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλό σχετικά ενδιαφέρον με 1004 συμβόλαια με ανώτερο τις 2142,50 μονάδες και χαμηλό στις 2105,00 με τελευταία τιμή στις 2126,00 από 2127,50 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2134,00 για να γίνουν 6089 από 5821 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 128 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2139,00 και χαμηλό ημέρας τις 2120,00 με τελευταίες πράξεις στις 2126,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 75 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μέτριο. Στα calls του FTSE25 της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 109 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 78 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν υπολογίσιμα. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 15174 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 7595, της ΕΥΡΩΒ με 4298, της ΙΝΤΚΑ ήταν 1030, της ΣΕΝΕΡ ήταν 974, και της ΜΙΓ ήταν 704 για την σειρά Ιουνίου, ενώ το ξεκλείδωμα στην υποκείμενη αγορά της ΠΕΙΡ επέτρεψε να αλλάξουν χέρια 56.540 ΣΜΕ. Το ΣΜΕ της ΠΕΙΡ έκλεισε με πτώση -29,82% στα 1,53 ευρώ που ήταν και κατώτερο μέρα με ανώτερο τα 1,56 ευρώ. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 10.000 συμβόλαια για την ΕΤΕ, στα 2.476 για ΑΡΑΙΓ και στα 200 συμβόλαια για ΕΥΔΑΠ.
Μια σειρά συνεδριάσεων αποτυπώνει τη διαρκή διαμάχη δυο στρατοπέδων που το ένα προσδοκά και επιδιώκει την άνοδο και ισοδύναμα το άλλο ωθεί πτωτικά με αποτέλεσμα μια συσσώρευση με υψηλούς τζίρους και κινήσεις που υπογραμμίζουν την κυκλικότητα του ενδιαφέροντος.
Από την Eurobank Eq. ανέφεραν:“Οι αμφιβολίες αναφορικά με το ρυθμό ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχολογία, με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να διαμορφώνει την τάση στην Αγορά, από πλευράς ρευστότητας”.
Η Beta Sec. παρατήρησαν: “Ξεκίνησε σήμερα το ενεργειακό φόρουμ του Χ.Α. και άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εταιρικά αποτελέσματα και τηλεδιασκέψεις διαμορφώνουν την τάση”.
Η Merit Sec. ειδοποιούσε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 862 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 862 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 900 μονάδες.
Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όλες οι Περιοχές του Πλανήτη εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, πλην Ευρώπης. Βραχυπρόθεσμα συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί και αξιολογούμε τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα κατά περίπτωση, με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Η Motor Oil κατέγραψε χαμηλότερα ενοποιημένα προσαρμοσμένα EBITDA Δ΄ τριμήνου κατά 56,4%, στα 34 εκατ. ευρώ, έναντι 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ και η ΔΕΗ είχε ένα δυσκολότερο τρίμηνο (Δ΄ τρίμηνο) συνεισφέροντας επαναλαμβανόμενα EBITDA 189 εκατ. ευρώ, εκ των 886 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Στην θέση του “αποδιοπομπαίου τράγου”, για ακόμη μια φορά βρέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την πρόσφατη διόρθωση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Τα αλλεπάλληλα limit down, αν και απολύτως αναμενόμενα, έδωσαν την αφορμή για διόρθωση που έψαχνε η Αγορά. Πλέον o ΓΔ δείχνει να “χωνεύει” τις όποιες “αναταράξεις” προέκυψαν, με τους σημερινούς όγκους και το “ξεκλείδωμα” στην μετοχή, να υποδηλώνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια διαμόρφωσης νέων ισορροπιών. Διαγραμματικά, η διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων αποτελεί, προς το παρόν, υγιή εξέλιξη, μετά την εμφανή κόπωση των τελευταίων ημερών.
Το ανοδικό κανάλι που κινείται ο Γενικός Δείκτης τους τελευταίους τρείς μήνες διατηρείται ανέπαφο, με το κάτω εύρος να ενισχύεται από τον ΚΜΟ των 30 ημερών και τις 865 μονάδες. Χαμηλότερα από τις 865 μονάδες, ο ΓΔ εμφανίζει στηρίξεις στις 840 και 825 μονάδες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για ανοδική διαφυγή είναι η καθαρή υπέρβαση της ζώνης των 900 – 910 μονάδων, σε ημερήσιο κλείσιμο.
Άξιο αναφοράς το pattern “Island Reversal” που παρατηρείται σε όλους τους κύριους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρακτικά το μοτίβο δημιουργείται από την ύπαρξη ενός ανοδικού και ενός πτωτικού χάσματος (Gap), θυμίζοντας έτσι μια διαγραμματική “νησίδα”. Το pattern αυτό προβλέπει πτώση των τιμών, ενώ ακυρώνεται με την υπέρβαση του πτωτικού “χάσματος” στις 898 μονάδες.
Η “εξαέρωση” του δείκτη Τραπεζών βρήκε για ακόμη μια φορά στήριξη στον ΚΜΟ των 30 ημερών και τις 555 μονάδες, κρατώντας το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα σε ισχύ. Όπως και στον Γενικό Δείκτη, έτσι και ο ΔΤΡ θα πρέπει να κατοχυρώσει την ζώνη των 600 – 610 μονάδων, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο. Αξιόλογες στηρίξεις εντοπίζουμε στις 555 και 530 μονάδες, όπου και κρίνεται η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση, αντίστοιχα.
“Earning season” για τις Αμερικανικές Εταιρείες, όπου το τελευταίο διάστημα οι μετοχές τους εμφανίζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Η ερχομένη εβδομάδα είναι και η κρισιμότερη της περιόδου, καθώς ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου οι μεγαλύτεροι Τεχνολογικοί Κολοσσοί.
Τα αποτελέσματα θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις ‘φουσκωμένες’ αποτιμήσεις, επηρεάζοντας έτσι και την πορεία των Αμερικανικών δεικτών και φυσικά την ευρύτερη εικόνα του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη 22/4, επεκτείνοντας την ανάκαμψη στις αγορές παγκόσμια μετά από μια απότομη κάθοδο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και πάλι λόγω ανησυχιών για αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Η Ιαπωνία εμφάνισε κέρδη, με το Nikkei 225 να ενισχύεται στο +1,7%, αφού υποχώρησε 2% σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες συνεδρίες. Στις 8:30 δική μας ώρα είχε πλέον μεταβολή +2,07%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,4%, μετά από πτώση 0,9% την προηγούμενη ημέρα. Στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στις 692 μονάδες περίπου ενώ είχε πλέον μεταβολή +0,27%. Τα κινεζικά blue chip αυξήθηκαν +0,3%. Στις 8:30 δική μας ώρα είχε πλέον μεταβολή -0,25%.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη ημέρα λόγω ανησυχιών ότι η αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 στην Ινδία θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ μια έκπληξη που αφορούσε στα αποθέματα των ΗΠΑ πρόσθεσε στον αρνητικό τόνο.
Οι αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ παρέμειναν σε ύφεση, με την απόδοση των 10ετών να υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο 1,5414% την Πέμπτη, υποχωρώντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαρτίου. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε καρφωμένο κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών εβδομάδων έναντι των μεγάλων ομολόγων καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ παρέμειναν συγκρατημένες.
Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 108,04 γιεν, κοντά στο χαμηλό των επτά εβδομάδων, ενώ το ευρώ ήταν 1,2037 δολάρια, όχι μακριά από το ισχυρότερο από τις 3 Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει την πολιτική αργότερα την Πέμπτη, χωρίς αναμενόμενη αλλαγή.