Skip to main content

Talk of the market: Αποτελέσματα και αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους δίνουν τάση

Σήμα διόρθωσης στις αγορές έδωσε η Wall Street, αν και στην Ασία επικράτησαν οι αγοραστές σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών.  Στο ελληνικό χρηματιστήριο η εβδομάδα άνοιξε με αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη που υποχώρησε κατά 2,54% χθες, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί ελαφρώς στα 70,5 εκατ. ευρώ περίπου. Οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς να δίνει τον τόνο (-29,97%) και ακολούθως την Εθνική Τράπεζα (-5,7%).

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το outlook της Mytilineos επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου σε “BB” σχολιάζοντας ταυτόχρονα την καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική επίδοση το 2020. Σημειώνεται ότι η παραγωγική δυναμικότητα από ΑΠΕ του ομίλου θα φτάσει τα 700MW ενώ έως το τέλος του 2021, όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Mytilineos θα ολοκληρώσει την κατασκευή της νέας μονάδας στο ενεργειακό κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας. Πρόκειται για έργα που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2024. Σύμφωνα με τον οίκο έως το 2024 το 40% των EBITDA του ομίλου θα προέρχεται από το τμήμα ενέργειας.

Σε άλλη αξιολόγηση, της Alpha Bank, η Fitch έθεσε βαθμολογία CCC+ στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της τράπεζας με θετικό outlook μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ομίλου και την προσδοκώμενη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με την σημαντική ελάφρυνση του ισολογισμού από τα προβληματικά δάνεια. Αυτό θα έχει άλλωστε, σύμφωνα με τον οίκο, αποτύπωμα στην κερδοφορία της τράπεζας.

Με κύκλο εργασιών 241,1 εκατ. ευρώ μειωμένο οριακά κατά 0,2% έκλεισε το 2020 για τον όμιλο Alumil. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 24,9 εκατ. ευρώ με αύξηση 8,2%. Τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ με ισχυρή αύξηση κατά 182,3%. 

Η Τεχνική Ολυμπιακή, σε συνέχεια ενημερώσεων προς τις χρηματιστηριακές αρχές για το Πόρτο Καρράς, σημειώνει σχετικά με τον ανεξάρτητο σύμβουλο ότιοι πωλήτριες και η αγοράστρια εταιρεία συμφώνησαν να παρατείνουν τον προβλεπόμενο από τις Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA) χρόνο εξέτασης του πορίσματος (final completion statement) που κατάθεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος (ΙΑ), μέχρι την 31.5.2021, λόγω του όγκου των δεδομένων.

H Τrastor Α.E.E.A.Π. υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο για την πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της και συγκεκριμένα πολυώροφο επαγγελματικό κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφανείας 4.003,58 τ.μ., που βρίσκεται επί της Λεωφ. Κηφισίας 278 στο Χαλάνδρι Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος 5.050.000 ευρώ.

Με αφορμή την Ημέρα της Γης, μεθαύριο, 22 Απριλίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει έμπρακτα ηλεκτροδοτώντας 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες, με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass. Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η εταιρεία εγγυάται πως όση ενέργεια καταναλωθεί στις 22 Απριλίου (περίπου 35GWh), τόση θα δεσμευτεί από πιστοποιημένες ΑΠΕ, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση κατά 8.000 τόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η ΔΕΗ ανακοινώσει αποτελέσματα ενώ θα ακολουθήσει και conference call για την ενημέρωση των αναλυτών. 

Αποτελέσματα ανακοινώσει επίσης η Motor Oil. 

Με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΠΕ αφήνει αιχμές για το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς μιλώντας για επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και αποκλεισμό άλλων, χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση, γεγονός που αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού. Τονίζει ότι ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα το πρόβλημα γίνεται οξύτερο με τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και μέτρα που στερούν από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τον πασχαλινό τζίρο.

naftemporiki.gr