Skip to main content

Το Βoeing 737 MAX «σχεδιάστηκε από κλόουν»

Eκατοντάδες εσωτερικά μηνύματα που περιλαμβάνουν έντονα επικριτικά σχόλια για την ανάπτυξη των 737 ΜΑΧ έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η Boeing. Ένα από τα μηνύματα αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους «σχεδιάσθηκε από κλόουν οι οποίοι επιτηρούνται από μαϊμούδες».

Τα μηνύματα καταδεικνύουν επίσης προσπάθειες υποβάθμισης του ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές, με τους υπαλλήλους να προβαίνουν σε κοροϊδευτικούς χαρακτηρισμούς για το αεροσκάφος, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις διεθνείς αεροπορικές αρχές. 

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2018 -τότε που τα Boeing 737 MAX ήταν ακόμη εν ενεργεία και οκτώ μήνες πριν από το πρώτο εκ των δύο αεροπορικών δυστυχημάτων- ένας υπάλληλος ρωτάει συνάδελφό του: «Θα έβαζες την οικογένειά σου μέσα σε προσομοιωτή εκπαίδευσης πτήσεων με ΜΑΧ; Εγώ όχι».

Η Boeing αποκάλυψε τα έγγραφα έπειτα από πιέσεις Αμερικανών αξιωματούχων και απολογήθηκε για το περιεχόμενό τους, σημειώνοντας ότι δεσμεύεται για «πλήρη διαφάνεια» με την FAA. «Λυπούμαστε για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών και απολογούμαστε στη FAA, στους πελάτες μας και στο επιβατικό κοινό», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές ως εταιρεία για την ενίσχυση των διαδικασιών ασφαλείας», προσθέτει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg