Skip to main content

Πρϋπολογισμός: Kάμψη εσόδων και δαπανών στο α’ τρίμηνο

Έστω και οριακά, ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε και τον Μάρτιο εντός των στόχων, παρά τη διάχυτη αβεβαιότητα που υπήρχε στην αγορά λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μπορεί στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο να αποτυπώνεται σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, αυτή όμως χαρακτηρίζεται ως συγκυριακή δεδομένου ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε τον Μάρτιο – παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο – το αντίτιμο για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην γερμανική Fraport.

Δεδομένου ότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού (1,234 δισ. ευρώ) η μη είσπραξη αλλοίωσε την εικόνα τόσο των εσόδων όσο και του πρωτογενούς αποτελέσματος και σε επίπεδο κρατικού αλλά και σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αντίτιμο καταβλήθηκε μέσα στο Απρίλιο, η εικόνα αναμένεται να αποκατασταθεί μόλις γίνουν γνωστά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 4μηνου.

Πάντως, τα στοιχεία του τριμήνου αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να συγκρατήσει τις δαπάνες ενώ τα φορολογικά έσοδα – η πορεία των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα – εκτιμάται ότι κινήθηκαν έστω και οριακά εντός των στόχων. 

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Στα 1,068 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα, κατά το α’ τρίμηνο του 2017, έναντι πλεονάσματος 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το έλλειμμα στο ισοζύγιο ανήλθε σε 1,367 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 595 εκατ. ευρώ πέρυσι και στόχου για έλλειμμα 1,408 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων υποχώρησε στα 11,415 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1 δισ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου

Η κάμψη, όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται στη μη είσπραξη τον Μάρτιο του ποσού των 1,234 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι δαπάνες, την ίδια ώρα, διαμορφώθηκαν σε 12,781 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1,041 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,764 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 865 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων – εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών – ενισχύθηκαν σε 1,014 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), υποχώρησαν σε 650 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 136 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Όσον αφορά τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,071 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 1,209 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 2,779 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 1,278 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 292 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 69 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Μαρτίου 2017 – εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών – αυξήθηκαν σε 369 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 151 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (218 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,416 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 756 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 75 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 147 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 171 εκατ. ευρώ, οι αποδοχές και συντάξεις κατά  99 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις στην Ε.Ε. κατά 315 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, κατά 97 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν καταβληθεί επιπλέον 43 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 70 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν επίσης, σε 366 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 285 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο, oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,872 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 10 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,681 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 79 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ τέλος, περιορίστηκαν σε 191 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 90 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

naftemporiki.gr