Skip to main content

Aramco: Άνω των 30 δισ. η ζήτηση για το ομόλογό της

Διψασμένοι για χρέος και της Σαουδικής Αραβίας αποδεικνύονται οι επενδυτές. Από τη στιγμή μάλιστα που αυτό έρχεται από έκδοση του πανίσχυρου πετρελαϊκού κολοσσού Aramco και όχι από το δημόσιο του βασιλείου, που βλέπει την οικονομία του σε επιβράδυνση, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο ευνοϊκές. 

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου στην ιστορία της Aramco έχει αποσπάσει προσφορές άνω των 30 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές. Εάν η εταιρεία επιμείνει στα σχέδια να αντλήσει 10 δισ. δολάρια, ο συντελεστής κάλυψης θα είναι πάνω από το 3. 

Η έκδοση του ομολόγου θεωρείται «βαρόμετρο» για το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να προσελκύσει η Aramco και στην αρχική δημόσια εγγραφή της- όταν τελικά αυτή γίνει. Ο σαουδαραβικός κολοσσός αναγκάστηκε να αναβάλλει τα σχέδια εισαγωγής στο χρηματιστήριο, φοβούμενος την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά και το αρνητικό κλίμα εναντίον του Ριάντ στον απόηχο της δολοφονίας Κασόγκι. 

Την περασμένη εβδομάδα ενόψει της έκδοσης του ομολόγου αποκάλυψε για πρώτη φορά οικονομικά στοιχεία, που έδειξαν ότι τα ετήσια κέρδη της το 2018 ήταν υπερδιπλάσια εκείνα της Apple. 

naftemporiki.gr