Skip to main content

Market Beat: Δοκιμάζονται οι αντοχές των επενδυτών στη «ζάλη» των 955 μονάδων

  • Ο MSCI Asia εκτός Ιαπωνίας μετά το άλμα της Τετάρτης υποχωρεί -0,77% στις 8:45

  • Η Τράπεζα της Κορέας αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%

  • Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ήταν στο 1,720%, υποχωρώντας υπόλογίσιμα από τα υψηλά δύο ετών της Δευτέρας, σηματοδοτώντας την προτίμηση των επενδυτών για την ασφάλεια του κρατικού χρέους

  • Θετική μεταβολή της τάξης του +0,2% εμφανίζουν τα ΣΜΕ των δεκτών της Wall Street μέρα που οι επενδυτές θα ασχοληθούν με τα εταιρικά αποτελέσματα

  • Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Ευρώπης ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα

  • Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 955,76 μονάδες την Πέμπτη, με μεταβολή +0,57% ή 5,38 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 115,271 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 24,549 εκατ.

Η ύπαρξη την ποικιλομορφίας στα επενδυτικά κίνητρα για τοποθετήσεις κεφαλαίων από τους ισχυρούς θεσμικούς στην υψηλή κεφαλαιοποίηση της Αθηναϊκής αγοράς επιτρέπουν στους αναλυτές που προσεγγίζουν την αγορά με τη βοήθεια της στατιστικής να αισιοδοξούν. Από κανένα εκ των συναλλασσόμενων δεν πέρασε απαρατήρητη η συντονισμένη ρευστοποίηση θέσεων στην τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης. Είναι επίσης γνωστή η συννεφιασμένη εικόνα στα κλεισίματα των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο η διαπίστωση πως υπάρχει κυκλικότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος καθιστά προσφιλή τακτική για ιδιώτες επενδυτές την αναζήτηση των μετοχών του FTSE25 που δεν παρακολούθησαν την τρέχουσα άνοδο για την πραγματοποίηση κερδών χωρίς μεγάλο ρίσκο.

Μια άποψη που μπορεί να καταλάβει και να εκμεταλλευτεί ο κάθε ιδιώτης επενδυτής ήταν αυτή της Nomura. «Ένας διαχειριστής κεφαλαίων που έχει δει πολύ σημαντικά κέρδη από τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2021, στην περίπτωση που θεωρεί τον πληθωρισμό ως απειλή, μπορεί να μπει στον πειρασμό να ανακατανείμει τα προς διαχείριση κεφάλαια, μακριά από τις αναπτυγμένες αγορές μετοχών στη Δύση, προτιμώντας ένα μείγμα ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών». Οι αγορές οικονομιών που οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν γενικά πιο υποτονικές μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες αντιστάθμισης κινδύνου κατά τη γνώμη του. Και μάλλον υπάρχουν και άλλοι που το βλέπουν πιθανό, αλλά δεν το αναφέρουν. Το επιλέγουν στην πράξη.

Μετά την επίσκεψη της αγοράς στις 961 μονάδες χονδρικά, υπήρξε την τελευταία ώρα μια προσπάθεια διαρκείας για ενθυλάκωση κερδών που ανησύχησε τους εγχώριους επενδυτές, που δεν δραστηριοποιούνται στα blue chip. Έτσι από 70 ανοδικές μετοχές στο ταμπλό στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι νικητές στο τέλος περιορίστηκαν σε 54 ενώ οι καθοδικές έγιναν 57. Βέβαια οι ξένοι θεσμικοί δεν έδειξαν διάθεση για κάτι ανάλογο. Απλά στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε διαφορετικούς ανά σύνοδο πρωταγωνιστές και με αυτόν τον τρόπο δίνουν μια ομοιομορφία στην αύξηση των αποτιμήσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η εκτίμηση των αισιόδοξων παραγόντων και της στήλης αφορά στην πιθανή διάρκεια αυτής της ανόδου που υπενθυμίζουμε ότι ξεκίνησε μετά από τις 20 Δεκεμβρίου τότε είχαμε την εγγραφή του πυθμένα στις 865,50 και κλείσιμο στις 877 χονδρικά. Από τις 21/12/21 ως σήμερα εμφανίστηκαν τρία πτωτικά κλεισίματα. Το πρώτο ήταν στις 27/12/21 με απώλειες -0,54% το δεύτερο στις 30/12/21 με υποχώρηση -0,32% και το τρίτο στις 5/1/22 με μεταβολή -0,26%. Με ανώτερο χθες τις 961 μονάδες χονδρικά ο ΓΔ σε 16 συνεδριάσεις σκαρφάλωσε πάνω από 95 μονάδες και είναι φυσικό να προσδοκάται μια διόρθωση. Αλλά αυτή για αρκετούς είναι το δώρο του Κερδώου Ερμού στους επενδυτές που θα αντιληφθούν αυτό το πισωγύρισμα ως ευκαιρία για να ανέβουν στο τρένο ή για να αναδιαρθρώσουν κατάλληλα το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό το καλοσχηματισμένο ανοδικό momentum δεν θα ξεθυμάνει απότομα και ξαφνικά. Ακόμα και χθες τα ανώτερα επίπεδα των αποτιμήσεων κατακτήθηκαν αργά και σταθερά.

Η αρχική αντίδραση από την πλευρά των θεσμικών, στην ελαφρά πτωτική δυναμική που χαρακτήρισε το ξεκίνημα των συναλλαγών στην Ευρώπη, ήταν μια κίνηση πλάγια ελαφρά κάτω από τις 950 μονάδες, της οποίας το κάτω όριο ήταν οι 946,45 μονάδες. Η διάρκειά της ήταν 40 λεπτά και κατόπιν ήρθε η επιβεβαίωση του γνωστού ρητού. Ο βήχας, ο έρωτας και το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν κρύβονται για πολύ μεγάλο διάστημα. Ξεκίνησε για άλλη μια μέρα η κατάκτηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενδοσυνεδριακών κορυφών. Στις 11:41 ήταν οι 954 μονάδες, στις 12:12 ακολούθησαν οι 955,2, ενώ στις 13:03, στις 13:08 και στις 13:14 ο ΓΔ έπιασε τιμές πάνω από τις 957 μονάδες. Οι συναλλασσόμενοι με αυξημένα ανακλαστικά εξέλαβαν τότε αυτό που περιγράψαμε (την τριπλή σε σύντομο διάστημα κορύφωση) ως ένδειξη αδυναμίας.

Εκτιμώντας σαν δύσκολο το να συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, προκάλεσαν μια υποχώρηση έως δυο μονάδες του ΓΔ χαμηλότερα. Αλλά στις 14:25 το επίπεδο των 957 μονάδων είχε κατακτηθεί ξανά. Έτσι από τις 14:37 η αγορά οδηγήθηκε στις 958,4 μονάδες και διατηρήθηκε εκεί. Τότε οι μετοχές με απώλειες στον FTSE25 ήταν τρεις ΕΥΡΩΒ -0,7% ΜΠΕΛΑ -0,35% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,30% με αμετάβλητες τις ΑΔΜΗΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΟΛΠ ΣΑΡ και τα υπόλοιπα blue chip ανοδικά. Ωστόσο η ανατριχίλα από τα πρώτα τρία τέταρτα είχε μουδιάσει τις δυνάμεις τις αγοράς που ασχολούνται με τις εκτός βασικών δεικτών μετοχές και το πλήθος των πτωτικών στις 15:00 ήταν 40 έναντι 70 ανοδικών, με τον ΓΔ στις 959,02 με άνοδο +0,92% και τζίρο 65,5 εκατ. ευρώ. Η δυναμική στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ήταν μισής ώρας συσσώρευση στο ανώτερο μέρας, όταν ο Europe Stoxx 600 είχε μεταβολή -0,03%!

Από τις παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων φαίνεται το μέτρο της αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε στο 2022. Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Με την Αγορά να έχει αναρριχηθεί στα υψηλά του Δεκεμβρίου 2014, περιμένουμε να προσπαθήσει να καταγράψει νέα υψηλά, με βελτιωμένους όγκους συναλλαγών”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Η άμεση υπέρβαση των 950 μονάδων, δημιουργεί το δέλεαρ για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα του ΓΔ”. Η Beta Sec. στο ίδιο πνεύμα: “Το Χ.Α είναι σε, βραχυπρόθεσμα, υπεραγορασμένα επίπεδα. Αυτή η άνοδος μπορεί να φέρει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και ένα ακόμα γύρο επιλεκτικού ενδιαφέροντος και τοποθετήσεων”. Η Merit Sec. επισημαίνει: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 873 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 970 μονάδες”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πτώση στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν επηρεαστεί από την υπέρ σύσφιξης ρητορική των αρμοδίων της Fed. Αυτό προέκυψε μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατέγραψε άλμα 9,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2010. Επιπλέον, για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα αυξήθηκαν αναπάντεχα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,49% ή 176,70 μονάδες στις 36.113,62, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,4% στις 4.659,03 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,51% στις 14.806,81 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Boeing (+2,6%) και Caterpillar (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-4,1%) και Salesforce.com (-3,9%).

Στο μεταξύ, ο Πάτρικ Χάρκερ, πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι θα υποστήριζε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί υψηλότερα. Είναι ένας ακόμη αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που στηρίζει μία αύξηση τον Μάρτιο.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινήθηκαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενώ η ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, αλλά αναμένεται να ανακάμψει ισχυρά κατά τη διάρκεια του 2022. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με το οικονομικό δελτίο της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ανέφερε, ότι το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται να φτάσει το 4,2%. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, καθώς «αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Προέβλεψε ότι το ποσοστό του ελλείμματος θα μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022 και κάτω από το 2% έως το 2024.

Ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,03% στις 486,05 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,16% στις 7.563,85 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,13% στις 16.031,59 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,5% στις 7.201,14 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +047% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,53%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματευόταν 0,2% υψηλότερα σε σχέση με το δολάριο.

ΧΑ

Με το πέμπτο διαδοχικά ανοδικό βήμα (+0,57%) υπέρβαση των 955 μονάδων

Συνέχεια στην ανοδική πορεία με το πέμπτο στη σειρά ανοδικό κλείσιμο, σημαίνει πειστική κατοχύρωση των επιπέδων άνω των 950 μονάδων που την Πέμπτη 13/1. Αυτό ήταν βασικό ζητούμενο το πρωί, με την συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από 70 δις ευρώ για δεύτερη μέρα στη σειρά.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σημαντικούς όγκους δεν εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να συνεχίσουν απερίσπαστα την ανοδική δυναμική που εγκαταστάθηκε την τελευταία σύνοδο του 2021 στην Αθήνα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν σήμερα πτωτικές μεταβολές κύρια, που διατήρησαν και μετά το ανοδικό άνοιγμα των αγορών στη Νέα Υόρκη. Εμφάνισαν μεικτή εικόνα με άνοδο ως +0,3% ασυντόνιστα ενώ απώλειες ως -0,7% εμφάνισαν τα δυο μεγαλύτερα της ευρωζώνης. Άρα δεν υπήρξε ομοιόμορφη επίδραση των κερδών των δεικτών στο ξεκίνημα και την σχεδόν αμέσως πτωτική δυναμική για τους S&P500 και Nasdaq στη συνέχεια των συναλλαγών της Wall Street. Εδώ, η σταθερή ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα από τα μισά blue chip και επιλεκτικά για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα “σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης” αποκλείοντας, τρία τέταρτα από το άνοιγμα, εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών, με μονιμότητα στο θετικό πρόσημο μεταβολής. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας αν και αρχικά έμοιαζε με συσσώρευση σε στενό εύρος κάτω από τις 950 μονάδες, μετά την πρώτη ώρα, παρέσυρε σε άνοδο τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό. Η ζήτηση κυριάρχησε απόλυτα σχεδόν στη διάρκεια του δεύτερου μέρους των ελευθέρων συναλλαγών εκτός της τελευταίας ώρας. Τότε ξέσπασαν πιέσεις και μειώθηκε το πλήθος των ανοδικών κλεισιμάτων στο ταμπλό.

Με αποφασιστικές κινήσεις, μετά από το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, όρισαν στις 10:53 το κατώτερο μέρας στις 946,45 μονάδες. Η ανοδική πορεία που προκλήθηκε αμέσως μετά τις 10:54, είχε αρχικά μορφή νευρικής κίνησης. Μετά τα πρώτα 45 λεπτά, η πορεία απόκτησε σταθερή ανοδική κλίση μακράς διάρκειας, κατάφερε να ορίσει μετά από 7 ενδιάμεσες κορυφώσεις το ανώτερο μέρας στις 960,88 μονάδες, στις 16:00, δηλαδή 12,4 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.

Οι συναλλασσόμενοι άσκησαν μετά τις 16:00, το δικαίωμα της ενθυλάκωσης κερδών μέσα στη μέρα, λόγω της σταθερότητας στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς επί πεντέμισι ώρες. Συνεπώς υπήρξε σήμερα μια συντονισμένη ενδοσυνεδριακή πτωτική κίνηση, οι πιέσεις ως πέντε λεπτά πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης τον έφεραν από τις 960,88 στις 954,09 μονάδες στις 16:55 και εκεί βρέθηκε στις 17:00 ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 950,38.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (13) αλλά και (10) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΤΕΝΕΡΓ -1,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,51%, ΣΑΡ -0,91%, ΕΥΡΩΒ -0,69%, ΕΛΧΑ -0,51% τα υπόλοιπα 5 είχαν μεταβολές από -0,07% ως -0,41%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 13 κερδισμένα ήταν ΑΡΑΙΓ +3,25%, ΟΤΕ +2,07%, ΕΛΠΕ +1,64%, ΑΛΦΑ +1,63%, ΜΟΗ +1,35%, και ΜΥΤΙΛ +1,21% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από +0,38% ως +0,80%.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική, χωρίς μεγάλη νευρικότητα ή ακραίες μεταβολές, μετά την πρώτη ώρα. Η εμφάνιση υψηλών ρυθμών συναλλαγών από την αρχή ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το -0,20% και τις 948,48 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε στο πρώτο ημίωρο (10:53) και ήταν 3,93 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 16:00. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 960,88 μονάδες με μεταβολή +1,10%. Στα τελευταία 60 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 960, για να οδηγηθεί στις 955,08 μονάδες (+0,49%) στις 17:00. Με ανατροπή στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή +0,57% και τις 955,76 μονάδες, σε ασυμφωνία με τις πτωτικές κυρίως αλλά αρκετά μικρότερες μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Ο ΓΔ επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2014.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 955,76 από 950,38 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,57% ή 5,38 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 115,271 από 127,142 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση σχηματίζοντας “παράδοση” (5η μέρα στη σειρά) για διατήρησή του πάνω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 24,549 από 13,919 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 12,478 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 5,738 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ 4,310 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ τα 1,520 εκατ. ευρώ, και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 502.258 ευρώ.

Τη διακύμανση (14,43 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:53 και ήταν οι 946,45 (-0,41%) από 935,54 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:00 και ήταν οι 960,88 (+1,10%) από 952,32 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 54 από 96 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 57 από 17 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,566 από 70,131 δις ευρώ την Τετάρτη 12/1/22.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 1,9 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,57% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,09%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,54% στις 2311,14 από 2298,83 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 12,31 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,35%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η αισιοδοξία στα στοιχήματα είχε μικρή διάρκεια

Με κλείσιμο ανοικτών θέσεων σε ορισμένα ΣΜΕ επί μετοχών, όπως επίσης στα ΣΜΕ του Τραπεζικού δείκτη και διεύρυνσή τους στα ΣΜΕ του FTSE25, τα μηνύματα αναφορικά με τις προσδοκίες των traders για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι μεικτά.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα μετά τις 11:16. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,31 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,31 μονάδες υψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:51 και ήταν οι 2286,29 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2325,84 μονάδες, ήρθε στις 16:00. Το κλείσιμο στις 2311,14 από 2298,83 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 17,447 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 13/1/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 918 συμβόλαια με ανώτερο στις 2329,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2290,00 με τελευταίες πράξεις στις 2303,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2306,25 από 2300,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2574 από 2434 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 120 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2323,50 μονάδες, κατώτερο στις 2290,00 και τελευταίες πράξεις στις 2304,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2305,25 από 2300,00 μονάδες και ανήλθαν σε 259 από 159 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 48 συμβολαίων με τιμές εξάσκησης από τις 2250 και τις 2350 μονάδες. Ενώ άλλαξαν χέρια 8 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 67 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2300 και τις 2350 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2350 μονάδες.

Ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 639,91 μονάδων (-0,89%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 644,79 (-0,13%), και ανώτερο τις 655,14 (+1,47 %) έκλεισε στις 649,19 μονάδες με κέρδη +0,55 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 53,707 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+1,63%) απασχόλησε 18,078 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,65%) 5,387 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,71%) απασχόλησε 5,092 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,69%) απασχόλησε 6,432 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance έρχονται οι ακόλουθες παρατηρήσεις: Έχουμε να δούμε RSI 78 από τον Νοέμβριο του 2020. Σχεδόν πάντα μία τόσο μεγάλη τάση κρατάει αρκετό διάστημα ενώ συνήθως η πρώτη διόρθωση που βγαίνει είναι πάντα για αγορά. Εκτός από το ημερήσιο του τραπεζικού αν παρατηρήσει κάποιος το εβδομαδιαίο του ΓΔ με τον ταλαντωτή μας θα καταλάβει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαλάσει η εβδομαδιαία τάση. Άλλωστε αυτό αναζητάγαμε τεχνικά εδώ και αρκετό καιρό έχοντας τις πιθανότητες μαζί μας με τους περισσότερους να περιμένουν μία βαθιά διόρθωση κάτω από τις 800 μονάδες που ποτέ δεν ήρθε.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 6 από 1 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 652,75 από 649,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ περιορίστηκαν σε 5 από 9.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 22.797 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 86.246 από 93.147 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,24 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 53 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 155 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3775 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.080 από 27.279 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,23 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 6249 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.109 από 28.873 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,00 ευρώ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6730 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.854 από 40.363 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,41 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2028 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, τα 1300 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου και τα 1244 ΣΜΕ της ΔΕΗ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 2.000 συμβόλαια για ΟΤΕ και στα 549 για TITC.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

“Οι επενδυτές του Χ.Α. μπορούν επιτέλους να ‘χαμογελάσουν’ για το κλείσιμό του Γενικού Δείκτη σε υψηλά 7 ετών. Η υπέρβαση της αντίστασης των 950 μονάδων, εισάγει τον ΓΔ σε μια νέα φάση.

Η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλο και περισσότερους τίτλους και η αύξηση του όγκου συναλλαγών πάνω από τους μέσους όρους του τελευταίου τριμήνου, αποτελούν εχέγγυα συντήρησης του ανοδικού momentum. Σε αυτά τα πλαίσια, μετρητές όπως το πηλίκο ανοδικά/καθοδικά κλεισίματα και το TRIN αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Στην επικοινωνία μας με ανθρώπους της Αγοράς δεν διαπιστώσαμε κύματα επενδυτικού ενθουσιασμού, αλλά αυτοσυγκράτηση, κάτι το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό για το Χ.Α. Ας μην ξεχνούμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παραδοσιακά, χαρακτηρίζεται από αρκετό συναισθηματισμό και παρορμητισμό, στοιχεία τα οποία απεικονίστηκαν σε όρους μεταβλητότητας και διακυμανσιμότητας των τιμών στο αλήστου μνήμης παρελθόν.

Ο ΓΔ “κοιμήθηκε” για 9 μήνες, παραμένοντας στο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας οριζόντιο εύρος τιμών των τελευταίων 20 ετών. Αυτό οδήγησε σε ρευστοποιήσεις τίτλων οι οποίοι, όπως μέχρι σήμερα φαίνεται, “μάζευαν δυνάμεις” για υψηλότερες αποτιμήσεις. Ο στόχος του “χιλιάρικου” στον ΓΔ είναι θεμιτός, αλλά οι επενδυτές δε θα πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς το ενδεχόμενο της ψευδούς διάσπασης (fake breakout) ελλοχεύει. Μάλιστα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν πιθανό “εγκλωβισμό”.

Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη της Ελληνικής Αγοράς (σε επίπεδα μάκρο και μίκρο) δε βελτιώθηκαν σε μία μόνο συνεδρίαση, αλλά οι τιμές των Εισηγμένων αποτελούν προεξόφληση του μέλλοντος, διαδικασία η οποία άλλοτε γίνεται πρόωρα, άλλοτε με “χρονοκαθυστέρηση”. Από διαγραμματικής άποψης, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην ‘πυξίδα’ των 950 μονάδων του ΓΔ (επταετές υψηλό). Στον Τραπεζικό δείκτη, το αντίστοιχο επίπεδο είναι οι 640 (υψηλό 23 μηνών)”.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών στην Ασία βάφτηκαν σε βαθύ κόκκινο, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας να σημειώνει πτώση 0,65% στις απογευματινές συναλλαγές ή στις 9:00 δική μας ώρα, ενώ η αγορά στην Αυστραλία έχασε 1,1% και ο ιαπωνικός Nikkei (.N225) υποχώρησε 1,3%.

Οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν 1,3% αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, επαναφέροντάς το στο σημείο που ήταν πριν από την πανδημία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Ο δείκτης blue-chip της Κίνας υποχώρησε 0,82% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,39%.