Skip to main content

Χαμόγελα στις ευρωπαϊκές αγορές φέρνουν οι πολιτικές εξελίξεις

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη όχι μόνο δεν τρομάζουν, αλλά φέρνουν χαμόγελα στις ευρωπαϊκές αγορές. Στη Βρετανία αν και η είδηση της πρότασης μομφής κατά της Μέι οδήγησε προσωρινά στο κόκκινο τον FTSE 100, το κλίμα ανετράπη και πάλι προς το καλύτερο μετά τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού.  Η πολιτική φημολογία δίνει ώθηση και στο Μιλάνο, ενώ στις υπόλοιπες αγορές στήριγμα προσφέρουν οι νέες προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε αποφασισμένη να δώσει μάχη για την παρομονή στην ηγεσία. Παράλληλα αναγνώρισε πως εάν ηττηθεί η διαδικασία για την έξοδο πιθανότατα θα μπει στον πάγο. Η δεύτερη αυτή προοπτική αντιμετωπίζεται ιδιαιτέρως θετικά από την αγορά, που πιστεύει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να κόψει τους δεσμούς με την κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη από μία έξοδο χωρίς συμφωνία. 

Ο FTSE 100 ενισχύεται στις 11:55 ώρα Ελλάδος κατά 1,1%. Ανάλογη άνοδο καταγράφει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στον απόηχο φημολογίας που θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αν και επισήμως οι πληροφορίες διαψεύστηκαν δεν έκαμψαν το ηθικό των επενδυτών. Υπάρχει άλλωστε η προσδοκία ότι μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία, η Κομισιόν θα κατεβάσει τον πήχυ των απαιτήσεων έναντι της Ρώμης. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,2% και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 1,8%  

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα και στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 1,25% στις 643,7 μονάδες. Την ανάκαμψη οδηγούν οι τράπεζες με κέρδη 2,2%. Οι κλάδοι ταξιδιών- αναψυχής και βιομηχανικών προϊόντων ακολουθούν με άνοδο 1,8% και 1,5% αντίστοιχα. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά ανατίμησης, στα 1,1335 δολάρια, αλλά μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η στερλίνα, αφού το σενάριο ενός «παγώματος» της διαδικασίας στο Brexit ευνοεί ιδιαίτερα το βρετανικό νόμισμα. 

naftemporiki.gr