Skip to main content

Talk of the market: Το ΑΕΠ, το βιβλίο της Eurobank και τα μηνύματα από το εξωτερικό

Στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα καθορίσουν εν πολλοίς το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ, εποχιακά προσαρμοσμένο με όρους όγκου στο α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ συρρικνώθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πρόσφατα ότι μια ανοδική αναθεώρηση της τρέχουσας ετήσιας πρόβλεψης της κυβέρνησης, 3,6%, πιθανότατα θα συνδεθεί με την υψηλότερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας, πλησιάζοντας στην τελευταία εκτίμηση της ΕΕ για ρυθμό ανάπτυξης 4,3% φέτος.

Στο χρηματιστήριο, παρακολουθούμε διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Χθες, σε συνέπεια με τις ευρωπαϊκές τάσεις, αν και η πλειοψηφία των μετοχών κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές οδήγησε σε οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη, που έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,06%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,16%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 48 εκατ. ευρώ από περίπου 65 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση ανά συνεδρίαση αξία συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα. 

Η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, κατά μία βαθμίδα για τις δύο πρώτες, σε “B-/RR4” από “CCC/RR5” και σε “CCC/RR5” από “CCC-/RR6” για την τρίτη. Ο οίκος Fitch, στην έκθεσή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, στην πρόοδο που σημειώνεται στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αλλά και στην ανάκαμψη που παρατηρείται στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον.

Με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior ομόλογο της Eurobank. Σε συνέχεια της χθεσινής έκθεσης του οίκου Fitch, δημιουργείται θετική προδιάθεση για τη ζήτηση. Τη διαδικασία διεκπεραιώνουν Barclays, Citi, Commerzbank, Credit Suisse και JP Morgan.

Η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με τη διοίκηση της Jumbo, που επανέρχεται στο θέμα του μεταφορικού κόστους, το οποίο όπως τονίζει, διατηρείται σε παράλογα επίπεδα ενώ συνεχώς ανεβαίνουν οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. 

Οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και τον μήνα Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση κατά +3% περίπου ενώ για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους (Ιανουάριος- Αύγουστος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον όμιλο αυξήθηκαν κατά +9% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση περίπου +7% τον Αύγουστο. Οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- για το οκτάμηνο είναι αυξημένες κατά +3%. 

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε χθες συμφωνία με την Enel Green Power Romania για την πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων περίπου 90 MW στη Ρουμανία. Μια άλλη εξέλιξη που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το αλουμίνιο (LME aluminium) αυξήθηκε στα 2,758 δολάρια/τόνο (έκτοτε αποκλιμακώνεται κοντά στα 2,690) στον απόηχο της είδησης για πραξικόπημα στη Γουινέα, η οποία είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς βωξίτη στον κόσμο, βασική προμηθεύτρια χώρα της Κίνας. Αναλυτές σχολιάζουν ως θετική την εξέλιξη για τον ελληνικό όμιλο, λόγω της δυνατότητας hedging σε πολύ υψηλότερες τιμές. Εξάλλου, ο όμιλος καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες του σε βωξίτη από δικά του ορυχεία και ορυχεία τρίτων στην Ελλάδα, ενώ προμηθεύευαι τροπικό βωξίτη κυρίως από Βραζιλία και Γκάνα.

Η Performance Technologies θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή, τη διάσπαση των μετοχών με αναλογία 3 νέες μετοχές σε αντικατάσταση μιας παλαιάς με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,10 ευρώ και κατόπιν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως και 5 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Επίσης εγκρίνεται η μετάβαση των μετοχών από την εναλλακτική στην κύρια αγορά του ΧΑ.

naftemporiki.gr