Skip to main content

Νίκη Κ. Αραμπατζή: «…να φτάνει, τελικά, η υπηρεσία στον δημότη»

Κι αυτό το καλοκαίρι, η Αθήνα μετατράπηκε σε μια μεγάλη μουσικο-θεατρική σκηνή  όλους·   με πάρκα, πλατείες, ανοιχτούς χώρους σε πολλές γειτονιές της πόλης να γίνονται σημεία πολιτισμού.  

Για 13η χρονιά, δεν έλειψε και η καθιερωμένη αθηναϊκή κινηματογραφική γιορτή του καλοκαιριού. Για τις ημέρες και νύχτες του Πολιτισμού εν μέσω θέρους μα με το βλέμμα στραμμένο και στο πρόγραμμα της περιόδου της φθινοπωρινής δροσιάς που θα ακολουθήσει,  μίλησε μαζί μας η Δικηγόρος Αθηνών, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας, Νίκη Αραμπατζή.

Από τις αρχές Ιουλίου,  «Όλη η Αθήνα έχει μετατραπεί σε σκηνή»· μιλήστε μας για το πρόγραμμα και την ανταπόκριση των δημοτών.  

«Αρχικά να πούμε ότι είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που υλοποιείται το πρόγραμμα “Όλη η Αθήνα μια σκηνή” που εμπνεύστηκε ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και το υλοποιούμε μέσω του ΟΠΑΝΔΑ. Φέτος, δε, έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις γειτονιές στις οποίες οργανώνουμε τις εκδηλώσεις. Ο κόσμος, πράγματι, αγκάλιασε αυτό το project και είναι επόμενο· όταν δίνεις στον κόσμο την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ποιοτική συναυλία ή παράσταση είτε για ενήλικες είτε για παιδιά, ανταποκρίνεται!  Να σκεφτείτε ότι με το που ακούγεται το soundcheck, αμέσως μαζεύεται κόσμος στο σημείο της εκδήλωσης! Φέτος, λοιπόν, έχουμε διπλασιάσει τα σημεία σε όλη την Αθήνα. Σκοπός μας  είναι να δώσουμε ζωή στις περισσότερες γειτονιές της πόλης -η Αθήνα έχει 129 γειτονιές. Μέχρι και τις 4 Αυγούστου θα έχουμε πάει σε περισσότερα από 35 σημεία, φτάνοντας τις 62 συνολικά εκδηλώσεις».

Το Athens Open Air Film Festival διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Κρατάει χρόνια αυτή η συνεργασία;

«To Athens Open Air Film Festival είναι η δροσερή καλοκαιρινή κινηματογραφική γιορτή της πόλης που προσφέρει  ένα πλούσιο και απολαυστικό πρόγραμμα, σε πολύ όμορφα σημεία της Αθήνας έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις που μας δίνουν διέξοδο, που γεμίζουν τα καλοκαιρινά βράδια μας με νέες εμπειρίες, που μας ταξιδεύουν, μας φέρνουν πιο κοντά και κυρίως είναι δωρεάν και προσβάσιμες για όλους. Στον Δήμο της Αθήνας αγαπάμε το σινεμά και το στηρίζουμε πάντα· τόσο τις Νύχτες Πρεμιέρας το φθινόπωρο, όσο και το Open air, το καλοκαίρι».

Τι θα ακολουθήσει μετά; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο;

«Mα και βέβαια!  Τον Σεπτέμβριο έχουμε το Φεστιβάλ-θεσμό  της Αθήνας, το Φεστιβάλ του Κολωνού, με παραστάσεις θεάτρου και μουσικής για μεγάλους και μικρούς, που το περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο για να απολαύσουμε τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες από τις σκηνές των μεγάλων θεάτρων και των σπουδαίων παραγωγών να προσγειώνονται στο πανέμορφο ανοιχτό θέατρο του Κολωνού, προσφέροντας ποιοτική ψυχαγωγία εντελώς δωρεάν! Και μπορώ να αποκαλύψω κάποιες ενδιαφέρουσες παραστάσεις που θα φιλοξενήσουμε: Τη “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, με την Μαρία Κίτσου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον “Οιδίποδα Τύραννο” σε σκηνοθεσία  Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στανκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, συναυλία – αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου και πολλές άλλες. Και είμαι πολύ χαρούμενη που είναι όλες αυτές οι εκδηλώσεις δωρεάν. Ο Δήμος οφείλει να παρέχει υπηρεσίες στον δημότη ανταποδοτικά.  Ακόμη περισσότερο σε μία εποχή που υπάρχει αύξηση του κόστους διαβίωσης, το να μπορείς να παρέχεις μια διέξοδο εκτόνωσης, όπως είναι ο πολιτισμός, και μάλιστα δωρεάν, είναι πολύ σημαντικό».

Τον Οκτώβριο ξεκινάει και το Ολύμπια-Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Τι προβλέπεται στο φετινό πρόγραμμα;

«Το νέο πρόγραμμα του Ολύμπια είναι εξαιρετικό! Συμπεριλαμβάνει διαφορετικά είδη, όπως το λυρικό θέατρο, η κλασική μουσική, η τζαζ, το ελληνικό έντεχνο τραγούδι, γιατί στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις προσφερόμενες επιλογές, αγγίζοντας ένα πολύμορφο και πολυποίκιλο κοινό. Τόσο στις μεγάλες παραγωγές όπερας όσο και στις τακτικές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ, αξιοποιείται στο έπακρο το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά επίσης μετακαλούνται σημαντικοί καλλιτέχνες του εξωτερικού, γεγονός που προσδίδει στο Θέατρο Ολύμπια μια διεθνή φυσιογνωμία.

Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά κάποια “highlights” της νέας σεζόν του Ολύμπια – Δημοτικού Θεάτρου “Μαρία Κάλλας”: την πρώτη του βασική διεθνή λυρική συμπαραγωγή του Δήμου μας με το Internationale Händel-Festspiele Göttingen, το παλαιότερο Φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής παγκοσμίως αφιερωμένο στον Χέντελ. Τη “Σταχτοπούτα” του Rossini σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, που αναβιώνει σε μουσική διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Nikolas Nägele, εξειδικευμένου στο bel canto, όπου στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τη νέα μέτζο σοπράνο Svetlina Stoyanova, τακτική προσκεκλημένη του Teatro alla Scala και της Wiener Staatsoper, η οποία ηγείται ενός διεθνούς καστ αποτελούμενου από σολίστ που εξειδικεύονται στα έργα του Rossini. Ή τη νέα λυρική παραγωγή του Δήμου Αθηναίων, τη δημοφιλή οπερέτα “Οι Απάχηδες των Αθηνών”, που θα παρουσιαστεί με διπλό καστ εξαιρετικών Ελλήνων τραγουδιστών και ηθοποιών, με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη guest.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και όπερες που παρουσιάζονται σε συναυλιακή μορφή, όπως το αριστούργημα του Bellini “I puritani” που ολοκληρώνει το αφιέρωμα του 2023 στη Μαρία Κάλλας, με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από ένα συναρπαστικό κουαρτέτο ερμηνευτών, ανάμεσα στους οποίους είναι η Ελληνίδα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και ο Αμερικανός τενόρος John Osborn, που εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου. Επίσης, το νεανικό κοινό του θεάτρου θα απολαύσει την πρωτότυπη μουσική παράσταση “STILL!” των Σταύρου Σταύρου, Θοδωρή Οικονόμου, Κώστα Σιλβέστρου και Παναγιώτη Τοφή και πολλές πολλές ακόμα καταπληκτικές παραστάσεις, που μπορεί κανείς να αναζητήσει στο www.opanda.gr για να κλείσει έγκαιρα το εισιτήριό του!»

Ποιοι είναι οι πολιτικοί αλλά και οι προσωπικοί σας στόχοι, για τη νέα σεζόν;

«Τέσσερα χρόνια στον Δήμο της Αθήνας, από όποια θέση ευθύνης μου ανέθεσε, τιμώντας με, με την εμπιστοσύνη του ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης -είτε στο τιμόνι του ραδιοφώνου της πόλης μας, του Αθήνα 9,84, είτε τώρα στον ΟΠΑΝΔΑ, έναν Οργανισμό με τεράστιο χαρτοφυλάκιο-, έχω εργαστεί σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, την καλύτερη δυνατή διαχείριση, με διαφάνεια και εξοικονόμηση, έτσι ώστε ο δημότης να έχει τις ευκαιρίες που πραγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος που ζει και κατοικεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Στη νέα θητεία θα παλέψω για μια καλύτερη πόλη, χωρίς αποκλεισμούς, χέρι-χέρι με κάθε δημότη, αναδεικνύοντας και δουλεύοντας και στις 129 γειτονιές της Αθήνας. Όπως στην δικηγορία λύνω προβλήματα των ανθρώπων που με εμπιστεύονται, το ίδιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα παλεύω να λύνω προβλήματα που πηγάζουν από το τέρας της γραφειοκρατίας ώστε να φτάνει, τελικά, η υπηρεσία στον δημότη».