Skip to main content

74o Φεστιβάλ Βερολίνου: Ξεκίνημα με αστέρες

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η 74η Berlinale θα διεξαχθεί έως τις 25 Φεβρουαρίου

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ο Κίλιαν Μέρφι και ο Ματ Ντέιμον ήταν στο Βερολίνο χθες, για να ανοίξουν το Φεστιβάλ με το «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά» σε σκηνοθεσία του Βέλγου Τιμ Μιέλαντς (όχι ιδιαίτερα γνωστός για τις κινηματογραφικές του επιδόσεις – σκηνοθέτησε όμως το τηλεοπτικό “Peaky Blinders”). Το στόρι ας πούμε πως ξεκινάει ως εξής: Ιρλανδία, 1985 – προμηθευτής ξυλείας και κάρβουνου, και υποδειγματικός οικογενειάρχης, φτάνει στο μοναστήρι της περιοχής για να παραδώσει ένα τελευταίο φορτίο και βλέπει κάτι φρικτό, που δεν έπρεπε να δει. Η εικόνα αυτή, ξυπνά μνήμες από το παρελθόν του – το ζήτημα όμως είναι τι θα κάνει τώρα. Ο Μέρφι πρωταγωνιστεί, ο Ματ Ντέιμον υπογράφει την παραγωγή της ταινίας, μαζί με τον κολλητό του, τον Μπεν Άφλεκ – η εταιρία τους ονομάζεται «Artists Equity» και μαζί γύρισαν το «Air» πριν δυο χρόνια (το είδαμε και στην Ελλάδα – άξιζε περισσότερα εισιτήρια). Η ταινία κέρδισε το κοινό – που ξέσπασε σε ηχηρά χειροκροτήματα στην πρεμιέρα.

Χειροκροτήματα είχαμε επίσης και για το… εμπάργκο στα μέλη του ακροδεξιού κόμματος AFD. Οι βουλευτές βέβαια είχαν προσκληθεί επισήμως από τη διοργάνωση, κάποιος όμως τους έψεξε στα social media, μετά ακολούθησαν μερικές χιλιάδες εξαγριωμένων φεστιβαλιστών και στη συνέχεια, οι προσκλήσεις τους ανακλήθηκαν. Χθες, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαριέτε Ρίσενμπικ ξεκίνησε με αυτή τη δήλωση: «Η Μπερλινάλε έχει πολύ χώρο για διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους και την τέχνη. Αλλά δεν έχει χώρο για μίσος. Το μίσος δεν είναι στη λίστα καλεσμένων μας». Μα… ήταν. Αν δεν είχε ανοίξει ρουθούνι πριν, μια χαρά θα κάθονταν στα καθίσματα τους σήμερα τα μέλη του AFD. Κανείς δεν αμφιβάλει για την προοδευτικότητα του Φεστιβάλ (κατήργησε άλλωστε τα βραβεία «ανδρικής» και «γυναικείας» ερμηνείας – το πόσο «προοδευτικό» είναι αυτό, ας το κρίνετε εσείς), καλό είναι όμως όλα αυτά να συνοδεύονται και από καλές ταινίες. Αρχή είναι ακόμα, θα δούμε.

Πάντως, μπορεί η φετινή Μπερλινάλε να μην διαθέτει πολλούς μεγάλους αστέρες ή δημιουργούς (το λες και φτωχό το διαγωνιστικό πρόγραμμα), αλλά ξεκίνησε σε δυνατών εντάσεων εορταστικό κλίμα. Βοήθησε και η παρουσία της Λουπίτα Νιόνγκο, της αφροαμερικάνας ηθοποιού που φέτος Προεδρεύει της Κριτικής Επιτροπής. «Μαθαίνω πως είμαι η πρώτη μαύρη Πρόεδρος. Είμαι πολλά περισσότερα από την καταγωγή μου, αλλά νιώθω μεγάλη τιμή που σπάω τους κανόνες» δήλωσε ευφυέστατα – η σημασία βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες. Επίσης μην ξεχνάτε πως εδώ περιμένουμε τον Μάρτιν Σκορσέζε που θα παραλάβει Χρυσή Άρκτο για την προσφορά του στο Σινεμά. Πότε; Την 21η Φεβρουαρίου – εκεί θα είμαστε.