Skip to main content

Μεγαλομανής «Αρχοντοχωριάτης» στα όρια του γελοίου

Βάζοντας στο στόχαστρο το απωθημένο της μεγαλοαστικής τάξης να αποκτήσει αριστοκρατικούς τίτλους, μια διαχρονική σάτιρα για τη μεγαλομανία και τον νεοπλουτισμό, αν και γράφτηκε αιώνες πριν, αντικατοπτρίζει πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Το κλασικό έργο του Μολιέρου, η κωμωδία – μπαλέτο, όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος ο Γάλλος κωμωδιογράφος, ο «Αρχοντοχωριάτης», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, ο οποίος αναλαμβάνει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο θέατρο Βρετάνια.

Στους κόλπους της υψηλής κοινωνίας

Το έργο ανήκει σε ένα είδος ψυχαγωγίας, που συνδύαζε λόγο, μουσική, τραγούδια και χορό, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, κατά παραγγελία του οποίου γράφτηκε, το 1670. Μάλιστα, σε αυτά τα θεάματα, συνήθως, συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του. Ο «Αρχοντοχωριάτης» σατιρίζει με καυστικό τρόπο τον νεοπλουτισμό της αστικής τάξης, που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας συνήθειες, τρόπους και συμπεριφορές στα όρια του γελοίου, που προκαλούν το γέλιο στο κοινό.

Άλλωστε, προϋπόθεση για τον Μολιέρο (1622 – 1673) ήταν τα έργα του να αρέσουν στο κοινό, που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα. Σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ο συγγραφέας  οδήγησε το γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του ευρωπαϊκού θεάτρου και προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα.

Ήρωας του «Αρχοντοχωριάτη» είναι ο κύριος Ιορδάνης, ο οποίος θέλει να παραστήσει τον αριστοκράτη. Όσο περιορίζεται μόνο στο να φοράει αρχοντικά ρούχα, να χορεύει μενουέτο και να παίρνει μαθήματα ξιφασκίας ή φιλοσοφίας, η μανία του είναι ακίνδυνη και αφορά μόνο στον ίδιο. Όμως, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη, από τη στιγμή που θέλει να ρυθμίζει σύμφωνα με αυτήν και τη ζωή των μελών της οικογένειάς του.

«Τοποθετεί απέναντί μας έναν καθρέφτη»

«Οι μεγάλοι δημιουργοί δεν συνομιλούν με το κοινό της εποχής. Συνομιλούν με τον χρόνο» σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος. «Ο Μολιέρος – πατέρας της ευρωπαϊκής κωμωδίας – δεν ανήκει σε καμία σχολή. Δεν τη χρειάζεται. Γνήσιος ποιητής – θεατρίνος, τοποθετεί απέναντί μας έναν καθρέφτη, για να δούμε τις αδυναμίες μας, κι εμείς γελάμε, διότι νομίζουμε ότι καθρεφτίζεται ο διπλανός μας.

Ο “Αρχοντοχωριάτης”, ίσως η πιο ισχυρή κωμωδία του, ζωντανεύει τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για αλλαγή. Για κοινωνική καταξίωση χωρίς κόπο. Η γελοιοποίηση καραδοκεί. Και, φυσικά, θριαμβεύει! Ο μεγάλος Μολιέρος είναι πάντα παρών. Και το γέλιο πηγαίο και αποκαλυπτικό».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Πανταζοπούλου, φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας, βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου, παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης. Ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος: κύριος Ιορδάνης, Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους: κυρία Ιορδάνη, Τάσος Γιαννόπουλος:   Δοράντης, Κώστας Φλωκατούλας: Κοβιέλος, Δημήτρης Κανέλλος: δάσκαλος φιλοσοφίας, Αλμπέρτο Φάις: Κλεάνθης, Δημήτρης Λιόλιος: δάσκαλος μουσικής, Αμαλία Νίνου: Λουσίλ, Θανάσης Ισιδώρου: δάσκαλος χορού, Ντένια Στασινοπούλου: Δοριμένη, Ελένη Τσιμπρικίδου: Νικολέτα, Φιλιώ Φωτιάδη: στυλίστρια.

Πληροφορίες
Θέατρο Βρετάνια: Πανεπιστημίου 7 – Αθήνα, τηλ.: 210 3221579 (ώρες ταμείου: Τρίτη έως Κυριακή: 10:30 – 13:30 και 17:00 – 21:30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.15, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:15 (λαϊκή) και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο βραδινή και εορτές: Α΄ ζώνη: 22 και 20 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 και 17 ευρώ, λαϊκή: 17 ευρώ, ανέργων (με κάρτα ανεργίας): 10 ευρώ (μόνο Τετάρτη και Παρασκευή), φοιτητικό: 14 ευρώ (όλες τις ημέρες, εκτός από Σάββατο βραδινή), νεανικό έως 26 ετών και άνω των 65 ετών: 14 ευρώ (μόνο Τετάρτη και Παρασκευή), οικονομικό εισιτήριο για τα θέατρα Βρετάνια, Αθηνών, Μουσούρη (εκτός βραδινής Σαββάτου και εορτών): 3 Χ 14 ευρώ = 42 ευρώ.

naftemporiki.gr