Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά, τα άγρια στοιχεία της φύσης, αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, μια θρυλική γυναίκα ζωντανεύει μέσα από την ερμηνεία της ηθοποιού Φωτεινής Μπαξεβάνη, η οποία μας μιλά για την παράσταση «Η Κυρά της Ρω».
Ο νέος θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, στο θέατρο Σφενδόνη, έως τις 22 Οκτωβρίου. Κατόπιν, η παράσταση θα περιοδεύσει στην Ελλάδα.
Ενσαρκώνοντας τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, την επονομαζόμενη «Κυρά της Ρω», η οποία γεννήθηκε στο Καστελλόριζο το 1890, τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω, μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια, η Φωτεινή Μπαξεβάνη μιλά για το έργο, για αυτή την ηρωική γυναίκα και για τη σημερινή Ελλάδα.
Μιλήστε μας για την προσωπικότητα και τη ζωή αυτής της γυναίκας – σύμβολο, την οποία ενσαρκώνετε.
«Ακούμε και μαθαίνουμε με τίτλους για κάποιους ανθρώπους -σύμβολα της ιστορίας μας και, κάποια στιγμή, σε πιάνει μια μεγάλη ανάγκη να θες να μάθεις και να απαντήσεις στα ερωτηματικά, που σου δημιουργούνται σε σχέση με τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Γιατί κανείς δεν γεννιέται ήρωας… Η παράσταση αυτή είναι η δική μας απάντηση και ερμηνεία, που δημιουργήσαμε όλοι μαζί με πολλή αγάπη για αυτήν τη γυναίκα. Έτσι, δεν θα σας απαντήσω με δυο λέξεις, αλλά με ολόκληρη την παράσταση…».
Τι σας συγκινεί περισσότερο σε εκείνη;
«Το ότι κοιτάει τον κόσμο των άλλων, αλλά τον πονάει σαν δικό της. Ότι της φτάνει ένα κομματάκι γης, για να φτιάξει έναν τεράστιο κόσμο».
Πώς την προσεγγίζει ο Γιάννης Σκαραγκάς μέσα από τον μονόλογό του και πού εστιάζει;
«Με μια βαθιά ευαισθησία που τιμάει τόσο το σύμβολο, όσο και τον άνθρωπο. Έχει την τρυφερότητα της ποίησης και την ατμοσφαιρικότητα του κινηματογράφου».
Τι συμβολίζει η Κυρά της Ρω, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς μας;
«Τη δύναμη του ανθρώπου, που, όσα κι αν έχει χάσει, θέλει να ξαναβρεί τη θέση του στον κόσμο και να ζήσει καλύτερα. Το θάρρος να μην το βάζεις στα πόδια, αλλά να επιμένεις, επειδή πιστεύεις σε κάτι παραπάνω από την καλοπέρασή σου».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Θα μιλάνε στο μέλλον για την εποχή μας με τελείως διαφορετικές λέξεις, και είμαι σίγουρη ότι θα περιγράφουν έναν παράξενο σπαραγμό. Μια καταστροφή, στην οποία, αντί να τα βρούμε και να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο, βγήκαμε για μια ακόμα φορά να φαγωθούμε».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Λογική, ψυχραιμία και συνοδοιπόρους».
Τι σας τονώνει το ηθικό;
«Τα ζωντανά βλέμματα των ανθρώπων, όπου σπινθηρίζει η αγάπη και η όρεξη για ζωή».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης, παραγωγή: «Λυκόφως», Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Πληροφορίες
Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4 – Μακρυγιάννη (στάση μετρό: Ακρόπολη), τηλ. ταμείου: 215 5158968 (καθημερινά: 13.30 – 21.30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 5 έως 22 Οκτωβρίου: Τετάρτη: 21.30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.