Skip to main content

Μπομπ Ντίλαν: Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να παραλάβει, τελικά, το Νόμπελ

Ο Μπομπ Ντίλαν θα παραλάβει το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη το μετάλλιο και το δίπλωμα του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, Σάρα Ντάνιους.

«Η Σουηδική Ακαδημία και ο Μπομπ Ντίλαν συμφώνησαν να συναντηθούν το Σαββατοκύριακο αυτό στη Στοκχόλμη, όπου ο Αμερικανός τραγουδιστής αναμένεται να δώσει συναυλία. Αυτό θα γίνει παρουσία λίγων μελών της επιτροπής και σε στενό κύκλο, ενώ κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα παρακολουθήσει τη συνάντηση. Mόνο ο Μπομπ Ντίλαν και ακαδημαϊκοί θα είναι παρόντες, σύμφωνα με την επιθυμία του Ντίλαν», έγραψε η Ντάνιους στο ιστολόγιό της.

Ο 76χρονος συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής είχε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό δύο συναυλίες στη σουηδική πρωτεύουσα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του στην Ακαδημία.

Ένα θέμα που απομένει να επιλυθεί είναι η ομιλία της παραλαβής του βραβείου, που κάθε τιμηθείς πρέπει να δίνει εντός έξι μηνών μετά την τελετή απονομής των βραβείων – δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση- πριν από τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

«Καμιά ομιλία Νόμπελ δεν θα εκφωνηθεί. Η Ακαδημία πιστεύει ότι μια ομιλία θα ηχογραφηθεί και θα σταλεί αργότερα. Μαθήματα Νόμπελ ηχογραφούνται και δίνονται ορισμένες φορές, με τελευταίο αυτό της τιμηθείσας με Νόμπελ Λογοτεχνίας Άλις Μονρό, το 2013», υπενθύμισε η Ντάριους.

Η Καναδή συγγραφέας δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει στη Σουηδία λόγω της εύθραυστης υγείας της, στα 82 της χρόνια.

Η Στοκχόλμη είναι ο πρώτος σταθμός μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του  Ντίλαν, με αφορμή την κυκλοφορία ενός τριπλού άλμπουμ με τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα.

naftemporiki.gr