Skip to main content

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο υπουργείο Πολιτισμού

PHOTO – INTIME

Το πρωί της Τετάρτης, οι καλλιτέχνες είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του ΥΠΠΟΑ, αναρτώντας και ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψή του.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης σωματεία καλλιτεχνών στο πλαίσιο της απεργίας για το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

PHOTO – INTIME

Λόγω της μαζικής συγκέντρωσης των καλλιτεχνών έξω από το ΥΠΠΟΑ, η ΕΛΑΣ διέκοψε την κυκλοφορία στην Πατησίων και στα δύο ρεύματα από τη συμβολή της με την Αλεξάνδρας μέχρι τη Μάρνης.

PHOTO – INTIME

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κατέληξε στο υπό κατάληψη από σπουδαστές κτήριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια.

Υπό κατάληψη παραμένουν η Σχολή του Ωδείου Αθηνών, του ΚΒΘΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, και το κτήριο Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.

PHOTO – INTIME

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και της κυβερνητικής τροπολογίας (1565/23), Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους, συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι χθες προσέφυγαν στο ΣτΕ 18 ιδιωτικές Δραματικές Σχολές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλουν την παραίτηση τους εάν έως σήμερα 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Σε ανακοίνωση της ΠΟΘΑ αναφέρεται:

«Ο πανικός της κυβέρνησης για τη κινητοποίηση μας (Πέμπτη 2/2/2023), αποδείχτηκε βάσιμος. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα σε μία κινητοποίηση τεσσερισήμισι ωρών, με αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το ΠΔ 85/2022. Κατευθυνθήκαμε προς το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που είχε συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας, αλλά δεν γίναμε δεκτοί παρά την επιμονή μας. Στη συνέχεια η πορεία κατέλεξε στο κτήριο Τσίλερ (Εθνικό Θέατρο) στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διαλύθηκε μετά από λίγη ώρα.

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο επικοινωνιακός τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί τα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αφήνει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας. Είμαστε πλέον σίγουροι ότι και η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. Το Σάββατο 4/2/2023 στις 6.00μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην έναρξη του θεσμού «Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», την Τρίτη 7/2/2023 το απόγευμα οργανώνουμε οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (θέατρο Badminton) και θα καταλήξει στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου,  καθώς και  ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/2023.

Δεν σταματάμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ  ΤΟΥ Π.Δ.  85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής  Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας».

Τέλος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ανακοίνωσε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά μπροστά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 17 Φεβρουαρίου·  ημέρα  που η Ομοσπονδία θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης για το Προεδρικό Διάταγμα.