Skip to main content

Κίνδυνος διασυρμού της Ελλάδας και του ελληνικού βιβλίου στη Διεθνή Έκθεση Φρανκφούρτης

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού, και ιδιαιτέρως προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, οι Έλληνες εκδότες (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου – ΕΝΕΛΒΙ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον διαφαινόμενο διασυρμό της Ελλάδας και του ελληνικού βιβλίου στη Διεθνή Έκθεση Φρανκφούρτης.

Η επιστολή

Για άλλη μία φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και το ελληνικό κράτος διατρανώνουν την παντελή έλλειψη υποστήριξής τους στο ελληνικό βιβλίο και στους Έλληνες εκδότες. Αυτή τη φορά, θύμα της ανύπαρκτης στήριξης από την πολιτεία κινδυνεύει να είναι και η παρουσία της Ελλάδος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε -19.10.2022 ξεκινά η έκθεση- το ΥΠΠΟΑ δεν μας έχει ενημερώσει εάν έχει διευθετήσει ακόμα και τα στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν στη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας.

Πιο αναλυτικά:

Στις 6 Αυγούστου -δεδομένης της πλήρους «άπνοιας» που επικρατούσε ως τότε σχετικά με την οργάνωση της ελληνικής παρουσίας στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο- όλα τα σωματεία εκδοτών έκαναν έκκληση προς το ΥΠΠΟΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να οργανωθεί η ελληνική παρουσία στοιχειωδώς. Όρισαν εκπροσώπους, οι οποίοι θα μιλούσαν με το ΥΠΠΟΑ για τη διοργάνωση.

Λάβαμε την πρώτη μακέτα του Ελληνικού Περιπτέρου στις 6 Σεπτεμβρίου. Αμέσως στείλαμε τις απαραίτητες (και πολλές!) διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε το περίπτερο να είναι πιο λειτουργικό και πιο φιλικό προς τους εκδότες.

Τη διορθωμένη μακέτα τη λάβαμε μόλις στις 28.9.2022, δύο εβδομάδες πριν από την έκθεση.

Στις 30.9.2022 απεστάλη επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη όπου αποτυπώναμε την αγωνία μας και ζητούσαμε να μας ενημερώσει για τα υπόλοιπα υπερεπείγοντα ζητήματα που αφορούν στην έκθεση.

Ο κ. Υφυπουργός μας απάντησε μόλις την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, με μία άκρως προσβλητική επιστολή που δεν αρμόζει στη θεσμική του ιδιότητα, μη δεσμευόμενος ουσιαστικά για τίποτα και επιρρίπτοντας ευθύνες στα σωματεία των εκδοτών για την ανεπάρκεια του ΥΠΠΟΑ.

Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

1.      Γραπτή ενημέρωση για τον χρόνο εκταμίευσης των ποσών του προγράμματος Greek Lit, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκπρόθεσμης καταβολής χρημάτων σε ξένους δικαιούχους εκδότες (οι οποίοι δέχθηκαν να μεταφράσουν ελληνικά βιβλία υπό τον όρο της υποστήριξης του ελληνικού κράτους) και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των Ελλήνων εκδοτών. Ο κ. Υφυπουργός απάντησε αορίστως ότι «το ΥΠΠΟΑ έχει δεσμευτεί» χωρίς όμως να προσδιορίζει τα ποσά και τον χρόνο εκταμίευσής τους. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργούσε στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για πάνω από 20 χρόνια (και κάποια στιγμή είχε σταματήσει καθώς το Υπουργείο δεν κατέβαλε τα ποσά στους ξένους δικαιούχους).

2.      Να ξεκαθαριστεί η ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) αναφορικά με τη διενέργεια των εκθέσεων του βιβλίου (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) και να προσδιοριστεί η πολιτική του ΥΠΠΟΑ για την επόμενη χρονιά σχετικά με τη νομοθέτηση φορέα βιβλίου, ο οποίος απουσιάζει μετά το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ. Αντ’ αυτών ο κ. Υφυπουργός αφενός μας προέτρεψε να ασκήσουμε την «αυτοκριτική» μας για την ανυπαρξία ομοσπονδίας εκδοτών και αφετέρου μας ανακοίνωσε ότι «ευελπιστεί» να νομοθετηθεί ο μετασχηματισμός του ΕΙΠ σε Κέντρο Βιβλίου το 2022!

3.      Να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια (6.3.2023), όπου η Ελλάδα, απ’ ό,τι φαίνεται (επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει), θα είναι τιμώμενη χώρα, ώστε να αποφευχθούν τα ευτράπελα της Φρανκφούρτης (καθυστερήσεις, έλλειψη ενημέρωσης, κ.λπ.). Τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ για την Μπολόνια την έχουμε ζητήσει από τον Ιούνιο του 2022 όπου μας είχε γίνει η πρόταση (η διοργάνωση της τιμώμενης χώρας είναι πολύ απαιτητική και με συγκεκριμένες δράσεις), αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση!
Για αυτή την έκθεση ζητήσαμε να οριστεί άμεσα οργανωτική επιτροπή, με ενεργή συμμετοχή των εκδοτών, και να γίνουν επαφές (και στην Φρανκφούρτη) με τους διοργανωτές, με άτομα που έχουν τεχνογνωσία, καθώς και να ορίσουμε οργανωτικό φορέα (ΕΙΠ;) που θα προχωρήσει στις επιμέρους εργασίες και στην ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων (προϋπολογισμοί-απολογισμοί). Ο κ. Γιατρομανωλάκης στην επιστολή του δεν απαντά στα παραπάνω, αντιθέτως μας κατηγορεί για ανυπαρξία συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης πρότασης για την έκθεση της Φρανκφούρτης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς, οι Έλληνες εκδότες νιώθουμε παγιδευμένοι από τις καθυστερήσεις, τις ασάφειες και τις μεθοδεύσεις του ΥΠΠΟΑ και δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε στον διασυρμό της χώρας μας στις δύο κορυφαίες εκθέσεις βιβλίου παγκοσμίως, της Φρανκφούρτης και της Μπολόνια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποσύρουμε τους εκπροσώπους μας από τη επιτροπή του Υπουργείου για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Αρνούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι σε έναν σχεδιασμό ο οποίος ξεκίνησε στο χρονικό σημείο που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, σε έναν σχεδιασμό του οποίου αγνοούμε ακόμα και τις βασικές του συντεταγμένες, αρνούμαστε να είμαστε το άλλοθι του αρμόδιου υπουργείου -ως δήθεν συμμέτοχοι- σε μια διοργάνωση που στήνεται “στο πόδι” και σχεδιάζεται με τη δήθεν συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών. Την επιτυχία ή αποτυχία της ελληνικής παρουσίας στη Φρανκφούρτη ας την επωμιστούν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι του σχεδιασμού και της υλοποίησής της.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΚΔΟΤΩΝ – ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ