Skip to main content

Πέθανε η ινδιάνα ακτιβίστρια και ηθοποιός, Σατσίν Λίτλφεδερ

Η Ινδιάνα ακτιβίστρια και ηθοποιός Σατσίν Λίτλφεδερ,  η οποία είχε αποδοκιμαστεί το 1973 όταν είχε αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλο Μπράντο, το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τού είχε απονείμει  για την ταινία «Ο Νονός», πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 75 ετών.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσω του Twitter, επικαλούμενη τα λόγια της: «Όταν δεν θα είμαι πια εδώ, να θυμάστε πάντα ότι κάθε φορά που θα υπερασπίζεστε την αλήθεια σας, θα διατηρείτε ζωντανή τη φωνή μου και τις φωνές των εθνών μας και των λαών μας».

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ακαδημία πραγματοποίησε μια τελετή στο νέο Μουσείο της στο Λος Άντζελες προς τιμήν της Λίτλφεδερ και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την αντιμετώπιση που είχε στην τελετή απονομής των Όσκαρ,  πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

Η Λίτλφεδερ, Ινδιάνα Γιακούι και Απάτσι, αποδοκιμάστηκε το 1973 στην τελετή απονομής των Όσκαρ, την πρώτη σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο, καθώς εξηγούσε, για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο, γιατί δεν αποδέχεται ο ηθοποιός το Όσκαρ.

Ο Μπράντο της είχε ζητήσει να παραστεί αντ’ αυτού για να αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς.

«Πήγα εκεί σαν υπερήφανη Ινδιάνα με αξιοπρέπεια, με θάρρος, με χάρη και με σεμνότητα. Ήξερα ότι έπρεπε να πω αλήθεια. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τη δέχονταν και άλλοι όχι»,  είχε πει η Λίτλφεδερ στην εκδήλωση στο Μουσείο.

Όταν είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους,  πριν από την τελετή,  πώς αισθάνεται που έπρεπε να περιμένει τόσον καιρό για να λάβει μια «συγγνώμη»,  είχε απαντήσει: «ποτέ δεν είναι αργά για μια συγγνώμη, ποτέ δεν είναι αργά να συγχωρέσεις».

Όπως η ίδια είχε αναφέρει, ο αστέρας των γουέστερν Τζον Γουέιν είχε οργιστεί τόσο πολύ ώστε χρειάστηκαν έξι σωματοφύλακες για να τον συνετίσουν και να μην της επιτεθεί.

Η Σατσίν Λίτλφεδερ –το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Μαρία Κρουθ— ήταν μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ηθοποιών και, όπως είχε η ίδια περιγράψει, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό τής ήταν πολύ δύσκολο να βρει δουλειά στο Χόλυγουντ.