Skip to main content

Προσκυνητές στην εποχή του κορωνοϊού

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σε μια εκκλησία στη Μανίλα – την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων – για να δουν έστω για λίγο και από μακριά ένα αρχαίο άγαλμα του Ιησού Χριστού που πιστεύεται ότι έχει θαυματουργές θεραπευτικές δυνάμεις.

Η ετήσια παρέλαση ακυρώθηκε λόγω του Covid-19, αλλά πολλοί Καθολικοί αγνοώντας τις επίσημες συστάσεις να μείνουν σπίτι και φορώντας μάσκες και προσωπίδες συγκεντρώθηκαν κατά μήκος μιας λεωφόρου έξω από την εκκλησία Quiapo στη Μανίλα, όπου ξεκίνησε πριν από την αυγή η πρώτη από τις 15 λειτουργίες για τη γιορτή Black Nazarene. 

Η γιορτή κανονικά περιλαμβάνει την περιφορά ενός αγάλματος -σε μέγεθος ανθρώπου- που αναπαριστά τον Χριστό με μαύρο δέρμα γονατισμένο κρατώντας τον Σταυρό.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα στο Μεξικό και μεταφέρθηκε στις Φιλιππίνες το 1606 μ.Χ. Έκτοτε φυλάσσεται εντός του ναού στη Μανίλα και εκτίθεται στους πιστούς 3 φορές τον χρόνο. Μία από αυτές είναι η μεγάλη γιορτή της 9ης Ιανουαρίου.

Οι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά να μπουν στην εκκλησία ή παρακολουθούσαν τη λειτουργία που μεταδίδονταν ζωντανά σε μεγάλες οθόνες έξω από τον ναό.

Οι φετινές εικόνες του πειθαρχημένου πλήθους έρχονται σε αντίθεση με την προ κορωνοϊού φρενίτιδα όπου εκαοντάδες χιλιάδες συνωστίζονται στην πομπή, συχνά  διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, προκειμένουν να αγγίξουν το άγαλμα που λέγεται ότι θεραπεύει τους ασθενείς.

Οι προσκυνητές που παρευρέθηκαν στην εκκλησία αναγκάστηκαν μόνο να κοιτάξουν χωρίς να αγγίξουν το άγαλμα, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο μπαλκόνι πάνω από την είσοδο.

naftemporikigr με πληροφορίες ManillaTimes, Wikipedia