Skip to main content

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βαλεριάνα

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Κατερίνα Καρακικέ, εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή και μεγάλη εμπειρία στην διατροφή για νεφροπαθείς, βάζει στο μικροσκόπιο τη βαλεριάνα και μας λύνει τις απορίες.

Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία, αλλά αναπτύσσεται επίσης στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιείται ιατρικά από την εποχή της πρώιμης Ελλάδας και της Ρώμης. Ιστορικά, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της αϋπνίας, της ημικρανίας, της κόπωσης και των στομαχικών κραμπών. Σήμερα, η βαλεριάνα προωθείται για την αϋπνία, το άγχος, την κατάθλιψη, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τους πονοκεφάλους. Οι ρίζες και τα ριζώματα (υπόγειοι μίσχοι) της βαλεριάνας επίσης χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Δυστυχώς, οι γνώσεις μας σχετικά με τη βαλεριάνα είναι περιορισμένες. Ο λόγος είναι ότι μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ερευνών έχει εξετάσει τις επιδράσεις της σε διάφορες καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα