Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Τα σενάρια για το 18% που κατέχει το ΤΧΣ

Shutterstock

Η τράπεζα εκτιμάται ότι θα αιτηθεί placement ή ένα share by back για το συγκεκριμένο ποσοστό

Η διανομή μερισμάτων θα καθορίσει εν πολλοίς και άλλες παραμέτρους στον τρόπο που οι τράπεζες θα διαχειριστούν την ρευστότητά τους.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Εθνική, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξακολουθεί να διατηρεί το 18% των μετοχών της τράπεζας ενώ είναι σαφής η βούληση της Εθνικής το ποσοστό αυτό να φύγει το συντομότερο δυνατό από τα χέρια του Ταμείου.

Οι συνθήκες

Βεβαίως υπάρχουν αναγκαίες και ικανές συνθήκες που πρέπει να εκπληρώνονται για την πλήρη αποκρατικοποίηση της τράπεζας.

Πηγές με γνώση του θέματος λίγο καιρό νωρίτερα, τοποθετούσαν ένα δεύτερο placement αποεπένδυσης της τράπεζας εντός του καλοκαιριού. Ωστόσο, αν και τούτο είναι εφικτό μετά από 6 μήνες από την ολοκλήρωση της πρώτης αποκρατικοποίησης (μέσα Μαίου δηλαδή), οι ευρωεκλογές μάλλον μετέθεσαν το οποιοδήποτε project ένα μήνα αργότερα.

Η συναλλαγή για τη διάθεση του 27% της Πειραιώς άνοιξε πάντως διάπλατα τον δρόμο για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της πώλησης του εναπομείναντος 18% της Εθνικής.

Ωστόσο, σε όλα τα παραπάνω, πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες θεωρούν πως η Εθνική αναμένει την απόφαση του SSM για το μέρισμα έχοντας πραγματοποιήσει πρόβλεψη για  διανομή του  30% των κερδών του 2023. Οτιδήποτε λιγότερο, αναφέρουν κάποιες χρηματιστηριακές πηγές, ενδέχεται να οδηγήσει την τράπεζα σε ένα νέο αίτημα αυτή τη φορά προς τον SSM για ένα share by back, κάτι το οποίο βρίσκεται στις δεδηλωμένες προθέσεις της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως πρώτη άνοιξε τον χορό μιας τέτοια διεκδίκησης η Eurobank πέρσι όταν ο SSM έκρινε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι η ώρα να διανείμουν μέρισμα. Βέβαια, οι συνθήκες ήταν διαφορετικά και το ποσοστό που κατείχε το ΤΧΣ στη Eurobank ελάχιστο. Όμως η ιδέα αυτή τότε επωάστηκε.

Προϋποθέσεις

Το αν η ΕΤΕ τελικώς αιτηθεί προς το SSM ένα share by back και σε τι ποσοστό θα ανέλθει το αίτημα θα εξαρτηθεί από:

  • Το ύψος της τιμής της μετοχής.
  • Το μέγεθος του μερίσματος που αυτή θα διανείμει.
  • Το αν υπάρχει λογική στο ΤΧΣ της αναζήτησης ενός στρατηγικού επενδυτή για κάποιο ποσοστό από το 18%.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται, λένε όσοι γνωρίζουν, να ξεδιπλωθούν με την απάντηση του SSM για το μέρισμα χωρίς να αποκλείεται η τράπεζα τελικώς να αποφασίσει να διαθέσει τμήμα της υπερβάλλουσας ρευστότητάς της πραγματοποιώντας μια τέτοια κίνηση (ένα αίτημα δηλαδή προς το επόπτη) ακόμη και εάν ο SSM εγκρίνει τη διανομή μερίσματος ολόκληρου του 30% των κερδών του 2023 που η ΕΤΕ έχει προβλέψει.

Χρονοδιάγραμμα

Ας σημειωθεί πάντως ότι κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες ξεκαθάριζαν πως σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος της Εθνικής, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024, σημείωσε αύξηση 45% σε ό,τι αφορά τα οργανικά κέρδη σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων να ανέλθουν σε 358 εκατ. ευρώ,  ενισχυμένα κατά 38% σε ετήσια και 14% σε τριμηνιαία βάση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκαν σε επίπεδα άνω των 600 εκατ. ενώ η δυναμική εσόδων από προμήθειες διατηρήθηκε το α’ τρίμηνο στο +15% σε ετήσια βάση.
Η ΕΤΕ είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης το 2010 από την MDBRS, ως αποτέλεσμα του ισχυροποιημένου ισολογισμού, της υψηλής οργανικής κερδοφορίας, της σταθερής δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 30άρια σε Titan & Jumbo, το 8άρι στην Εθνική και η καθυστέρηση στην Attica