Skip to main content

Άνοδος του κλάδου της Πληροφορικής – Υψηλή ζήτηση στον τομέα Παροχής Υπηρεσιών και Λογισμικού  

Σημαντικοί πελάτες του κλάδου αποτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει ο κλάδος της πληροφορικής, σημειώνοντας μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων την τελευταία τριετία, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει, ως έναν βαθμό, τον συσχετισμό δυνάμεων στην αγορά με την ”ενδυνάμωση” εταιρειών του κλάδου, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη η ICAP CRIF.

Αναφορικά με τις προοπτικές του κλάδου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αναμένεται περαιτέρω άνοδος της ελληνικής αγοράς πληροφορικής τα προσεχή δύο έτη. Ειδικότερα, βάσει του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων είναι αρκετά υψηλός και επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από την άλλη πλευρά, ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4487/2022 αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Σήμερα, στον κλάδο δραστηριοποιείται πλήθος επιχειρήσεων οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και τα έργα που αναλαμβάνουν, ικανοποιώντας από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες ενός χρήστη μέχρι τις πλέον εξειδικευμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις πληροφορικής. Ο τομέας της παροχής Υπηρεσιών Πληροφορικής και Λογισμικού κινείται σε ανοδική τροχιά την τελευταία πενταετία, αφού έχει αυξηθεί η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό σε πολλές επιχειρήσεις της χώρας. Σημαντικοί πελάτες του κλάδου αποτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ανοδικά υπηρεσίες και λογισμικό 

Όπως τονίζει η Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, η εγχώρια αγορά Λογισμικού και Υπηρεσιών Πληροφορικής παρουσίασε σε αξία αξιόλογη αύξηση την τελευταία τριετία (2021-2023), καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 9,8%. Ειδικότερα, το 2022 σημείωσε άνοδο κατά 12,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Για το 2023, εκτιμάται περαιτέρω αύξηση της τάξης του 6,0% σε σχέση με το 2022.

Συμπληρώνοντας από την πλευρά της η Μαρία Αργύρη, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας καταλαμβάνουν οι Υπηρεσίες Πληροφορικής με ποσοστό 62% και το υπόλοιπο 38% αφορά την αγορά του Λογισμικού (Software). Ειδικότερα, η αγορά του Λογισμικού αυξήθηκε κατά 17% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για το 2023 το ποσοστό ανόδου υπολογίζεται στο 10%.

Ζήτηση για εφαρμογές λογισμικού

Αναλύοντας τους δύο επιμέρους τομείς του Λογισμικού (Application Software και Systems Software) προκύπτει πως τo Application Software καλύπτει διαχρονικά το μεγαλύτερο ποσοστό επί της αγοράς λογισμικού. Το 2023 εκτιμάται ότι κάλυψε το 72% του συνόλου. Παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη του λογισμικού των εφαρμογών τα τελευταία έτη, καθώς το 2022 κατέγραψε άνοδο 19% σε σχέση με το 2021 και για το 2023εκτιμάταιπεραιτέρω αύξηση κατά 11%.

Το Systems Software αποσπά το υπόλοιπο 28% της αγοράς, η δε αξία πωλήσεων κατέγραψε μικρότερο ρυθμό ανόδου συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Application Software. Ειδικότερα, το 2022 η συγκεκριμένη αγορά σημείωσε άνοδο 13%,ενώ για το 2023εκτιμάταιαύξηση κατά 8%.

Ενισχυμένη ήταν και η αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής (IT Services) τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό μεταβολής10% το 2022 σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, το 2023 εκτιμάται αύξηση της αγοράς αλλά με μικρότερο ρυθμό (4%).

Στην χρηματοοικονομική ανάλυσή της σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 42 επιχειρήσεων η ICAP επισημαίνει πως οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος κατέγραψαν διαχρονικά ανοδική πορεία την περίοδο 2018-2022. Αναλυτικότερα, το 2022 παρουσίασαν αύξηση 13,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόμοια εικόνα εμφάνισαν τα συνολικά μικτά κέρδη καθώς και τα EBITDA, σημειώνοντας αύξηση 14,8% και 14,9% το 2022/2021 αντίστοιχα.