Skip to main content

Χαλικιάς: Ο… Ιππότης από το Σικάγο που «φεύγει» από το ελληνικό real estate

Επί προσωπικού: Ο Αριστείδης Χαλικιάς ίδρυσε την Intercontinental το 2011.

Έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα μόλις το 2011, δηλαδή στις απαρχές της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον κλάδο του real estate και τώρα σιγά – σιγά ετοιμάζεται να μαζέψει εκ νέου βαλίτσες, αποεπενδύοντας ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χαρτοφυλακίου.

Ο λόγος για τον Αριστείδη Χαλικιά, τον Έλληνα ομογενή από τις ΗΠΑ, ο οποίος είναι εκτελεστικός πρόεδρος και βασικός μέτοχος (78,6%) της Intercontinental International (ICI).

H εισηγμένη έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις το 2017. Ωστόσο, πολύ σύντομα αναμένεται να αποτελέσει… παρελθόν, καθώς οι βασικοί μέτοχοι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για συγχώνευση δια απορρόφησης με την BriQ του Θεόδωρου Φέσσα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Αριστείδης Χαλικιάς

Η οικογένεια Χαλικιά, προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με την Ελλάδα, είχε «χτίσει» ένα ισχυρό όνομα στις ΗΠΑ, διαθέτοντας μια εμπειρία πολλών δεκαετιών στον κλάδο των τραπεζών και των ακινήτων.

Άλλωστε, ακόμη και σήμερα διοικεί τη Republic Bank of Chicago (RBC), η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2,6 δισ. δολαρίων και έχει καταθέσεις 2,25 δισ. δολαρίων, αποτελώντας την 22η μεγαλύτερη στην πολιτεία του Ιλινόις.

Ταυτόχρονα, με έδρα το Σικάγο, η οικογένεια «τρέχει» και την εταιρεία real estate Intercontinental Real Estate & Development Corporation.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Αριστείδη Χαλικιά, πρόκειται για ένα αρκετά ενεργό μέλος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα έχει ανακηρυχθεί Ιππότης στο Τάγμα του Ναού των Ιπποτών.

Η έλευση στην Ελλάδα

Το 2011, ο κ. Χαλικιάς έρχεται στην Ελλάδα και ιδρύει την Intercontinental International. Mία από τις πρώτες κινήσεις του είναι η αγορά ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων από την τότε Εμπορική Τράπεζα. Το 2017, όταν και εισάγεται στο Χρηματιστήριο, διαθέτει συνολικά 17 ιδιόκτητα ακίνητα.

Από το 2019, σταδιακά αρχίζουν να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για το μέλλον της ICI, με τις ζυμώσεις να αποδίδουν καρπούς το 2023, όταν επιτυγχάνεται συμφωνία για εξαγορά από την BriQ.

Στα τέλη Ιανουαρίου γίνεται το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του deal, με τη μεταβίβαση 16+1 ακινήτων αξίας 60 εκατ. ευρώ από την ICI στην BriQ.

Ακολουθεί η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους από την πώληση του παραπάνω χαρτοφυλακίου, με την αποκοπή του δικαιώματος να λαμβάνει χώρα στις 2 Απριλίου.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνει ο Μάιος για την πορεία της αγοράς

Το δεύτερο βήμα συνίσταται στην απόκτηση του 26% της ICI από τη BriQ, προτού τελικά ολοκληρωθεί η συγχώνευση και η ICΙ «περάσει» στην… ιστορία (τρίτο βήμα).

Η καθυστέρηση στο deal

Βέβαια, είναι κοινό μυστικό ότι η όλη διαδικασία διέπεται από μία αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένων και των ευρύτερων εξελίξεων στην αγορά των ακινήτων (ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων κ.α.).

Aυτή η ολιγωρία έχει προκαλέσει αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα (η συμφωνία βασίστηκε σε στοιχεία του 2022), κάτι το οποίο θέτει εκ νέου σε διαπραγμάτευση τόσο το τελικό αντίτιμο για το 26% της ICE (10,2 εκατ. ευρώ), όσο και τη σχέση ανταλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι στη νέα εταιρεία, η οποία θα συνεχίσει να φέρει την επωνυμία BriQ, η οικογένεια Χαλικιά θα κατέχει μόλις το 16%, ενώ οι νυν μέτοχοι της BriQ θα ελέγχουν το 42%.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών των εμποδίων, πάντως, ο… λευκός καπνός εξακολουθεί να θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο.

Καρέλιας: Το «χρυσωρυχείο» της Καλαμάτας, το ταμείο των 700 εκατ. ευρώ και η Νο.1 πρόκληση

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)