Skip to main content

Coca – Cola: Το ισχυρό story, το discount της μετοχής και ο… Κροάτης CEO

Επί προσωπικού: Ο Μπόραν Μπογκτάνοβιτς βλέπει τη μετοχή να προσεγγίζει τα 30 ευρώ, καταγράφοντας ένα ράλι άνω του 10% στο τελευταίο πενθήμερο.

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, η μετοχή από τα 34 ευρώ κατρακύλησε στα 17 ευρώ. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μετοχή από τα 31 ευρώ βρέθηκε στα 18 ευρώ. Τον περασμένο Μάιο, η μετοχή έφθασε έως τις παρυφές των 30 ευρώ, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε μια μακρά περίοδος συσσώρευσης.

Όλα αυτά μέχρι να φθάσουμε στη φετινή ημέρα των… ερωτευμένων, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου του 2024, όταν η διοίκηση του Κροάτη Ζόραν Μπογκτάνοβιτς απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους ότι το story της Coca Cola HBC παραμένει διαχρονικό στον χρόνο, ανεξαρτήτως προκλήσεων και δυσκολιών.

Τα οικονομικά μεγέθη του 2023 ήταν εξαιρετικά, με τα συγκρίσιμα κέρδη/μετοχή να διευρύνονται κατά 21,8% και να φθάνουν στα 2,08 ευρώ, τις ελεύθερες ταμειακές ροές να μεγεθύνονται κατά 10,3% και να αγγίζουν τα 712 εκατ. ευρώ και την αναλογία καθαρού χρέους/προσαρμοσμένου EBITDA να ανέρχεται στο 1,1x.

Ζόραν Μπογκτάνοβιτς

Όλα αυτά οδήγησαν τη διοίκηση στη διανομή μερίσματος 0,93 ευρώ/μετοχή, ένα ποσό αυξημένο κατά 19,2% σε σχέση με πέρυσι.

H αδυναμία της μετοχής

Παρότι η διοίκηση είχε στείλει σήμα για την κερδοφορία – ρεκόρ από τον περασμένο Νοέμβριο, η μετοχή της Coca Cola μόλις τώρα άρχισε να παίρνει τα πάνω της (βρίσκεται στα όρια των 29 ευρώ), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μετρώντας κέρδη άνω του 10% μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, αντίθετα, «πάλευε» στα επίπεδα των 23 έως 25 ευρώ, με τους επενδυτές να δείχνουν σχεδόν… αδιαφορία. Λάθος, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε κέρδη 487 εκατ. ευρώ για το 12μηνο του 2019, η μετοχή βρισκόταν στα 34 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ανακοίνωσε κέρδη 578 εκατ. ευρώ για το 12μηνο του 2021, η μετοχή κυμαινόταν στα 31 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2023, όταν ανακοίνωσε κέρδη 415 εκατ. ευρώ για το 12μηνο του 2022, η μετοχή ανερχόταν στα 29 ευρώ. Φέτος, όταν ανακοίνωσε κέρδη – ρεκόρ 636 εκατ. ευρώ, η μετοχή βρισκόταν μόλις στα 25 ευρώ.

Discount

Παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, μάλιστα, η χρηματιστηριακή αξία της Coca Cola (10,7 δισ. ευρώ) εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με διψήφιο discount σε σχέση με τις ομοειδείς στο εξωτερικό, όπως αναγνωρίζει και η Bank of America σε νέο report.

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, o δείκτης P/E βρίσκεται στο 16x και ο δείκτης P/BV στο 3,4x.

Μάλιστα, ο κ. Μπογκτάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» του Ομίλου από το 2017, όταν η μετοχή δεν ξεπερνούσε τα 26 ευρώ, δηλώνει αισιόδοξος και για το 2024, κάτι το οποίο μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό στη «μάχη» για την επάνοδο στα επίπεδα των 30 ευρώ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)