Skip to main content

Δ. Γαβαλάκης (ΕΕΑ): Σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες να ασφαλιστούν, δεν το έχουν κάνει – Να δοθούν κίνητρα

Ακόμη και υπάρχοντα συμβόλαια δεν καλύπτουν πάντα τις απαιτήσεις του νόμου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Αν και η Πολιτεία έχει θεσπίσει την υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις συγκεκριμένου κύκλου εργασιών (με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ) , έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ έχει προβλέψει ότι όσες δεν είναι ασφαλισμένες δεν θα δικαιούνται κρατική αρωγή σε περίπτωση ζημιών, η εφαρμογή του μέτρου παραμένει ελλιπής, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Δημήτρη Γαβαλάκη.

Ο κ. Γαβαλάκης σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο OPEN, ανεφερόμενος στο θέμα, επισήμανε  ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη έκθεση σε φυσικές καταστροφές, με το κόστος των ζημιών να αυξάνεται σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε, οι οικονομικές συνέπειες από φυσικές καταστροφές έχουν εκτοξευθεί την τελευταία πενταετία σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, γεγονός που αποτυπώνει τη δυναμική της κλιματικής κρίσης.

Η ασφαλιστική κάλυψη παραμένει μειοψηφική

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Γαβαλάκης, η εφαρμογή του μέτρου παραμένει ελλιπής, καθώς σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο δεν έχει προχωρήσει σε ασφάλιση, ενώ ακόμη και υπάρχοντα συμβόλαια δεν καλύπτουν πάντα τις απαιτήσεις του νόμου. Εκτίμησε ότι η ασφαλιστική κάλυψη παραμένει μειοψηφική, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για την επόμενη ημέρα μετά από ένα ενδεχόμενο φυσικό φαινόμενο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν πλήρη εικόνα των υποχρεώσεών τους, ενώ στάθηκε και στη λειτουργία θεσμικών μηχανισμών που σχεδιάστηκαν για την υποστήριξη της πολιτικής για την κλιματική κρίση, οι οποίοι -όπως είπε- δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που αναμενόταν.

Σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί και το κόστος των ασφαλιστικών συμβολαίων, καθώς η επιβάρυνση από φόρους και επιβαρύνσεις φτάνει περίπου το 16%-17%, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για αρκετές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό πρότεινε την εξέταση φορολογικών κινήτρων ή απαλλαγών στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις, ώστε να ενισχυθεί η συμμόρφωση και να προστατευθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η θωράκιση της επιχειρηματικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές απαιτεί συνδυασμό ενημέρωσης, κινήτρων και αποτελεσματικής κρατικής πολιτικής, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων κλιματικών κινδύνων.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.