Skip to main content

MIT: Όχι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στους χώρους εργασίας- Γιατί

Μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)  καθησυχάζει τους φόβους:

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρνει μαζί της ενθουσιασμό και έξαψη, αλλά και τον αναζωπυρωμένο φόβο αιώνων ότι η τεχνολογία θα πάρει τις δουλειές μας.

Από τον Νοέμβριο του 2022, οπότε και εμφανίστηκε στο προσκήνιο το ChatGPT της OpenAI, οι φόβοι για το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας σε κλάδους που εκτείνονται από τις τέχνες μέχρι τις τράπεζες έχουν αυξηθεί. Μια έκθεση της Goldman Sachs το 2023 εκτιμούσε ότι το 18% της εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη ((AGI)

Αλλά η μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)  καθησυχάζει τους φόβους: Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή για να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στις περισσότερες θέσεις εργασίας προς το παρόν.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η έρευνα,  σε πολλές περιπτώσεις ήταν πιο δαπανηρή η εγκατάσταση και η συντήρηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από ό,τι η εκτέλεση των ίδιων εργασιών από έναν άνθρωπο.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα κέρδιζαν, μόνο το 23% της αποζημίωσης των εργαζομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας οπτικής αναγνώρισης υποβοηθούμενης από AI έκανε την ανθρώπινη συμμετοχή πιο οικονομικά βιώσιμη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, θα χρειαστούν ακόμη δεκαετίες για να γίνουν οικονομικά αποδοτικές για τις εταιρείες οι εργασίες υπολογιστικής όρασης, ακόμη και με ετήσιο ρυθμό μείωσης του κόστους κατά 20%.

Η έρευνα εξέτασε τις δυνατότητες αντικατάστασης της ανθρώπινης εργασίας με τεχνητή νοημοσύνη σε επαγγέλματα όπου χρησιμοποιείται η υπολογιστική όραση, όπως στην εκπαίδευση, την εκτίμηση ακινήτων αλλά και την αρτοποιία.

Τι είναι η υπολογιστική όραση

Η υπολογιστική όραση  επιτρέπει στις μηχανές να αντλούν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες και άλλες πηγές. Στην συνέχεια,  μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν για να αναγνωρίσουν, να ταξινομήσουν με ακρίβεια διάφορα αντικείμενα και να κάνουν συστάσεις βάσει των πληροφοριών.  Οι  διαδεδομένες εφαρμογές της υπολογιστικής όρασης εμφανίζονται σε συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων στην αυτόνομη οδήγηση ή στην κατηγοριοποίηση φωτογραφιών σε smartphones.

Σε ένα υποθετικό αρτοποιείο, που χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα στη μελέτη, η όραση υπολογιστή χρησιμοποιήθηκε για την επιθεώρηση των συστατικών για τον ποιοτικό έλεγχο. Αλλά αυτή η εργασία αποτελεί μόνο το έξι τοις εκατό της εργασίας και θα κόστιζε περισσότερο η εγκατάσταση και η λειτουργία της τεχνολογίας από ό,τι η εκτέλεση της εργασίας από έναν άνθρωπο.

Τομείς που ευνοούνται

Η αναλογία κόστους-οφέλους της υπολογιστικής όρασης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η αποθήκευση, όπου σημαντικοί παίκτες όπως η Walmart Inc. και η Amazon.com Inc. δραστηριοποιούνται με επιτυχία. Η σκοπιμότητα της εφαρμογής του επεκτείνεται και στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του MIT.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το MIT-IBM Watson AI Lab,  συνέλλεξε  δεδομένα για περίπου 1.000 οπτικά υποβοηθούμενες εργασίες σε 800 επαγγέλματα. Επί του παρόντος, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μόνο το 3% τέτοιων εργασιών συμφέρει οικονομικά να αυτοματοποιηθεί.

Ωστόσο το ποσοστό θα μπορούσε ενδεχομένως να ανέλθει στο 40% έως το 2030 εάν το κόστος των δεδομένων μειωθεί  σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περασμένη εβδομάδα στο Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν δήλωσε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη «θα  επηρεάσει τις θέσεις εργασίας πολύ λιγότερο απ’ ό,τι όλοι νομίζουμε».

naftemporiki.gr