Skip to main content

Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου: Σύμπραξη Intrakat και ΔΕΗ Ανανεώσιμες για πράσινη ενέργεια

1 δισ. οι επενδύσεις που εμπεριέχει η συμφωνία μεταξύ των Intrakat και ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σημαντικές υπεραξίες προσδοκά η Intrakat από την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που διαθέτει, έχοντας πλέον εξασφαλίσει ισχυρό συνέταιρο, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) από πιο κερδοφόρες εταιρίες του κλάδου.

Η δεσμευτική Συμφωνία – Πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2,7 GW, εμπεριέχει επενδύσεις αξίας 1 δις. ευρώ.

Η συμφωνία – συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, σημαντικό τμήμα του προαναφερόμενου ποσού θα εγγραφεί ως κέδρος για την Intrakat.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρίες συμμετοχών (holding companies) της Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW.

Η συνεργασία των δύο εταιριών δύναται να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις, ενώ η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Σχολιάζοντας την προαναφερόμενη συμφωνία ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε πως «ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη και είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας μας για το μέλλον. Η στρατηγική αυτή συμφωνία μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας» και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι με την στρατηγική αυτή συνεργασία, όχι μόνο θα δημιουργήσουμε περαιτέρω αξία για τους μετόχους μας και τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και θα προσφέρουμε τη δυνατότητα στη χώρα να επιταχύνει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, συμβάλλοντας στην αποανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανέφερε σχετικά πως «προσθέτουμε, στο ήδη πλούσιο χαρτοφυλάκιο μας, έξι σημαντικά έργα ΑΠΕ, που ανταποκρίνονται πλήρως στο στρατηγικό σχεδιασμό μας. Ταυτόχρονα εγκαινιάζουμε μια συνεργασία με την Intrakat που οδηγεί και τις δύο εταιρείες σε μια  δυναμική και ασφαλή ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί το κεντρικό στόχο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη δημιουργία ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ».