Skip to main content

Οι πιστοποιήσεις και η αξία τους για τις επιχειρήσεις

Η διαδικασία πιστοποίησης συμβάλλει στην αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς εκσυγχρονίζει τις εσωτερικές δομές με τελικό όφελος τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας

Η απόφαση μιας επιχείρησης να εισέλθει στη διαδικασία πιστοποίησης, βάσει κάποιου συγκεκριμένου προτύπου, όταν δεν αφορά υποχρεωτική συμμόρφωση σε εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που πρέπει να βρίσκεται στην «καρδιά» της λειτουργίας της και προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Αρχικά, συμβάλλει στην αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς εκσυγχρονίζει τις εσωτερικές δομές και διαδικασίες, με τελικό όφελος τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αλλά και την προστασία της από ενδεχόμενους κινδύνους.

Επίσης, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και δείχνει σε πελάτες και προμηθευτές ότι τηρούνται διαδικασίες ή/και συστήματα υψηλών απαιτήσεων που εξασφαλίζουν ποιότητα και ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, διαβατήριο εισόδου σε αγορές του εξωτερικού, διάσταση πολύ σημαντική και για τη συμμετοχή σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Στην ουσία τα πρότυπα αποτελούν μια «κοινή γλώσσα επικοινωνίας».

Όσον αφορά στην παραγωγή νομοθετικού έργου, τα πρότυπα αξιοποιούνται ως ο προτιμώμενος τρόπος ή ως υποχρέωση για τη συμμόρφωση με συγκεκριμένη νομοθεσία και ως μέσο για καλή νομοθέτηση. Για παράδειγμα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τα επονομαζόμενα εναρμονισμένα πρότυπα καθορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές που θεωρούνται κατάλληλες ή επαρκείς για τη συμμόρφωση με τις τεχνικές απαιτήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία (αποτελούν δηλαδή «τεκμήριο συμμόρφωσης»). Επομένως, η συμμόρφωση με αυτά αποτελεί προπομπό για την εναρμόνιση με την εκάστοτε Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, ας αναλογιστούμε για παράδειγμα, πόσο πιο προστατευμένες και έτοιμες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού ήταν οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το ISO 22301:2012 για την επιχειρησιακή συνέχεια. Το συγκεκριμένο ISO έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί ακριβώς για να ελαχιστοποιεί τα ρίσκα διακοπών που είναι πιθανό να επηρεάσουν τη λειτουργία ενός ολόκληρου οργανισμού. Επίσης, υπάρχει και το ISO 27001:2013 για την ασφάλεια των πληροφοριών, το οποίο διασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση της πληροφορίας ως πολύτιμο κεφάλαιο (asset) υπό οποιεσδήποτε συνθήκες (π.χ. τηλεργασίας).

Μαρία Σερεμετάκη,
Υπεύθυνη Τμήματος Πιστοποίησης