Skip to main content

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεσμεύσεις της Frezyderm για αναμόρφωση των συμβάσεων με τους διανομείς της

Απορρίφθηκε ομόφωνα ως αβάσιμη, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η καταγγελία της Intermed εναντίον της Frezyderm για συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες προς φαρμακεία. Παράλληλα η Frezyderm αναλαμβάνει εντός τριμήνου δεσμεύσεις αναμόρφωσης των συμβάσεων με τους διανομείς της, προκειμένου να καλύψει τις ανησυχίες της Επιτροπής.

Η επιτροπή εξέτασε την καταγγελία της Intermed κατά της Frezyderm, στη σχετική αγορά παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «πάρα-φαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων.

Αναλυτικά, η απόφαση της επιτροπής αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («Ε.Α.») αποδέχθηκε τις προταθείσες, από την εταιρία FREZYDERM ΑΒΕΕ («FREZYDERM»), δεσμεύσεις προς το σκοπό αντιμετώπισης των ανησυχιών περί ανταγωνισμού που εγέρθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Α. σε σχέση με συγκεκριμένους συμβατικούς όρους αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των εξουσιοδοτημένων Ελλήνων λιανεμπόρων του επιλεκτικού δικτύου της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM ΑΒΕΕ, αλλά και των χονδρικών εξαγωγικών τους πωλήσεων, ενεργητικών και παθητικών, προς επιλεγμένους διανομείς του δικτύου της, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυνάμει της υπ’ αριθ. 778/2022 κατά πλειοψηφία Απόφασής της, και σύμφωνα με το άρθρο25 Γ του Ν. 3959/2011, η Ε.Α. σε Ολομέλεια αποδέχθηκε και κατέστησε υποχρεωτικές τις προταθείσες από την FREZYDERM δεσμεύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περί ανταγωνισμού ανησυχίες (άρθρα 1 και 101ΣΛΕΕ) που εκφράσθηκαν σε επίπεδο προκαταρκτικής εκτίμησης σε σχέση με συγκεκριμένους συμβατικούς όρους της FREZYDERM στη σχετική αγορά  παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «πάρα-φαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων, που διανέμονται μέσω φαρμακείων, e-shops, πάρα-φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.  Σύμφωνα με την απόφαση, οι εν λόγω συμβατικοί όροι, είναι ικανοί, κατά την προκαταρκτική εκτίμηση της Ε.Α., να οδηγήσουν και να επιτείνουν τη στεγανοποίηση των εθνικών αγορών, αλλά και αμβλύνουν τον ενδοσηματικό ανταγωνισμό, καθώς, περιορίζουν, λόγω της παρεμπόδισης των διασταυρούμενων πωλήσεων, την αξιοποίηση από τα μέλη του επιλεκτικού δικτύου των τυχόν αποκλίσεων μεταξύ τους ως προς τις τιμές πώλησης των προϊόντων από μέρους της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ.

Ενόψει των ανωτέρω, η FREZYDERM, παρά το γεγονός ότι δεν αποδέχεται ότι έχει παραβιάσει τους κανόνες περί ανταγωνισμού, πρότεινε μία δέσμη δεσμεύσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της Ε.Α. με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Κεντρικός στόχος των δεσμεύσεων αφορούν πρωτίστως σε απάλειψη ή/και τροποποίηση των συμβατικών όρων που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις με τους διανομείς της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αξιολογούνται, σύμφωνα με την Εισήγηση, ως παραβατικοί, καθώς και στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που αφορούν στην εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος συμμόρφωσης του στελεχιακού προσωπικού της προς τις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η FREZYDERM δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τις αναληφθείσες δεσμεύσεις εντός 3 μηνών, αρχής γενομένης από την κοινοποίηση της παρούσης, και να τις διατηρήσει σε ισχύ για μια περίοδο πέντε (5)ετών. Η Απόφαση της Ε.Α. περί της αποδοχής των δεσμεύσεων δεν διαλαμβάνει οριστική κρίση της Ε.Α. ως προς τη διαπίστωση ή μη παράβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις εν λόγω δεσμεύσεις, η Ε.Α. δύναται να επιβάλει τα προβλεπόμενα στο νόμο πρόστιμα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση απορρίπτεται ομόφωνα ως αβάσιμη, για τους λόγους που εκτενώς αναλύονται η καταγγελία της εταιρείας «INTERMED Α.Β.Ε.Ε.» κατά της εταιρείας «FREZYDERM A.Β.Ε.E.» για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 ΣΛΕΕ, καθώς δεν διαπιστώνεται  εις βάρος της καταγγελλόμενης εταιρείας FREZYDERM, δια συγκεκριμένων προωθητικών της ενεργειών προς φαρμακεία, η εξ αντικειμένου περιοριστική πρακτική του καθορισμού τιμών μεταπώλησης και της εναρμονισμένης πρακτικής καθορισμού τιμών μεταξύ των διανομέων, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ. Επίσης, δεν διαπιστώνεται η κατοχή δεσπόζουσας θέσης από την καταγγελλόμενη εταιρεία FREZYDERM στη σχετική αγορά και ως εκ τούτου παρέλκει η εξέταση του ζητήματος της τυχόν καταχρηστικότητας της συμπεριφοράς της.