Skip to main content

Περί Ανάπτυξης: Η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα

Δημιουργείται ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων που μπορούν να καλύψουν με ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης.

Βασική προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής με τον ευρύτερο τίτλο Ελλάδα 2.0 είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να στηριχθεί από μια εκτεταμένη επένδυση σε νέα συστήματα όπως και σε μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής.

Σε επίπεδο τεχνογνωσίας, βασικός περιοριστικός παράγοντας της ταχύτητας υιοθέτησης των νέων αυτών τεχνολογιών, αποτελεί η συνεχώς εντεινόμενη έλλειψη εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων, την οποία προσπαθεί να αμβλύνει η παράλληλη προσπάθεια επανεκπαίδευσης και εξειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε μη δυναμικούς τομείς της οικονομίας.

Σε επίπεδο ανανέωσης του παραγωγικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, έχουν ήδη σχεδιαστεί και ανακοινωθεί μια σειρά πρωτοποριακών δράσεων που σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν κλάδους της οικονομίας, ενδεικτικά να αναφέρουμε τις κυριότερες:

  • Ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου, δράση που σκοπεύει στην ενίσχυση επιχειρήσεων που παράγουν καινοτομικό λογισμικό, κλείνει στο τέλος του έτους.
  • Έξυπνη μεταποίηση, αφορά την ανανέωση του παραγωγικού εξοπλισμού μεταποιητικών μονάδων σύμφωνα με το πρότυπο industry 4.0.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμό με διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων αναλόγως του επιπέδου ψηφιακής ωριμότητας σε βασικό, προηγμένο και αιχμής. Η δράση έχει προδημοσιευτεί και αναμένεται να ξεκινήσεις τις αρχές του 2023.
  • Πράσινη μετάβαση, δράση που σκοπεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω εγκατάστασης ΑΠΕ και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού.

Από την παραπάνω συνοπτική παράθεση δράσεων, γίνεται σαφές ότι δημιουργείται ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων που μπορούν να καλύψουν με ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης.

Οι δράσεις αυτές μπορούν παράλληλα να υποστηριχθούν και από εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα που προσφέρουν χαμηλότοκη χρηματοδότηση, εγγύηση κεφαλαίου ή ακόμα και επιδοτούμενη αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Το πλέγμα αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους και παράλληλα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα ενισχυθεί περαιτέρω, με νέες δράσεις που βρίσκονται σε φάση τελικού σχεδιασμού.

Γεράσιμος Μαγδαληνός, Head of Public Funding