Skip to main content

«Έκρηξη» κερδοφορίας των εισηγμένων

Επιδόσεις-ρεκόρ στο εννεάμηνο, παρά το περιβάλλον ισχυρού πληθωρισμού και υψηλού ενεργειακού κόστους

Συνολικά καθαρά κέρδη 3,744 δισ. ευρώ εμφανίζουν 21 εισηγμένες κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, από τις συνολικά 66 εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεαμήνου του 2022, έναντι κερδοφορίας 1,47 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021.

Οι μεγαλύτερες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας πέτυχαν ισχυρή άνοδο των οικονομικών τους μεγεθών. Εάν στα παραπάνω κέρδη προστεθεί και η κερδοφορία των 4 συστημικών τραπεζών που ανέρχεται το φετινό εννεάμηνο στα 2,305 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό άθροισμα κερδοφορίας για τις 25 εισηγμένες διαμορφώνεται στα 6,049 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ για το εννεάμηνο του 2022 σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα εννεάμηνα, καθώς και σε σύγκριση με το 1,864 δισ. του 9μήνου 2021. Ταυτόχρονα αυτή η επίδοση προοιωνίζεται ότι σε ετήσια βάση το 2022 μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη χρονιά για τις εισηγμένες τα τελευταία έτη.

Οι εισηγμένες που μέχρι και χθες είχαν ανακοινώσει τις οικονομικές τους επιδόσεις για το 9μηνο δεν παρείχαν πλήρη ενημέρωση για κύκλο εργασιών, EBITDA και καθαρή κερδοφορία, αφού το 9μηνο και το 3μηνο κάθε έτους δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση λογιστικής κατάστασης. Σημειώνουμε ότι οι εισηγμένες κατόπιν εντολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει μέχρι και αύριο το βράδυ, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, να ανακοινώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις 9μήνου 2022 που να συνδυάζεται με τη γνωστοποίηση του πόσο έχουν επηρεαστεί από το ενεργειακό κόστος για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Ο κύκλος εργασιών για τον συγκεκριμένο αριθμό εισηγμένων που παρουσιάζει ο πίνακας της «Ν» φθάνει τα 47 δισ. ευρώ από 28,4 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, ενώ μαζί με τις τράπεζες ανεβαίνει στα 61,05 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για τις 21 εισηγμένες που ανακοίνωσαν διαμορφώνεται στα 5,789 δισ. ευρώ από 3,105 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2021.

Το περιβάλλον των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν φαίνεται να έχει πλήξει δραστικά την αθροιστική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, ούτε και κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, όπου ο συνδυασμός των αυξημένων επενδύσεων και του εισερχόμενου τουρισμού διατήρησε τις επιδόσεις σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.
Η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρά στοιχεία αντοχής και κατά το τρίτο τρίμηνο, όπου ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται σημαντικά από τον τουρισμό (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Attica Group, Autohellas, Μοτοδυναμική), την ίδια ώρα που οι εταιρείες πληροφορικής βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο και μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι σημείωναν καλύτερες επιδόσεις όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και σε σύγκριση με το 2019.

Τα δύο διυλιστήρια της χώρας (ΕΛΠΕ και Motor Oil) έσπασαν κάθε ρεκόρ, με καθαρή κερδοφορία που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ εκάστη, λόγω της μεγάλης ανόδου του περιθωρίου διύλισης του πετρελαίου. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις (OTE, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, Tιτάν, Καρέλιας) ενίσχυσαν την κυριαρχία τους στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Οι επιδόσεις της Mytilineos για το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών. Η υψηλή απόδοση των θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, η προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές, τα υψηλά περιθώρια κέρδους EBITDA 30% στον τομέα του αλουμινίου και οι επιδόσεις του τομέα των ΑΠΕ συνέβαλαν στην «έκρηξη» των κερδών, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές στήριξαν επενδύσεις 442 εκατ. ευρώ.

Η «εικόνα» των τραπεζών

Η Eurobank εμφάνισε στο τέλος Σεπτεμβρίου δείκτη NPEs 5,6% έναντι 6,8% στο τέλος του 2021, η Εθνική 6,1% από 7%, η Alpha 8% από 13% και η Πειραιώς 8,7% από 12,6% στο τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή νέων δανείων, το γ’ τρίμηνο η Πειραιώς πέτυχε αύξηση 900 εκατ. των εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 28,3 δισ., η Eurobank κατά 800 εκατ. (26,2 δισ.) και η Alpha κατά 700 εκατ. (27,4 δισ.). Σταθερή ήταν η εικόνα για την Εθνική με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 26,5 δισ., όσο ήταν και στο τέλος Ιουνίου.

Με ώθηση από την αύξηση των επιτοκιακών εσόδων και των προμηθειών αλλά και τη μείωση των προβλέψεων στο εννεάμηνο η Eurobank παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 932 εκατ. έναντι 298 εκατ. στο εννεάμηνο 2021, η Alpha κέρδη μετά φόρων 335 εκατ. έναντι ζημιών 2,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ η Πειραιώς παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 386 εκατ. έναντι ζημιάς 3 δισ. στο εννεάμηνο του 2021. Αντίθετα η Εθνική παρουσίασε μείωση 11% στην κερδοφορία, με τα κέρδη να ανέρχονται σε 652 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση