Skip to main content

Ντόρα Βυζοβίτου: Το περιβάλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση, κι εμείς

Το πολυτιμότερο κεφάλαιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων είναι η τοπική γνώση και εμπειρία

Της Ντόρας Βυζοβίτου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη, προέδρου του καλλιτεχνικού γνωμοδοτικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ θεομηνία «Daniel» άφησε πίσω της, στην Ελλάδα αλλά και απ’ όπου πέρασε, νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στα σπίτια και το βιος των ανθρώπων, καθώς και στις υποδομές.

ΜΕ τον πιο επιτακτικό τρόπο, μας έθεσε όλους, ολόκληρη την κοινωνία μας και καθέναν ξεχωριστά, ενώπιον της τεράστιας ευθύνης να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να περιορίσουμε όσο γίνεται τη μανία των φυσικών φαινομένων. Και απ’ ό,τι φαίνεται, πρόκειται για μια μάχη διαρκείας, για μια νέα κανονικότητα.

ΚΙ ΑΥΤΟ αφορά φυσικά, αν όχι πρωτίστως την τοπική αυτοδιοίκηση. Το πολυτιμότερο κεφάλαιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων είναι η τοπική γνώση και εμπειρία – είναι η ισχυρή εντολή των τοπικών κοινοτήτων για επαρκή και έγκαιρη προετοιμασία, αλλά και η αξιοποίηση στα κατάλληλα πόστα των ανθρώπων που μπορούν καλύτερα να συντονίσουν αυτό το τεράστιο έργο.

ΣΩΣΤΕΣ προτεραιότητες πολιτικής, σωστός σχεδιασμός, αποτελεσματική υλοποίηση με την αξιοποίηση των αναγκαίων υλικών και άυλων πόρων, ευαισθητοποίηση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας όχι μόνο για τα έκτακτα φαινόμενα, αλλά και για κάθε πεδίο πολιτικής που επηρεάζει την καθημερινότητά μας: από τον πολιτισμό και την καθαριότητα, μέχρι την ασφάλεια στις γειτονιές, τις υποδομές για τα παιδιά μας, το πράσινο, την αρμονική σύνθεση όλων των επιμέρους ταυτοτήτων και των δράσεων της πόλης μας, την ποιότητα της ζωής μας.

ΑΥΤΟΣ είναι και ο λόγος που μετά από δεκαετίες δουλειάς στην πολιτική από την άλλη πλευρά, κατεβαίνω τώρα ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη. Η Αθήνα, με όλα τα στραβά κι ανάποδά της αλλά με την ακαταμάχητη γοητεία της, μετά από τη σκληρή περιπέτεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αλλάζει πρόσωπο: γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο πράσινη, πιο ανοιχτή.

ΚΙ ΑΥΤΗ την προσπάθεια όλοι αξίζει να τη στηρίξουμε και να την ενισχύσουμε. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι νέες προκλήσεις που ήδη έχουμε μπροστά μας, με την κλιματική κρίση να είναι μόνο μία απ’ αυτές, απαιτούν σοβαρότητα και αποτέλεσμα.

ΣΩΣΤΕΣ πολιτικές λοιπόν, με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις έργου και προσφοράς. Αυτή είναι η συνταγή τόσο για τις έκτακτες προκλήσεις όσο και για τον διαρκή, καθημερινό αγώνα για μια Αθήνα που ολοένα και περισσότερο θα μας χαμογελά!