Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει την αναρρίχηση προς τις 1.500 μονάδες – Νέα ρεκόρ για Titan

Άνω των 1.480 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Κερδοφόρα η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα

Στο «τιμόνι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένουν οι αγοραστές, οι οποίοι οδηγούν την εγχώρια αγορά άνω των 1.480 μονάδων, διατηρώντας το θετικό μετα-πασχαλινό κλίμα.

Πλέον ο δρόμος μοιάζει… ορθάνοιχτος για τον μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων, με τα διαδοχικά εταιρικά deals και τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη να συνιστούν τον καλύτερο δυνατό σύμμαχο.

Κι όλα αυτά, ενόσω τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν την αναρρίχηση προς τα επίπεδα ρεκόρ, παρέχοντας πολύτιμα στηρίγματα στην Αθήνα, η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το διεθνές momentum.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.482,65 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.477,22 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.481,17 έως 1.484,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Titan Cement ίπταται στα 32 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην εντυπωσιακή κίνηση των τελευταίων ημερών. Από εκεί και πέρα, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ενισχύονται άνω του 2%, ενώ κοντά στα 5 ευρώ βρίσκεται η Profile, η οποία ετοιμάζεται για νέο ιστορικό ρεκόρ.

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να συνεχίσει σε θετικό έδαφος, θέτοντας τις βάσεις για ακόμα ένα υψηλό 8ετίας, αν και δεν λείπουν οι κινήσεις αφομοίωσης. Κάπως έτσι, σήμερα βρίσκεται στο +0,21% και τις 1.281 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,82% και τα 3,811 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,15% και το 1,63 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σταθερή στα 8,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,29% και τα 2,059 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,25% και 3.594 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement αναρριχάται στο +2,5% και στα 32 ευρώ, πετυχαίνοντας ακόμα ένα ιστορικό υψηλό, χάρη στην προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κέρδη άνω του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – ΕΥΔΑΠ, ενώ η μετοχή της Quest ακολουθεί στο +1%. Η μετοχή της Jumbo, δε, ανακάμπτει κατά +1%, μετά τις χθεσινές πιέσεις ως απόρροια του discount στο placement. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες απώλειες έως 0,5% καταγράφουν οι μετοχές των Cenergy και ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,21% και 2.376 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +4,5% και τα 5 ευρώ, τα οποία αποτελούν ιστορικό υψηλό. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΕΥΑΘ ενισχύεται κατά 2,5%, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ και ΑΒΑΞ να έπονται στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ συρρικνώνεται στο -1,2% και τα 24,5 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 18 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 102,1 δισ. ευρώ. 

«Πράσινος» ο Μάιος

Λίγες μονάδες χωρίζουν πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών από τον μεγάλο φετινό στόχο των 1.500 μονάδων, με τους αγοραστές να μοιάζουν κυρίαρχοι σ’ αυτές τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου.

Ο Γενικός Δείκτης μετρά κέρδη άνω του 14% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Και το σημαντικότερο; Να βλέπει την απόσταση από τις 1.500 μονάδες να μικραίνει διαρκώς.

Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ξεκινά την προσπάθειά του από την περιοχή των 1.480 μονάδων, έχοντας ήδη καταγράψει άνοδο άνω του 1,5% στο πρώτο διήμερο μετά τις αργίες του Πάσχα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, οι υψηλές αποτιμήσεις και τα διαδοχικά πολυετή υψηλά να οδηγήσουν ορισμένους επενδυτές στην επιλογή της αφομοίωσης των κεκτημένων και της ρευστοποίησης ορισμένων κερδών.

Μπήτρος: Τα επτά χρόνια… φαγούρας και το φως (;) στην άκρη του τούνελ

Βέβαια, είναι αυταπόδεικτο ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικό, με τον ούριο άνεμο στο εξωτερικό, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και να ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη να συνιστούν το βασικό «καύσιμο».

Όλα αυτά αποτελούν ικανή συνθήκη, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης άμεσα να προσεγγίσει ή και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.500 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων.

H επόμενη εβδομάδα

Και μην ξεχνάμε ότι την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI Standard Greece (Τρίτη 14 Μαΐου), κάτι το οποίο παραδοσιακά εκτοξεύει τους ημερήσιους τζίρους στη Λεωφόρο Αθηνών.

Βέβαια, θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση του βασικού δείκτη, παρά τις μικρές πιθανότητες εισόδου των Helleniq Energy και Titan Cement. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στη στάθμιση των 10 συμμετεχουσών εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, τις αμέσως επόμενες ημέρες η αγορά περιμένει το νέο πακέτο δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου, με τα αποτελέσματα των ΟΤΕ, Helleniq Energy, Alpha Bank και Eurobank να ξεχωρίζουν από το καλεντάρι της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Οι 16 μετοχές που οδηγούν τη φετινή κούρσα

7×7 ο Dow Jones, ρεκόρ ο Stoxx

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα φαίνεται ότι παραμένει θετικό, με τον Dow Jones να έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τον Stoxx 600 να ενισχύεται στις 519 μονάδες, δηλαδή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το ευοίωνο περιβάλλον, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων, στα ισχυρά εταιρικά μεγέθη, αλλά κυρίως στην προσδοκία για σταδιακή μείωση των επιτοκίων εντός του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αντίδραση της ΔΕΗ, η 2η θέση της Eurobank και το 100άρι της Unibios

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)