Ερευνα Κομισιόν για κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά CDS

Προς νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 15:33

Ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρουν σε αυτή την αγορά.

Έρευνα σχετικά με το αν, και σε ποιο βαθμό, αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των CDS (δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών) διεξάγει η Κομισιόν.

Αυτό γνωστοποίησε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ

Ακούστε τη συνέντευξη του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρουν σε αυτή την αγορά. Συγκεκριμένα σημείωσε πως Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όσων λειτουργούν στην αγορά των CDS, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

«Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».

Ο κ. Μπαρνιέ τόνισε ακόμη ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ