Skip to main content

Market Beat: Η κληρονομιά του μήνα υποστηρίζει την άνοδο με εξαίρεση τα τραπεζικά blue chip

 Του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία εβδομάδα του ανοδικού Ιανουαρίου, οι θεσμικοί σταμάτησαν να αναδεικνύουν ως κεντρικό πυλώνα της ανόδου τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη. Το ποσοστό συμμετοχής του τζίρου των τραπεζικών blue chip στον συνολικό τζίρο μειώθηκε, όπως και η ώθηση που έφεραν στα κέρδη του μέσου όρου. Μια περίοδο που ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανέβηκε, από την αύξησή του ειδικά στις, καθαρά ανοδικές, συνεδριάσεις. Έτσι η αγορά πέρασε σε επίπεδα που είχανε να φανούν περίπου 35 μήνες και το σημαντικότερο ήταν, ότι η οροφή των 860 μονάδων αποδείχθηκε πως έγινε μελλοντική στήριξή του ΓΔ. Καθώς σε πέντε συνόδους κέρδισε +3,60%, ενώ ο 25άρης ανέβηκε 2,66% με τον FTSEM στο +5,77% και μέσο ημερήσιο τζίρο καλύτερο από το μέσο τζίρο β εξαμήνου του 2017.

Στο μήνα ο ΓΔ κέρδισε +9,43%, ενώ ο 25άρης ανέβηκε 7,52% με τον FTSEM στο +16,62%. Οι δείκτες το μέγιστο της βδομάδας το έκαναν και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών. Νέα υψηλά τελευταίων 12 μηνών έγραψαν επίσης οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ. Ενώ  σε 17 blue chip ορίστηκαν νέα υψηλά τελευταίων 3 μηνών και σε 18 νέα υψηλά τελευταίων 30 ημερών. Το καπάκι που κρατούσε τις τιμές της αγοράς πιεσμένες, όταν τα ξένα χρηματιστήρια ανέβαιναν, άνοιξε με ενίσχυση του τζίρου και του πλήθους των μετοχών με επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ας λένε οι εγχώριοι αναλυτές τα δικά τους. Ας εμφανίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ με επιφύλαξη για την πορεία που έχουν χαράξει οι εταίροι για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας. Οι ξένοι θεσμικοί ψηφίζουν της αξίες γύρω από το χρέος της χώρας μας, ως καλύτερη επένδυση τώρα, από ότι σε γερμανικά ομόλογα. Με βεβαιότητα οι δύο φιλοξενούμενοι του Bloomberg, αναλυτής και διαχειρίστρια κεφαλαίων, σε συζήτηση με την ευκαιρία του μαζέματος των ισχυρών του πλανήτη στο Νταβός, δήλωσαν ότι προτιμούν Ελλάδα.

Επειδή η κυβέρνησή της έχει πείσει, πως θα ολοκληρώσει το τρίτο, άμεση συνέχεια δυο ανολοκλήρωτων, πρόγραμμα στήριξης. Τερματίζοντας μια περιπέτεια ύφεσης που ξεκίνησε το 2010 και ταρακούνησε την ευρωζώνη και το ευρώ. Η διάρκεια αυτής της εύνοιας δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα.  Μόλις την περασμένη βδομάδα η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε τα 59 δις ευρώ και παράλληλα, σημειώθηκε σημαντική «απεξάρτηση» των συναλλαγών από τις διαθέσεις των ισχυρών θεσμικών έναντι των Τραπεζικών μετοχών.

Η εικόνα των blue chip λίγες μέρες προ του τέλους του Ιανουαρίου είναι εξαιρετικά βελτιωμένη σε εβδομαδιαία βάση με μεταβολές μεταξύ 2,5% και 3,5% που αντιστοιχούν χονδρικά στις μεταβολές του μέσου όρου και του 25άρη είχαμε πέντε. Ήταν οι ΑΔΜΗΕ +3,06% και +13,12% στο μήνα, ΕΥΡΩΒ +2,43% και +4,12% στο μήνα, ΕΧΑΕ +3,06% και +8,75% στο μήνα, ΟΤΕ  +3,33% και +10,61% στο μήνα, ΤΕΝΕΡΓ  +2,55% και 9,52% στο μήνα. Η μεγαλύτερη ομάδα είναι αυτά που εμφάνισαν άνοδο ανώτερη των βασικών δεικτών στη βδομάδα και αλφαβητικά ήταν: ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,79% και +20,09% στο μήνα, στο Γενάρη, ΔΕΗ +27,39% και +50,26%, ΕΛΠΕ +5,34% και +11,43%, ΕΥΔΑΠ +4,55% και +6,55%, ΛΑΜΔΑ +5,43% και +6,96%, ΜΠΕΛΑ +5,59% και +6,44%, ΟΛΠ +6,36% και +12,26%, ΠΕΙΡ +7,44% και +17,59%, ΣΑΡ +7,69% και +21,74%, ΤΙΤΚ +5,26% και +9,17%, ΦΦΓΚΡΠ +7,50% και +4,11%. Ακολουθεί η ομάδα των οκτώ blue chip με μεταβολές από +0,2% ως +2,3% που ήταν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +0,66% και +11,75% στον Ιανουάριο, ΑΡΑΙΓ +2,29% και +8,12%, ΒΙΟ +1,45% και +19,17%, ΓΡΙΒ +0,86% και +2,17%, ΕΕΕ  +1,17% και +1,94%, ΜΟΗ +0,72% και +3,83%, ΜΥΤΙΛ +1,85% και +8,32%, ΟΠΑΠ +0,27% και +5,05%. Το μόνο πτωτικό blue chip στην τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου ήταν η ΕΤΕ -0,47% και 6,58% στο μήνα. Οι τελευταίες 9 μετοχές  έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό με εξαίρεση τη ΒΙΟ οι υπόλοιπες υποαποδίδουν στο μήνα έναντι των δεικτών που έχουν «μέση άνοδο» +8,5%. Από τη στάση των θεσμικών για αυτές θα εξαρτηθεί η δυναμική στο τέλος του μήνα. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  Ευρώπη Κόσμος

Ο «πόλεμος» σε νομίσματα και εμπόριο προβληματίζει τους επενδυτές

Γεγονότα κύρια και όχι μακροοικονομικά δεδομένα, προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις σε διάφορα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, την εβδομάδα που πέρασε. Αναδεικνύοντας την ευαισθησία που κρύβεται κάτω από την άνεση των διαχειριστών κεφαλαίων που απολαμβάνουν την άνοδο των χρηματιστηρίων ξέγνοιαστα. Η ισχυροποίηση του ευρώ όμως έπληξε τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όταν στην Wall Street συνεχίζεται το πάρτι… των Χριστουγέννων. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά και τα εμπορεύματα, από το χρυσό ως το πετρέλαιο, επιβεβαιώνοντας την επιτάχυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Μια φράση μια παρεξήγηση

Η διακυβέρνηση Τραμπ έχει πείσει τις αγοραίες δυνάμεις παγκόσμια, πως είναι ασύμφορο, να ποντάρει κάποιος κόντρα στην πολιτική και τους στόχους της. Για αυτό η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αντέδρασε άμεσα, στη δήλωση του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ στο Νταβός. «Το που είναι βραχυπρόθεσμα (το δολάριο) δεν μας απασχολεί καθόλου. Προφανώς ένα ασθενέστερο δολάριο είναι καλό για εμάς, καθώς σχετίζεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες. Αλλά και πάλι, μακροπρόθεσμα, η ισχύς του δολαρίου αντανακλά τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας και είναι γεγονός ότι παραμένει και θα συνεχίσει να είναι το πρωτεύον νόμισμα, για τα αποθέματα άλλων κρατών».

Η φράση το “αδύναμο δολάριο είναι καλό για εμάς”, επειδή καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στις ξένες αγορές, σπαζοκεφάλιασε τους αναλυτές και τους traders σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την ισχύ του έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, είχε πέσει στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Η αντίδραση βασίστηκε στην παραδοχή ότι το σχόλιο του κ. Mnuchin ήταν σκόπιμο, πράγμα που φαινόταν εύλογο, επειδή ο Πρόεδρός του διαμαρτυρήθηκε για το νόμισμα πέρυσι. «Νομίζω ότι το δολάριο μας γίνεται πολύ ισχυρό», είχε δηλώσει ο κ. Trump στην Wall Street Journal τον Απρίλιο, λέγοντας ότι αυτό “δυσκόλευε πολύ την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων”. Από τότε ο πρόεδρος έχει μάθει να μην λέει τέτοια πράγματα. «Κανείς δεν πρέπει να μιλάει γι ‘αυτό», είπε ο κ. Trump στο CNBC την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι σκέφτηκε ότι το σχόλιο του κ. Mnuchin ήταν μάλλον εκτός κειμένου και ότι το δολάριο πρέπει να αντανακλά την οικονομία. 

Ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την ανησυχία του για το σχόλιο του κ. Mnuchin, αναφέροντας σε δημοσιογράφους δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το περασμένο έτος, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες δυνάμεις δήλωσαν, ότι «δεν θα κατευθύνουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μας, για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

Η δήλωση Mnuchin οδήγησε σε μια απότομη πτώση επειδή τροφοδότησε μια ήδη εδραιωμένη τάση εξασθένησης του νομίσματος. Κατά το τελευταίο έτος, το δολάριο μειώθηκε πάνω από 15% έναντι του ευρώ, περισσότερο από 10% έναντι της λίρας Αγγλίας και περίπου 4% έναντι του γιεν. Αυτό αντανακλά περισσότερο την αισιοδοξία για τη βελτίωση των οικονομιών αυτών και όχι την απαισιοδοξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το πολιτικό σκηνικό έχει επίσης σημασία. Η ρητορική ώθηση της διοίκησης Trump για την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών και την προστασία των θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, αύξησε την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της διεθνούς οικονομικής πολιτικής της.

Πόλεμος στο εμπόριο;

«Καθώς η ρητορική της διακυβέρνησης Τραμπ σχετικά με το εμπόριο αρχίζει να μεταφράζεται σε δράση, αυξάνονται ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι αμερικανικές ενέργειες και τα πιθανά αντίποινα παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα αλλά οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί». Ξεκινά το σχόλιο της Barclays στην βδομαδιάτικη έκθεση για την παγκόσμια οικονομία.

Οι εγκεκριμένοι κατάλογοι δασμών «προστασίας» για τα εισαγόμενα φωτοβολταικά πάνελ και τα πλυντήρια είναι γεγονός. Ο υπουργός Οικονομικών Μνούχιν και ο υπουργός Εμπορίου Ρος δήλωσαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι άλλα τέτοιου είδους μέτρα επί των εμπορικών συναλλαγών θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο μέλλον, επικρίνοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταρχήν. Η ομιλία του Προέδρου Trump στο Νταβός είχε έναν γενικά συμφιλιωτικό τόνο για το εμπόριο, αλλά δεν συνέβαλλε προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των ανησυχιών. Παράλληλα, οι επαναληπτικές διαπραγματεύσεις της NAFTA βρέθηκαν στον έκτο γύρο

τους την περασμένη εβδομάδα, με αυξανόμενο τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης, καθώς οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν την ανταπόκρισή τους στις προτάσεις από τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο προστατευτισμός και οι δυσμενείς συνέπειές του στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που γεννούν ανησυχίες σε ένα περιβάλλον με ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις και ανοδικές χρηματιστηριακές αγορές. Θα μπορούσαν τα παραπάνω, για τους απαισιόδοξους, να αποτελούν την αρχή του τέλους του ανοικτού εμπορίου με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί πριν ξεκινήσει η τρέχουσα αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, κόντρα στην παγκοσμιοποίηση που αναπτύχθηκε στον  21ο αιώνα, υπήρξε ένας ήδη παγκοσμιοποιημένος κόσμος εμπορικών συναλλαγών στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αυτός κατέρρευσε σαν αποτέλεσμα πολέμων και προστατευτισμού την περίοδο 1914 -1945 και απαιτήθηκαν δεκαετίες, για να ανακτήσουν το άνοιγμα που είχαν τότε. Μόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα επίπεδα του παγκόσμιου εμπορίου κατάφεραν να φθάσουν σε νέο επίπεδο υψηλών.

Για αυτό οι αγορές θα παρακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις της NAFTA, στις πρόσθετες εμπορικές δράσεις των ΗΠΑ (π.χ. για τον χάλυβα και το αλουμίνιο) και σε πιθανά μέτρα αντιποίνων από την Κίνα, καθώς και σε μια πιθανή στροφή των ΗΠΑ προς αμφισβήτηση της συμφωνίας KORUS με την Κορέα και μια διαφαινόμενη πάλη σχετικά με την άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Κίνα καθεστώς «οικονομίας της αγοράς» στον ΠΟΕ.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη τέταρτη εβδομάδα του έτους, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2872,87 μονάδες, είχε επίδοση +2,23% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +7,45%. Ο Dow, με μεταβολή +2,09%, έκλεισε στις 26.616,71 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +7,68%. Ο S&P400 κέρδισε +0,81% με επίδοση φέτος +4,98%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,65%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +4,72%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +2,31%, διαμόρφωσε κέρδη +8,73% το 2018.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +1,67%, στα 1353,3 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +3,69%. Παράλληλα κινήθηκε το πετρέλαιο κατά +4,20%. Στο 2018 κέρδισε +10,22%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,84% στη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -0,29%. Ο DAX έπεσε -0,70%, με ετήσια απόδοση +3,27%, ο CAC είχε μεταβολή +0,05%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +4,08%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,11% και στο έτος αποδίδει +5,49%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,45% στο 2018 αποδίδει +9,17%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +5,31%, με +11,95% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +2,76%, έχει επίδοση για το 2018 +3,47%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,74%, στο 2018 εμφάνισε άνοδο +3,81%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,16% και επίδοση για φέτος +4,35%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,52%, στο 2018 αποδίδει +5,85%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +2,79% και στο 2018 έχει κέρδη +10,81%. Άνοδο +2,01% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +7,59%. 

Οι μετοχές έχουν συγκεντρώσει ολοκληρωτικά την προσοχή του οικονομικού Τύπου. Λογικό αφού οι αγορές φάρος παγκόσμια έχουν σημειώσει ρεκόρ σχεδόν καθημερινά από τα τέλη του 2016. Από την ημέρα των εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου 2016, ο DJIA σημείωσε άνοδο 8283,97 μονάδων σε νέο ρεκόρ 26616,71 την Παρασκευή. Η άνοδος με βήματα των 1000 μονάδων γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική, αριθμητικά.

Τα ορόσημα των 5000 σημείων δεν είναι επίσης της ίδιας σημαντικότητας. Για την κίνηση από τις 1000 έως τις 5000 μονάδες, ο DJIA χρειάστηκε περίπου 157 μήνες για να αυξηθεί από 1000 σε 5000, από τις 11 Οκτωβρίου 1982 έως τις 21 Νοεμβρίου 1995. Αυτή ήταν μια πενταπλάσια αύξηση. Ο δείκτης στη συνέχεια διπλασιάστηκε σε 10000 στις 29 Μαρτίου 1999. Χρειάστηκαν μόνο 40 μήνες για να γίνει, χάρη στην ώθηση από τη φούσκα στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο DJIA στη συνέχεια έμπλεξε γύρω από τις 10000 έως τη συντριβή του το 2008 και στις αρχές του 2009. Αλλά στη συνέχεια ανέβηκε σε νέο ρεκόρ 15.000 μονάδων στις 7 Μαΐου 2013. Η αύξηση αυτή, κατά 50%, απαίτησε περίπου 170 μήνες για να συμβεί. Το σπριντ στις 20000 διήρκεσε περίπου 44 μήνες, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017. Αλλά κάλυψε λιγότερο έδαφος σε ποσοστιαίες μονάδες, προσφέροντας κέρδος 33%. Η κίνηση ως τις 25000 μονάδες, μεταδόθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο με κέρδος 25,0%. Η κίνηση από τις 25000 έως 30000 μονάδες θα μπορούσε να γίνει εύκολα και γρήγορα δίνοντας όμως πια ένα μέτριο κέρδος 20%.  

Αλλά αν δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο των πιο εύθραυστων αγορών εμπορευμάτων και νομισμάτων, το βασικό μήνυμα από τις δύο είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απολαμβάνει μια συγχρονισμένη επέκταση. Δεν χαρακτηρίζεται ακόμα μια έκρηξη. Ωστόσο, εάν οι μετοχές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, η επίδραση του πλούτου που θα προκύψει θα μπορούσε να τονώσει σημαντικά μια παγκόσμια οικονομική άνοδο. Ο δείκτης CRB που παρακολουθεί τις τιμές spot των 13 πρώτων βιομηχανικών προϊόντων εκτός πετρελαιοειδών, βούτηξε το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έως τα τέλη του 2015. Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου είχε αρχικά φρενάρει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές συνέβαλαν στην τόνωση της ανάπτυξης, με καθυστέρηση, καθώς οι χώρες καταναλωτές πετρελαίου επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξακολούθησαν να παρέχουν ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία. Οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς έδειξαν σημεία επανεμφάνισης. Ανεξάρτητα από την αιτία, η αναζωπύρωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης επιβεβαιώθηκε από την απότομη ανάκαμψη του δείκτη CRB κατά το 2016. Ο δείκτης στη συνέχεια έμεινε το 2017 κάτω από τα επίπεδα του 2014, αλλά σημείωσε ενδείξεις επιστροφής σε αυτά τα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

ΧΑ

Εβδομάδα με «πικρό» τέλος, αλλά εξαιρετικό αποτέλεσμα

Στην τελευταία εβδομάδα του ανοδικού Ιανουαρίου, οι θεσμικοί σταμάτησαν να αναδεικνύουν ως κεντρικό πυλώνα της ανόδου τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη. Το ποσοστό συμμετοχής του τζίρου των τραπεζικών blue chip στον συνολικό τζίρο μειώθηκε, όπως και η ώθηση που έφεραν στα κέρδη του μέσου όρου. Μια περίοδο που ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανέβηκε, από την αύξησή του ειδικά στις, καθαρά ανοδικές, συνεδριάσεις. Έτσι η αγορά πέρασε σε επίπεδα που είχανε να φανούν περίπου 35 μήνες και το σημαντικότερο ήταν, ότι η οροφή των 860 μονάδων αποδείχθηκε πως έγινε μελλοντική στήριξή του ΓΔ. Καθώς σε πέντε συνόδους κέρδισε +3,60%, ενώ ο 25άρης ανέβηκε 2,66% με τον FTSEM στο +5,77% και μέσο ημερήσιο τζίρο καλύτερο από το μέσο τζίρο β εξαμήνου του 2017.

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως στην άνοδο της εβδομάδας, οι ειδήσεις δεν έπαιξαν ρόλο στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο, αλλά δικαίωναν εκείνους που ήδη το είχανε πάρει. Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές σημείωσαν, πως υπήρξε αυτές τις μέρες ενδιαφέρον για αγορές μετοχών ακόμα και από πλευράς βασικών μετόχων. Η στήλη σε αυτά προσθέτει την εκτίμηση πως ο τρόπος με τον οποίο κατακτήθηκαν τα νέα υψηλά για την αγορά και κυρίως η πορεία για την απελευθέρωση του ΓΔ από το καπάκι των 860 μονάδων, δείχνει αυθεντικό ενδιαφέρον για αύξηση θέσεων και όχι συντονισμένη κίνηση, κερδοσκόπων, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Η εβδομάδα του ρεκόρ υψηλού σε βάθος 35 μηνών, ξεκίνησε με τζίρο 76,7 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,25% και έφθασε στις 858,12 από 847,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2202,10 από 2181,91 με μεταβολή +0,93%. Ωστόσο πάλι η οροφή από το 2017 δεν είχε ξεπεραστεί και ήταν οι τράπεζες που ώθησαν ψηλότερα, αν και 20  blue chip έκλεισαν με κέρδη, ενώ οι μετοχές του FTSEM του προσέφεραν άνοδο +2,64%.

Στην επόμενη σύνοδο, η αγορά με ανοδικό χάσμα πέρασε τον μέσο όρο πάνω από τις 860 μονάδες. Ανοίγοντας στις 861,77, με σταθερής κλίσης άνοδο ως και τις δημοπρασίες, το ακόρεστο αγοραστικό ενδιαφέρον για 23 blue chip τον έκλεισε στις 872,00 με άνοδο +1,62%. Ο 25άρης έκλεισε στις 2239,34 με μεταβολή +1,69%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110,495 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,866 εκατ. Η δε κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, με μια διαδοχή τριών ανοδικών συνεδριάσεων, οδηγήθηκε στα 58,453 δις ευρώ. Την Τετάρτη οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική πορεία, μετά όμως, από 35 λεπτών πέρασμα σε αρνητικό πεδίο. Οι δημοπρασίες έπαιξαν θετικό ρόλο, ενώ διακινήθηκαν σημαντικά πακέτα και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,220 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 10,541 εκατ. Οι δείκτες έκλεισαν στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης και έτσι  ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,37% και έφθασε στις 883,98 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2261,52 με μεταβολή +0,99%. Ήταν η μέρα που φάνηκε η κόπωση στην ανοδική ορμή των μετοχών των Τραπεζών, αν και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 59,137 δις ευρώ όταν την Πέμπτη 18/1 ήταν 56,549. Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν είχαν τη σφραγίδα των πιέσεων για τα Τραπεζικά blue chip και της άμυνας σε αυτές. Το ρόλο της αντιστάθμισης των απωλειών στους βασικούς δείκτες, από τις τράπεζες του 25άρη, ανέλαβαν μετοχές όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ η ΜΠΕΛΑ  αλλά κυρίως συνεχίστηκε, παρά τα παραπατήματα, η άνοδος των μετοχών εκτός των FTSE25 και FTSEM. Την Πέμπτη, μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, που έκλεισαν στο χαμηλό μέρας μέσω δημοπρασιών και επιδεινώθηκε η στατιστική εικόνα των blue chip. Αυτό προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 20 την Τετάρτη) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 5) με κανένα αμετάβλητο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,74% και έφθασε στις 877,47 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2235,62 με μεταβολή -1,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,871 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 94 των καθοδικών σε 56 από 34 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 18. Οι περισσότεροι θεώρησαν αυτή τη διόρθωση φυσιολογική και στην τελευταία σύνοδο, με διαπραγμάτευση μέσα σε στενό εύρος τιμών, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,07% και έφθασε στις 878,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2239,93 με μεταβολή +0,19%. Με τον τζίρο στα 76,304 εκατ. ευρώ, ο μέσος τζίρος στην τέταρτη βδομάδα του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 89,52 εκατ. και των πακέτων στα 10,70 εκατ. ευρώ. Η μέση συμμετοχή των τραπεζικών blue chip στο συνολικό τζίρο περιορίστηκε στο 36%.

Στην εβδομάδα ο ΓΔ κέρδισε +3,60%, αφού έγραψε υψηλά 34 μηνών, ενώ ο 25άρης ανέβηκε 2,66%, με τον FTSEM στο +5,77% και μέσο ημερήσιο τζίρο καλύτερο από το μέσο τζίρο του 2017, αφού διαμορφώθηκε στα 7,294 εκατ. ευρώ. Στο μήνα ο ΓΔ κέρδισε +9,43%, ενώ ο 25άρης ανέβηκε 7,52% με τον FTSEM στο +16,62%. Οι δείκτες το μέγιστο της βδομάδας το έκαναν και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών. Νέα υψηλά τελευταίων 12 μηνών έγραψαν επίσης οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ. Ενώ  σε 17 blue chip ορίστηκαν νέα υψηλά τελευταίων 3 μηνών και σε 18 νέα υψηλά τελευταίων 30 ημερών. Το καπάκι που κρατούσε τις τιμές της αγοράς πιεσμένες, όταν τα ξένα χρηματιστήρια ανέβαιναν, άνοιξε με ενίσχυση του τζίρου και του πλήθους των μετοχών με επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Δεν υπάρχει ορατότητα αλλά υπάρχει διάθεση για ρίσκο

Στην τελευταία εβδομάδα του πρώτου και ανοδικού μήνα του 2018, είχαμε άνοδο των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25 κατά 10%. Σημειώθηκε ωστόσο μεγαλύτερη αύξηση, +32,5%, στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ του 25άρη. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2239,93 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,66%. Στα options του, ο συνολικός όγκος εκτινάχθηκε κατά +101,56% από της τρίτης βδομάδας του 2018, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσαν 2 puts.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, αυξήθηκαν, καταλήγοντας με  14.639 ανοικτές θέσεις από 11.048. Ο μέσος όγκος της σειράς Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε στα 2743 από 3018 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου έφερε 204 από 80 συμβόλαια ημερησίως, με 330 από 247 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2244,00 μονάδες. Οι traders προτίμησαν προ-πορεία 4,0 μονάδων των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του 25άρη.

Από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών ξεχωρίσαμε τις θέσεις για τους δείκτες του Απόστολου Μάνθου της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ: «Πέραν της διαγραμματικής ανάλυσης, άξιο μνείας είναι και οι σημαντικές αλλαγές, που έχουν γίνει στην εσωτερική δομή του Γενικού Δείκτη καθώς μετά από πολλούς μήνες η ΕΕΕ με 8,77% συμμετοχή έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στη διαμόρφωση του Δείκτη, καθώς έχει υποσκελιστεί από τον ΟΤΕ με 10,08 συμμετοχή, ενώ παραδόξως στη 3η θέση έχει αναρριχηθεί η Πειραιώς με 5,37% συμμετοχή, την ίδια ώρα που στον Τραπεζικό δείκτη ασθμαίνει 4η πίσω από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές Τράπεζες.

Ανοδικά, τελικά, απεφάνθη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τις αλλεπάλληλες επικαλύψεις στα ημερήσια candlesticks πέριξ των 2160 μονάδων, πραγματοποιώντας ανοδική διαφυγή προς την περιοχή αντίστασης των 2240 μονάδων. Επιβεβαιωμένο ανοδικό πάτημα άνω των 2240 μονάδων, θα ανοίξει το τοπίο για την ανάβαση προς το βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 2320 μονάδων. Όμως μια επιστροφή του δείκτη χαμηλότερα των 2240 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα τον επαναφέρει προς τη “βάση ανεφοδιασμού” των 2180 με 2160 μονάδων.

Εδώ η σύνθεση του δείκτη φανερώνει ότι κατά 50% κατευθύνεται από 4 τίτλους, της ΕΕΕ με 19,88% συμμετοχή, του ΟΤΕ με 11,2% συμμετοχή, της ΑΛΦΑ με 10,1% συμμετοχή και του ΟΠΑΠ με 8,4% συμμετοχή. Μετοχές δηλαδή, που δύσκολα μπορούν να στρίψουν επικίνδυνα τον δείκτη FTSE25 προς τον “ύφαλο” των “Bears”».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Το Χρηματιστήριο κινείται σε υψηλά επίπεδα τριετίας και πάντως πάνω από τις 858 μονάδες που ήταν το ψηλό του περασμένου Καλοκαιριού. Από τεχνική άποψη, αν συγκρίνουμε τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών με εβδομαδιαία στοιχεία, με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 22 ημερών επίσης με εβδομαδιαία στοιχεία, θα δούμε πως επανέρχεται η πιθανότητα ανοδικής διάσπασης.

Αυτό έγινε προσπάθεια να γίνει την Άνοιξη του 2014 και δεν επετεύχθη λόγω της αλλαγής της Κυβέρνησης που διαφαινόταν αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Επίσης έγινε προσπάθεια να γίνει πέρυσι το Καλοκαίρι και δεν επετεύχθη, λόγω των υπαναχωρήσεων στον τομέα των πλειστηριασμών και των Αποκρατικοποιήσεων, που έκανε η Κυβέρνηση το Φθινόπωρο. Τώρα επαναλαμβάνεται.

Μια τέτοια διάσπαση, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης του Χρηματιστηρίου σε καθαρά ανοδική και συνήθως ακολουθείται από μεγάλη άνοδο που συνήθως για σημαντικό διάστημα.

Στην πραγματική Οικονομία τώρα, μετά από δύο χρόνια ηρεμίας και τήρησης σημαντικών όρων του μνημονίου, οι Ξένοι Οίκοι έχουν αρχίσει να μας αναβαθμίζουν. Τα spread των ομολόγων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα διάφορα Ευρωπαϊκά Ταμεία, προσπαθούν να βοηθήσουν την χρηματοδότηση Ελληνικών Επιχειρήσεων. Σύντομα βγαίνουμε και στις Αγορές για δανεισμό, έστω και σε “περιβάλλον δοκιμαστικού σωλήνα”.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει διάχυση τζίρου και ανόδου και σε μετοχές που δεν ήταν στο επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέα ομολογιακά δάνεια, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, νέες εισαγωγές και άλλα θετικά.

Δημιουργούνται πάλι ελπίδες για θετικό σενάριο, αλλά οι Επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί οι μεγάλες άνοδοι συνοδεύονται και από έντονες διορθώσεις που πολλές φορές πανικοβάλλουν τους λιγότερο ψύχραιμους.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η ρευστότητα, πλέον, οδηγεί τις εξελίξεις στην εγχώρια Αγορά, καθώς σε όλες τις κατηγορίες των Ελληνικών Αξιογράφων καταγράφεται αξιόλογη ζήτηση. Στα εταιρικά ομόλογα οι πρόσφατες εκδόσεις των Τιτάν (100 εκατ. ευρώ) και Αlpha Βank (500 εκατ. ευρώ), όχι μόνο έκλεισαν με διαδικασίες εξπρές, αλλά έτυχαν σημαντικής υπερκάλυψης από Ενδιαφερόμενους Επενδυτές, κρατώντας χαμηλά το κουπόνι εξυπηρέτησης. Η διάθεση του πακέτου μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή μέσω βιβλίου προσφορών (53 εκατ. ευρώ), έδειξε ότι και στο κομμάτι των εισηγμένων μετοχών υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον απόκτησης ποσοστών απευθείας από τους βασικούς μετόχους.

Ο Ιανουάριος μέχρι στιγμής έχει την καλύτερη επίδοση εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού (21,4 εκατ. ευρώ) από τον Ιανουάριο του 2006 (40 εκατ. ευρώ). Οι τζίροι στην Αγορά μετοχών είναι αυξημένοι τόσο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο (+85,2%) όσο και με τον Δεκέμβριο του 2017 (+4%).

Το ράλι του Γενικού Δείκτη κάθε άλλο παρά “κούφιο” μπορεί να θεωρηθεί, αφού οι ενδείξεις από κάθε πλευρά δηλώνουν συστηματικές εισροές, εναρμονισμένες με τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Δείκτη. Σε αυτή την εικόνα, οι ειδήσεις έρχονται περισσότερο να επιβεβαιώσουν τις εισροές και λιγότερο να δημιουργήσουν υλικό προς νέα τιμολόγηση.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις μακροοικονομικές παραδοχές των “τεστ αντοχής”, επισήμως η διαδικασία των “τεστ” ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου, αλλά και η έκδοση ομολόγου 7 ετών, αρχικού ενδιαφέροντος 3 δισ. ευρώ, θα δώσουν τον τόνο στην Αγορά επηρεάζοντας προφανώς τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι τιμές των Τραπεζών έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο από την αρχή του χρόνου, ενσωματώνοντας την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου και εμφανίζονται πιο ζωηρές σε γεγονότα που σχετίζονται με αξιολογήσεις και εκδόσεις τίτλων, που αποτελούν και απτές ενδείξεις του ενδιαφέροντος. Επομένως ο βαθμός “ευαισθησίας” του κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί, δίνοντας και την βασική κατεύθυνση στην υπόλοιπη Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διασπώντας τα υψηλά 52 εβδομάδων επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να δει από το Φεβρουάριο του 2015. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση διαφυγής από μια ζώνη διαπραγμάτευσης τριών ετών που απελευθέρωσε δυνάμεις σε όλο το φάσμα της Αγοράς και απαντήθηκε με ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων, αθροιστικά κέρδη 5,5%, πολύ ρηχές διορθώσεις και άνεση κλεισιμάτων στο υψηλό ημέρας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά απαντώνται σε ανοδικές Αγορές και αποτελούν επιβεβαίωση των τεχνικών ενδείξεων διάσπασης των κινητών μέσων όρων των 30,50 και 200 ημερών. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες, ενώ και στα εβδομαδιαία διαγράμματα η εικόνα οδεύει προς την περιοχή της υπερβολής. Ουσιαστικά το διάγραμμα μετά την διαφυγή από τις 869 μονάδες, δεν περιλαμβάνει κάποια αξιοσημείωτη αντίσταση τιμών έως τις 1.030 μονάδες.

Αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηριχθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα βρει ισχυρή προσφορά στις επόμενες 150 μονάδες, δεν αποκλείεται οι διορθώσεις να έχουν τον χαρακτήρα μικρών γυρισμάτων ήπιας έντασης, όπως διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη επιστροφή του Δείκτη από τις 850 στις 830 μονάδες.

Διαγραμματικά το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση της ανοδικής τάσης, ενδεχομένως με μικρότερη δυναμική, αφού τα γρήγορα κέρδη βγάζουν σε κάθε σκαλοπάτι της Αγοράς πρόθυμους πωλητές, να “κλειδώσουν” μέρος των κερδών τους.

Σήμερα

Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται κυρίως χαμηλότερα σήμερα το πρωί. Στην Ιαπωνία, η Dentsu, η IHI Corp και η JGC Corp μειώθηκαν κατά -2,3%, -2,6% και -3,2% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι γίγαντες της ενέργειας, η Inpex και η Japan Petroleum Exploration κέρδισαν +0,1% και +3,4% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Wynn Macau υποχώρησε -5,3%, μετά την είδηση ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Steve Wynn είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες που εργάζονταν στα καζίνο. Στο τρίτο τρίμηνο, οι εταιρείες Galaxy Entertainment Group, China Mobile και Sinopec Engineering Group σημείωσαν άνοδο +0,6%, +0,7% και +1,1% αντίστοιχα. Στη Νότια Κορέα, η SK Hynix αυξήθηκε κατά +1,1%. Η Samsung Electronics έχει προσθέσει +1,0%, τις παραμονές για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου που θα κυκλοφορήσουν αργότερα την εβδομάδα. Ο δείκτης Nikkei 225 διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα στις 23.626,3 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng διαπραγματεύεται χαμηλότερα στις 33.142,5, ενώ ο δείκτης Kospi διαπραγματεύεται +1,0% υψηλότερα στις  2.601,0 μονάδες