Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δεν χάνει το momentum – Νέα υψηλά 13 ετών

INTIME – NEWS

Συνεχίζεται για 6η συνεδρίαση η ανοδική κίνηση. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Σε θετικό έδαφος για 6η διαδοχική συνεδρίαση παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ελέγχουν τα ηνία της αγοράς, η οποία οδεύει προς ακόμη ένα υψηλό 13 ετών, παρά την εύλογη κόπωση και τις προσπάθειες αφομοίωσης των κεκτημένων.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ικανός να διασπάσει και τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για τον επόμενο μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων.

Άλλωστε, το θετικό περιβάλλον στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, διατηρούν στα ύψη την επενδυτική ψυχολογία.

Κι αυτό, εύλογα, «ανεβάζει» τις αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά ρεκόρ ή σε πολυετή υψηλά.

Κάπως έτσι, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου επιστρέφει άνω του ψυχολογικού ορίου των 100 δισ. ευρώ -ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο αποδεικνύει ότι οι καχεκτικές ημέρες βρίσκονται πλέον στο παρελθόν.

Το πρωί, στο μεταξύ, άνοιξε και το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Το τελικό επιτόκιο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,2%.

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η μετοχή της Eurobank – Υψηλό 8,5 ετών

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 1.456,51 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.447,82 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.448,93 έως 1.458,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 65,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Motor Oil πραγματοποιεί μίνι ράλι άνω του 2,5%, με την Eurobank να έπεται τουλάχιστον στο +1% και να «πιάνει» τα 2,00 ευρώ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2015. ΔΕΗ, Jumbo και Εθνική, επίσης, κινούνται ανοδικά έως +1,5%.

Παπαντωνίου: Από την… Intel στους «μεγάλους» του Χρηματιστηρίου

Σε υψηλά 8ετίας οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αναρριχάται εκ νέου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας, καθώς ενισχύεται στο +0,98% και τις 1.269 μονάδες, με αποτέλεσμα η μεταβολή στο 2024 να αγγίζει το +20%.

Η μετοχή της Eurobank σκαρφαλώνει στο +1,13% και στα 2,007 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,49% και τα 7,624 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ακολουθεί στο +0,85% και τα 4,034 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,67 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,60% και 3.552 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται στο +2,8% και τα 27,3 ευρώ, με τη μετοχή της Σαράντης να κερδίζει 2,2 και να φθάνει στις παρυφές των 12 ευρώ, χάρη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Παράλληλα, οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco, Jumbo, Helleniq Energy και Cenergy διευρύνονται κατά 1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Quest, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ χάνουν τουλάχιστον 1%, με την Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο -0,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,58% και 2.341 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει δυναμικά στο +6,56% και τα 10,24 ευρώ, ενώ και η κίνηση της Intrakat είναι ικανοποιητική (+1,19% και 5,09), λαμβάνοντας ώθηση από τα μεγέθη του 2023. Από εκεί και πέρα, Lavipharm – ΑΒΑΞ – Austriacard αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διολισθαίνει κατά σχεδόν 1,5%, διορθώνοντας μετά το εκρηκτικό +10% στο τελευταίο διήμερο.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,4 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέα ρεκόρ στην Titan και οι φήμες για το άλμα στην Τεχνική Ολυμπιακή

Νέες «κορυφές» για το Χρηματιστήριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 φιγουράρει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιδεικνύει ένα ράλι άνω του 6,5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να έχει σκαρφαλώσει στις «κορυφές» των 1.447 μονάδων.

Το εορταστικό κλίμα έχει εκ νέου φέρει τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε περίπτωση διάσπασης προλειαίνουν το έδαφος για τον πρώτο μεγάλο στόχο του 2024, δηλαδή τις 1.500 μονάδων.

Αυτήν την στιγμή, η φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς αγγίζει το +12%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σωρευτική μεταβολή στο 12μηνο ξεπερνά το +30% και η συνολική μεταβολή στο 6μηνο υπερβαίνει το +23%.

Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται στο +0,20% και τις 508 μονάδες. Στο +0,55% βρίσκεται και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του S&P 500 παραμένουν στο «πράσινο», χάρη στα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα.

Στροφή στα εταιρικά κέρδη

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, σήμερα το πρωί η Sarantis ανακοίνωσε μια σύνοψη των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου 2024, σύμφωνα με την οποία οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,6% και τα συγκρίσιμα EBITDA κατά 30,7%.

Αύριο είναι η σειρά της Mytilineos να δημοσιεύσει τα κέρδη του α’ τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του 2023.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

Και μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του ΟΠΑΠ, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να εγκρίνουν τα φετινά μερίσματα.

Οι εταιρικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, καθώς τα άκρως ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη συνιστούν κινητήριο μοχλό για νέες αγοραστικές κινήσεις, σε συνδυασμό φυσικά με τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε αρκετές εισηγμένες, ιδίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να φιγουράρουν είτε κοντά στα ιστορικά ρεκόρ, είτε κοντά στα πολυετή υψηλά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)