Skip to main content

Τα πλαστικά μολύνουν (και) την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από τα αεροπλάνα

Απρόσμενα και ανησυχητικά ευρήματα

Η αεροπορική βιομηχανία είναι διαβόητη για την απόρριψη χιλιάδων τόνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης κάθε χρόνο, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η βιομηχανία πλαστικών είναι πολλαπλάσια χειρότερη. Επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η βιομηχανία πλαστικών απελευθερώνει ισοδύναμο 2,5 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο τόνους της αεροπορικής βιομηχανίας.

Οι περισσότερες ειδήσεις για το πλαστικό αφορούν τα σκουπίδια, τα οποία καταλήγουν στους ωκεανούς, ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα, αλλά το πλαστικό δημιουργεί τεράστιες ποσότητες αερίων που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα πολύ πριν καν χρησιμοποιηθεί λένε οι ερευνητές. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού η οποία λειτουργεί με πετρέλαιο και χρησιμοποιεί υποπροϊόντα πετρελαίου για την παραγωγή του συνθετικού υλικού μολύνει την ατμόσφαιρα όσο 600 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Η παραγωγή πλαστικών, η οποία χρησιμοποιεί προϊόντα πετρελαίου, είναι η κορυφαία πηγή αερίων θερμοκηπίου που παράγονται στις ΗΠΑ.

Ολιστική μόλυνση

Το πλαστικό δημιουργεί ρύπανση τόσο στην αρχή της ζωής του, όταν τα εργοστάσια που το κατασκευάζουν παράγουν αέρια θερμοκηπίου, όσο και στο τέλος της ζωής του, όταν ρυπαίνει τον φυσικό κόσμο και εισέρχεται με πολλούς τρόπους αόρατα στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνοντας τον και αυτόν.

Θα χρειαστεί μια παγκόσμια συνθήκη για την καταπολέμηση του προβλήματος αναφέρεται στην μελέτη. «Η παραγωγή των περισσότερων πλαστικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθεί εκθετικά, τονίζοντας τα πλανητικά όρια μέσω μιας τριπλής κρίσης κλιματικής αλλαγής, απώλειας βιοποικιλότητας και ρύπανσης», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Ο αντίκτυπος των πλαστικών στο κλίμα θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η παραγωγή αναμένεται από τους αναλυτές του κλάδου να διπλασιαστεί τουλάχιστον έως το 2050.

Naftemporiki.gr