Skip to main content

Τι είναι το Fast Tech και γιατί εξελίσσεται σε πρόβλημα για τον πλανήτη;

Δισεκατομμύρια μικροσυσκευές πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο.

Με τον όρο Fast fashion ή Γρήγορη Μόδα περιγράφεται η «μόδα»των τελευταίων χρόνων, με μαζική παραγωγή φθηνών, κακής ποιότητας ρούχων «μιας χρήσης». Το φαινόμενο αυτό έκανε την εμφάνιση του και στην βιομηχανία της τεχνολογίας λαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό Fast Tech.

Αντικείμενα όπως καλώδια, λαμπάκια, μίνι ανεμιστήρες, ηλεκτρονικά τσιγάρα, φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB), ακουστικά κινητών τηλεφώνων και άλλες μικρού μεγέθους και χαμηλού κόστους ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης ανήκουν στο Fast Tech αποτελώντας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τον ταχύτερα αυξανόμενο όγκο σκουπιδιών της βιομηχανίας της τεχνολογίας, τα αποκαλούμενα e-waste, δημιουργώντας μια νέα οικολογική πληγή στον πλανήτη.

Μόνο στη Βρετανία το 2022 κατέληξαν στα σκουπίδια περισσότερα από 470 εκατομμύρια αντικείμενα Fast Tech σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Material Focus. Σχετική έρευνα του Waste Electrical and Electronic Equipment Forum κάνει λόγο για περίπου 9 δισ. συσκευές Fast Tech που καταλήγουν στα σκουπίδια εκτίμηση που δεν αποκλείεται να είναι συντηρητική και ο πραγματικός αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συσκευές δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση όπως θα έπρεπε αφού πολλές από αυτές ενσωματώνουν χρήσιμα υλικά όπως μπαταρίες λιθίου, χαλκό κ.α. αλλά καταλήγουν στις χωματερές μαζί με τα συμβατικά σκουπίδια. «Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι οι συσκευές αυτές περιέχουν πολύτιμα υλικά και απλώς θα τα πετάξουν στον κάδο κάτι που σημαίνει ότι χάνουμε ότι υπάρχει μέσα στις συσκευές αντί να τα ανακυκλώνουμε σε κάτι καινούργιο. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οτιδήποτε με βύσμα, μπαταρία ή καλώδιο μπορεί να ανακυκλωθεί και υπάρχει σίγουρα κάπου κοντά ένας κάδος ανακύκλωσης» ο Σκοτ Μπάτλερ, διευθυντικό στέλεχος της Material Focus.

Naftemporiki.gr