Skip to main content

Οι πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο – Η απογοητευτική θέση της Αθήνας

Κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη 10αδα - Εκτός 20αδας οι αμερικανικές - Πτώση 7 θέσεων για την Αθήνα

Τι καθιστά μία πόλη έξυπνη; Και πόσο έξυπνες είναι οι πόλεις, στις οποίες ζούμε; «Οι πόλεις πρέπει να σχεδιάζουν και να υιοθετούν στρατηγικές που μπορούν να αντέξουν στο τεστ του χρόνου και ενός μέλλοντος, γεμάτου αυξανόμενες αβεβαιότητες», εξηγεί ο Μπρούνο Λανβίν, πρόεδρος του Smart City Observatory, που ανήκει στο IMD World Competitiveness Center.

Σύμφωνα με το IMD μία έξυπνη πόλη «είναι ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει τεχνολογία, η οποία ενισχύει τα οφέλη και περιορίζει τα αρνητικά της αστικοποίησης για τους πολίτες της». Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι 20 κορυφαίες έξυπνες πόλεις είναι σε χώρες με οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον εν πολλοίς προβλέψιμο, παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν κλιματική αλλαγή και γεωπολιτικές εντάσεις.

«Η εμπιστοσύνη και η χρηστή διακυβέρνηση είναι αυξανόμενης σπουδαιότητας, η βιωσιμότητα παίζει ουσιαστικό ρόλο και η σημασία της AI στον σχεδιασμό και τη διαχείριση αναμένεται να αυξηθεί με τα χρόνια. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές», συμπληρώνει o Λανβίν.

Πρωτιές για την Ευρώπη

Με βάση τα δεδομένα αυτά λοιπόν συγκροτήθηκε ο δείκτης για το 2024, ο οποίος φέρνει την Ζυρίχη για 5η διαδοχική χρονιά στην κορυφή. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Όσλο, στην τρίτη η Καμπέρα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γενεύη και η Σιγκαπούρη.

Η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι στην πρώτη 10αδα, φιγουράρουν 7 δικές της πόλεις. Και η Ασία μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται ότι πολλές δικές της πόλεις σκαρφάλωσαν αρκετά κλιμάκια στην κατάταξη.

Αθήνα μυροβόλος

Κατήφορος για τη Βόρεια Αμερική

Αντιθέτως η φετινή εικόνα είναι απογοητευτική για τις ΗΠΑ και συνολικά για τη Βόρεια Αμερική. Για πρώτη φορά από το 2019 καμία πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν είναι μέσα στις 20 πιο έξυπνες του κόσμου. Η Ουάσιγκτον έκανε βουτιά 12 θέσεων και το Λος Άντζελες 11 θέσεων στον δείκτη, το Σαν Φρανσίσκο υποχώρησε εννέα θέσεις, η Νέα Υόρκη είχε πτώση 7 θέσεων και το Σικάγο τεσσάρων θέσεων. Στον Καναδά, η Οτάβα υποχώρησε 3 θέσεις και το Μόντρεαλ είχε πτώση 9 θέσεων.

120η σε 142 πόλεις η Αθήνα

Η έρευνα κατατάσσει συνολικά 142 πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, στη βάση δεδομένων που συγκεντρώνουν οι ερευνητές για την ποιότητα ζωής, αλλά και των ερωτηματολογίων που απαντούν 120 κάτοικοι σε κάθε πόλη. Η Αθήνα στη φετινή λίστα υποχώρησε κατά 7 θέσεις, στην 120η. Η Άγκυρα, με πτώση 6 θέσεων, είναι σε καλύτερη μοίρα, στην 96η θέση.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση πόλεις που βελτίωσαν τη θέση τους ήταν εκείνες που φρόντισαν συνολικά για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους, αναπτύσσοντας περισσότερους χώρους πρασίνου, αλλά και διευρύνοντας τις ευκαιρίες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και σύσφιξη κοινωνικών σχέσεων (social bonding).

Στο έγγραφο, που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία όλων των πόλεων, που αξιολογούνται στην έρευνα.

Έξυπνες Πόλεις 2024