Skip to main content

Γερμανία: Κρασί σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπύρας

Από οικολογικής άποψης, η στροφή των οινοπαραγωγών προς τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα θα ήταν κέρδος

Κρασί σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπύρας του μισού λίτρου, ξεκίνησε να εμφιαλώνει το κρατικό οινοποιείο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία -ένα έργο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο εμπόριο κρασιού.

Ηδη, πιλοτικά, εμφιαλώθηκαν 2.000 μπουκάλια με το μπεστ σέλερ λευκό κρασί Pinot Blanc.

«Στόχος είναι  είναι να καθιερωθούν σύντομα αυτά τα μπουκάλια κρασί  στο κλασικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και να πειστούν και άλλα οινοποιεία να μιμηθούν την πρωτοβουλία», λέει ο Κόλια Μπιτζενχόφερ, επικεφαλής του κρατικού οινοποιείου του Φράιμπουργκ. «Ως θεσμός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θέλουμε να ξεκινήσουμε καινοτομίες στον κλάδο», προσθέτει.

Από οικολογικής άποψης, η στροφή των οινοπαραγωγών προς τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα θα ήταν κέρδος. Σύμφωνα με στοιχεία του Βαυαρικού Κρατικού Ινστιτούτου Αμπελουργίας, οι φιάλες μιας χρήσης ευθύνονται για το 32% των συνολικών εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή του προϊόντος . Αντίθετα,τα επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια ξαναγεμίζονται έως και 50 φορές. Η ομοιομορφία των φιαλών σημαίνει επίσης ότι μειώνονται οι διαδρομές μεταφοράς. Εάν ένα άδειο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι κρασιού επιστραφεί στη βόρεια Γερμανία, δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στη νότια, αλλά μπορεί να ξαναγεμιστεί στο πλησιέστερο ζυθοποιείο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι συχνά η παράδοση. «Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να παραδώσουν τα άδεια μπουκάλια κρασιού οπουδήποτε, ανεξάρτητα από το αν ο πωλητής λιανικής έχει το εν λόγω μπουκάλι κρασιού στη γκάμα του».

Το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα απαιτεί πρωτίστως ομοιόμορφα μπουκάλια, και το οινοποιείο αποφάσισε να συνεργαστεί με τη βιομηχανία ζυθοποιίας. «Το κύριο πρόβλημα ήταν οι ετικέτες», λέει ο Μπίτζεχόφερ. «Οι ετικέτες  δεν πρέπει να ξεκολλούν από τα μπουκάλια κρασιού ακόμα κι αν έχουν κρυώσει με πάγο. Από την άλλη πλευρά, οι ετικέτες πρέπει να ξεκολλάνε αμέσως στο σύστημα καθαρισμού όταν έρθουν σε επαφή με το διάλυμα πλύσης. Δοκιμάσαμε 25 ετικέτες μέχρι να έχουμε τη σωστή λύση», λέει ο επικεφαλής του κρατικού οινοποιείου του Φράιμπουργκ.

Το γεγονός ότι μια τέτοια πρωτοβουλία προέρχεται από το Φράιμπουργκ δεν προκαλεί έκπληξη. Στο κοντινό Μπράισαχ, η εταιρεία Sudglas λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ένα σύστημα που καθάριζε περισσότερα από 20 εκατομμύρια επιστρεφόμενα μπουκάλια κρασιού, ετησίως. Αυτά ήταν μπουκάλια του λίτρου  που πωλούνταν κυρίως στον κλάδο της εστίασης. Ωστόσο, με την εισαγωγή της φιάλης τριών τέταρτου του λίτρου,  το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα κατέρρευσε το 2017.