Με τον υπερτουρισμό να απασχολεί την πλειονότητα των ταξιδιωτών, τα «βιώσιμα» ταξίδια αποκτούν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα.
Για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στο κλίμα, οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να χρεώνουν τέλη για την επίσκεψη σε ορισμένους σημαντικούς προορισμούς.
Οι πόλεις που «βούλιαξαν» από τον υπερτουρισμό – Μία ελληνική στη λίστα
Τον Ιανουάριο, το Tripadvisor, σε συνεργασία με το Global Destination Sustainability Movement, αξιολόγησε 100 προορισμούς με βαθμολογία τεσσάρων bubble ή υψηλότερη για 12 μήνες (1 Οκτωβρίου 2022 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023).
Το Tripadvisor χρησιμοποίησε επίσης κριτικές ταξιδιωτών που περιείχαν όρους που αναφέρονται στη βιωσιμότητα, όπως «φιλικός προς το περιβάλλον», «οικολογικός τουρισμός» και «μείωση των αποβλήτων», για να κατατάξει τις κορυφαίες πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου.
Η Κοπεγχάγη στην πρώτη θέση
Η Κοπεγχάγη της Δανίας είναι ο πιο βιώσιμος προορισμός, σύμφωνα με το Tripadvisor.
Η πρωτεύουσα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης και θεωρείται μία από τις πιο καθαρές. Η Δανία, στο σύνολό της, έχει δεσμευτεί να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων της πόλης διαθέτουν οικολογικό πιστοποιητικό και η πόλη διαθέτει μηχανήματα τύπου πωλητηρίου που δίνουν χρήματα σε αντάλλαγμα για ένα άδειο κουτάκι ή πλαστικό ποτήρι, σύμφωνα με την Telegraph.
Η Κοπεγχάγη διαθέτει επίσης πάνω από 200 μίλια ποδηλατοδρόμων και αρκετές γραμμές τρένων. Το τοπικό αεροδρόμιο είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα στις σκανδιναβικές χώρες.
Οι 10 πιο βιώσιμοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο
- Κοπεγχάγη, Δανία
- Στοκχόλμη, Σουηδία
- Μπορντό, Γαλλία
- Ελσίνκι, Φινλανδία
- Σιγκαπούρη
- Μελβούρνη, Αυστραλία
- Όσλο, Νορβηγία
- Βρυξέλλες, Βέλγιο
- Γκάλγουεϊ, Ιρλανδία
- Μπέλφαστ, Β. Ιρλανδία
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Στοκχόλμη της Σουηδίας, η οποία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχει ως στόχο να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα και να γίνει κλιματικά θετική έως το 2040.
Περίπου το 60% του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού της Σουηδίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα του δείκτη περιβαλλοντικών επιδόσεων για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.
Πηγή: CNBC