Skip to main content

Μπίλι Άιλις: Σταματήστε να κυκλοφορείτε δίσκους σε βινύλια καταστρέφουν το περιβάλλον

Οικολογική προτροπή της πολυβραβευμένης τραγουδοποιού στους συναδέλφους της

Η εμφάνιση των CD και στη συνέχεια η επανάσταση που επήλθε στη μουσική βιομηχανία αρχικά με τα ψηφιακά αρχεία MP3 και αργότερα με τη μετάδοση μουσικής μέσω του Διαδικτύου είχαν καταστήσει τους δίσκους βινυλίου είδος προς εξαφάνιση. Όμως εδώ και μερικά χρόνια το βινύλιο επέστρεψε και οι δίσκοι βινυλίου παρουσιάζουν αξιοσημείωτες πωλήσεις ωθώντας πολλές εταιρείες και καλλιτέχνες να επιλέγουν την κυκλοφορία των τραγουδιών τους και σε αυτή την μορφή.

Η Μπίλι Άιλις μπορεί να μην έχει συμπληρώσει ακόμη 23 έτη ζωής αλλά έχει προλάβει να κερδίσει περίπου 100 μουσικά βραβεία ανάμεσα στα οποία εννέα Γκράμι και δύο Όσκαρ για τα τραγούδια που συνθέτει και τραγουδά η ίδια αποτελώντας ένα από τα πλέον σημαίνοντα πρόσωπα στη μουσική βιομηχανία αυτή την εποχή.

Ο πιθανός στόχος και η λύση του προβλήματος

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα σε συνέντευξη της στο περιοδικό Billboard εξέφρασε την έντονη αντίθεση της στην παραγωγή δίσκων βινυλίου υποστηρίζοντας ότι είναι περιβαλλοντικά επιζήμιοι αυτοί οι δίσκοι και κάλεσε τους συναδέλφους της να σταματήσουν να κυκλοφορούν τα τραγούδια τους σε βινύλιο. Αν και η Άιλις έκανε γενικόλογη αναφορά στους συναδέλφους της πολλοί θεωρούν ότι φωτογράφισε την μέγκα σταρ της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας αυτή τη χρονική περίοδο, την Τέιλορ Σουίφτ η οποία εκτός από τις διαφόρων ειδών πρωτιές που κατέχει αυτή την στιγμή σε καλλιτεχνικό και εμπορικό επίπεδο κατέχει και την πρώτη θέση στις πωλήσεις δίσκων βινυλίων. Το 2023 η Σουίφτ πούλησε στις ΗΠΑ 3,4 εκατ. δίσκους που αποτελεί το 7% της συνολικής παραγωγής στη χώρα και όταν ενδεικτικά στη Βρετανία πωλήθηκαν συνολικά την ίδια χρονιά 5,9 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου.

Η κατασκευή δίσκων βινυλίου είναι μια βιομηχανία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την τροφοδοσία του λέβητα, της πρέσας και των άλλων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται. «Εάν ένα εργοστάσιο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν ελαχιστοποιεί τα απόβλητά του, τότε η κατασκευή δίσκων βινυλίου μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον. Ορισμένες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν εάν τα εργοστάσια χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή τους» λέει ο Άλεξ Ντένισον, στέλεχος της The Vinyl Records, μιας βρετανικής δισκογραφικής εταιρείας που διαθέτει δικό της εργοστάσιο παραγωγής δίσκων βινυλίου.

Naftemporiki.gr