Skip to main content

To ρόβερ της NASA στον Άρη παράγει οξυγόνο που μπορεί να κρατά στη ζωή αστροναύτες

 Είναι το πρώτο τέτοιου είδους πετυχημένο πείραμα μακριά από τη Γη.

Η NASA ανακοίνωσε ότι ο ρομποτικός εξερευνητής της αποστολής Perseverance στον Άρη παρήγαγε αρκετό οξυγόνο στον Άρη για να κρατήσει έναν αστροναύτη στη ζωή για τρεις ώρες. Το ρόβερ το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021, παρήγαγε οξυγόνο χρησιμοποιώντας τη συσκευή Mars Oxygen Resource Utilization Experiment (MOXIE) η μετατρέπει με αργό ρυθμό το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.

Από τότε που έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη, η συσκευή μεγέθους μικροκυμάτων έχει δημιουργήσει 122 γραμμάρια οξυγόνου. Αυτό ισοδυναμεί με όσο οξυγόνο χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να επιβιώσει σε χρονικό διάστημα τριών ωρών ή με την ποσότητα που χρειάζεται ένα μικρό σκυλί σε 10 ώρες. Η εξέλιξη αυτή  δημιουργεί στους επιστήμονες την προσδοκία ότι μπορεί με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας προφανώς σε συστήματα μεγαλύτερης απόδοσης και κλίμακας θα διευκολυνθεί η παρουσία του ανθρώπου στον αφιλόξενο Άρη.

«Είμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε μια πρωτοποριακή τεχνολογία όπως το MOXIE που θα μπορούσε να μετατρέψει τους τοπικούς πόρους σε χρήσιμα προϊόντα για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης. Με την απόδειξη αυτής της τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες, πλησιάσαμε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον στο οποίο οι αστροναύτες θα ζουν με τη χρήση της γης του Άρη λέει ο Τρούντι Κορτές, διευθυντής τεχνολογικών επιδείξεων της Διεύθυνσης Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας (STMD) στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.

Naftemporiki.gr